Bonsai u doslovnom prijevodu znači stabalce u posudi. Za oblikovanje i uzgoj takvog stabalca potrebno je mnogo hortikulturne vještine, ali je velik naglasak i na umjetničke sklonosti uzgajivača. Osnovni cilj je uzgojiti minijaturno stabalce koje ima sve značajke te biljne vrste koje uobičajeno raste u normalnoj veličini u prirodi.

Ljudi tisućama godina uzgajaju biljke u posudama. U Kini je u vrijeme dinastije Han (200 g. p.n.e.) stvoren koncept kreiranja minijaturnih prirodnih pejsaža u posudama zvanih penjing.

Smisao uzgoja bonsaija je uspostavljanje ravnoteže između čovjeka i prirode. Uzgoj zahtjeva mnogo njege i pažnje, ali nagrada je unutarnji mir. Bonsai je populariziran tek u 14. stoljeću kad postaje dijelom japanske kulture. U 18. stoljeću bonsai je na vrhuncu i vrlo je cijenjen. Razvile su se razne tehnike i određena su stroga pravila uzgoja i oblikovanja. Krajem 19. stoljeća bonsai se iz Japana proširio na zapad. Prve izložbe bile su održane u Parizu i Londonu. Bonsai danas više nije privilegij više klase, pretvorio se u poznatu i priznatu svjetsku hortikulturnu umjetnost.

 class=
Bonsai više nije samo privilegija bogatih

Bonsai su patuljasta stara stabla

Bonsai drvce moguće je uzgojiti na više načina: iz sjemena, reznicom, preoblikovanjem lončanice iz rasadnika ili vađenjem pogodnog primjerka iz prirode. Svaki od ovih načina ima prednosti i nedostatke, a sam uzgajivač odabrat će onaj koji mu najviše odgovara.

Uzgoj iz sjemena svakako je najdugotrajniji način jer se prvi rezultati vide tek nakon 10 godina. Potrebno je naglasiti da nije svako malo stablo bonsai. Mala i mlada stabla nisu bonsai, bonsai su patuljasta stara stabla. Kod uzgoja reznicama najčešće se koristi metoda margotiranja, pri čemu se ožiljava dio grane, odvaja se od stabla i dalje uzgaja kao zasebna biljka. Najbolji način za početnike je kupiti pogodnu biljku u rasadniku i rezom je preoblikovati i uzgajati kao bonsai.

Vađenje iz prirode je tehnika koja se ne preporučuje početnicima. U prirodi se pronađe pogodni primjerak, najčešće zakržljala biljka zbog teških životnih uvjeta, pažljivo se izvadi i sadi u plitku posudu.

Ako vas zanima ovaj način uzgoja drveća, dobro je za početak nabaviti dobar priručnik jer je nemoguće u kratkim crtama opisati sve tehnike i pravila. U Zagrebu, Splitu i Rijeci postoje i klubovi bonsai uzgajivača.

Uzgoj je ukratko sljedeći. Važno je da je drvo smješteno vani, na prozoru, balkonu, verandi ili vrtu. U zatvorenom prostoru može boraviti tek 2 do 3 dana. Vrlo je važno kupiti odgovarajuću posudu. Grane se orezuju škarama i vežu žicom kako bi rasle u željenom smjeru. Redovito treba zalijevati, gnojiti i orezivati stablo.