Bonsai, azijska vještina oblikovanja drveća jest hobi koji sve više dobiva pažnju i interes na Zapadu. Nije prekompliciran za samu izradu, no zahtijeva dugogodišnju posvećenost. Biljke se trebaju zalijevati i prihranjivati po potrebi. Druge aktivnosti koje se moraju provoditi su ožičavanje, orezivanje i zakidanje vrhova. Nijedna od ovih zadaća nije teška, ali ipak je potrebno strpljenje i iskustvo kako bi napravili lijep bonsai.

bonsai stabla

Bonsai je uzgoj stablašice ili stablašica u skupini, u plitkoj posudi. Orezivanjem grana, listova i korijenja, biljku se potiče na minijaturni rast koji izgleda kao da raste u divljini. Postoji dvije vrste bonsaia, vanjski i unutarnji. Ovime je omogućen uzgoj biljaka na otvorenom tijekom cijele godine u umjerenim klimatskim područjima.

Ako se odlučite za kupnju bonsaia, to će biti dosta skup pothvat. Njihova cijena opravdana je zbog dugogodišnjeg uređivanja i brige. Za početnike se preporučuje uzgoj iz reznica crnogoričnih drveća. Trebalo bi izbjegavati uzgoj brzorastućih crnogorica, osim ako se želi posvetiti veća pažnja bonsaiu.

Kako uspješno uzgojiti bonsai?

bonsai

Kod samog početka pri sadnji bonsaia, potrebno je napraviti plan o željenoj vrsti, njezinim biološkim zahtjevima, stilu uzgoja te mjestu uzgoja (vanjski ili unutarnji). Nakon toga treba uslijediti odluka odabira posude. Posuda mora biti plitka s probušenim rupicama za drenažu, jer je ona preduvjet za zdravo stablo. Posuda se može ispuniti kompostom. On se prekriva manjim riječnim kamenjem kako bi se osigurala pravilna drenaža. Kamenje se zatim prekriva s mješavinom od 50 % supstrata za biljke ili kokosovog vlakna i 50 % vermikulita. Mješavinu treba dodati nakon što je stablo već postavljeno u posudu. Različite biljne vrste zahtijevaju drugačije mješavine komposta. Uglavnom se koriste tri mješavine komposta. Sastoje se od kombinacije čiste ilovače, treseta i granitnih kamenčića.

Posude biljci služe kao potpora, te moraju pružiti dovoljno prostora za rast i zaokružiti estetski dojam svojim oblikom, bojom i veličinom. Prema obliku, pravokutne posude idealne su za različite bonsai stilove, čija se dubina treba uskladiti s biljkama. Ovalnu posudu može se iskoristiti za skupni i pojedinačni bonsai. Valjkasta posuda prikladna je za snažne i otporne bonsai vrste kao što su, primjerice, vazdazelene četinjače. Kaskadni oblik posude obvezan je za kaskadne izloške jer se njome podiže baza biljke od tla.

bonsai

Boje bonsai posuda su uglavnom u nijansama tamnoplave, zelene, smeđe ili prljavo bijele. Kod uzgoja cvjetnih stablašica uglavnom se koriste živopisne posude, ali se preporučuju prigušenije i manje napadne boje. Nenapadne keramičke glazure idealne su za neke stilove bonsaia, posebno za cvjetne stablašice, no ne smiju dominirati nad biljkom. Nakon odabira posude, potrebno je odabrati čvrstu žicu (materijal) kojom ćete oblikovati bonsai, ali mora biti savitljiva. Žicu omotajte oko baze stabla. Za željeni oblik mogu se koristiti različite poluge, što je prepušteno želji uzgajivača.

Omatanjem stabla pomaže se rast i oblikovanje stabla. Važno je napomenuti da se ne smije koristiti previše sile pri oblikovanju kako se ne bi oštetilo stablo. Nakon postavljanja žice oko stabla, može se dodati mješavina supstrata. Za ukras, mogu se dodati mahovine ili veće kamenje. Na biljci je potrebno ukloniti veće listove i zaliti supstrat. Ako je potrebno, grane se također mogu omotati žicom kako bi postigle željeni oblik. Nakon jednog desetljeća, stablo više neće zahtijevati toliko učenja, pa se žice mogu ukloniti. Stablo će tada samo nastaviti svoj rast. Orezivanje se mora nastaviti provoditi kako bi biljka mogla zadržati svoj minijaturni oblik. Također je potrebno orezivati i korijenje koje izviruje izvan posude. Plitka posuda nije nužno estetska, nego kako bi spriječila razvoj korijena, što zapravo omogućuje i otežan rast drveta.

Razni stilovi uzgoja

Stilovi uzgoja mogu biti: formalan i uspravan te neformalan i uspravan, zatim nagnut, kaskadni i polukaskadni, dva debla ili više, skupine ili krajolik, vjetrometni i na stijeni. Svaki od stilova oponaša prirodni rast koje ponekad iskrivi vjetar ili se naginju ili padaju preko litice ili čak, rastu u manjim skupinama. Za bilo koji stil rasta mora se koristiti predviđena posuda. Briga i oblikovanje bonsaia je dugogodišnja metoda opuštanja i meditacije. Iako to neki smatraju vrstom Zen vrtlarenja, mnogi se ovime bave jer im se sviđa izgled bonsaia. Koji god pravi razlog bio za početak bavljenja ovim hobijem, s nešto prakse, može se stvoriti minijaturni šumarak unutar svakoga doma.

bonsai

Za kućni uzgoj bonsaia, najčešće su tropske i suptropske drvenaste biljke koje obiluju s mnoštvom zelenih listića. Vrste koje se uzgajaju su: bugenvileja (Bougainvillea x buttiana), indijski lovor (Ficus microcarpa), maslina (Olea europea), kineska kalina (Ligustrum sinensis). Kod vanjskog uzgoja bonsaia, zastupljeni su: crveni javor (Acer rubrum), obična bukva (Fagus sylvatica), hrast lužnjak (Quercus robur). Od crnogorica se uzgajaju: europski ariš (Larix decidua), Yezo smreka (Picea jezoensis), obični bor (Pinus sylvestris). Cvjetne stablašice i grmovi svojom bojom uljepšavaju svaki prostor, posebice zimi i u proljeće. Vrste koje se uzgajaju su: azaleja (Azalea indica), forzicija (Forsythia x intermedia), japanska trešnja (Prunus „Kanzan“).