Rak koštičavog voća

Smatra se najopasnijom bolešću koštičavog voća, a pojavljuje se na svim koštičavim voćakama iz roda Prunus. Uzročnik je bakterija Pseudomonas morsprunorum. Znakovi bolesti javljaju se na granama i kori u vidu rak-rana i hipertrofija okolnog staničja uz obilno lučenje smole. Ponekad može uzrokovati potpuno sušenje cijelih voćnjaka jer nema djelotvornih mjera zaštite kad bolest jednom zahvati nasad.

Do zaraze dolazi u jesen, u vrijeme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proljeće u vrijeme cvatnje. Razvoju bolesti pogoduje vlažno i kišovito vrijeme, a napadu su podložnije oslabljene voćke.

S obzirom na vrijeme zaraze, najvažnije je izvršiti prvo tretiranje fungicidima na osnovi bakra u početku opadanja lišća, a drugo u rano proljeće.

Šupljikavost lista koštičavog voća

Bolest je lako prepoznatljivih znakova na lišću u vidu sitnih okruglastih pjega koje nekrotiziraju i s vremenom ispadaju s lista, te on postaje šupljikav. Javlja se na raznim vrstama koštićavog voća (breskva, marelica, trešnja, višnja, šljiva, bajam), a u nas je načešća na breskvama. Uzročnik bolesti je gljivica Stigmina carpophilla.

Razvoju bolesti pogoduje kišovito vrijeme, a infekcije su moguće od otvaranja pupova pa sve do jeseni i početka zime. Najčešće nakon berbe voćari prestaju obavljati kemijsku zaštitu, no i tijekom kišnih jeseni postoje uvjeti za širenje bolesti, pa je u takvim uvjetima na osjetljivim sortama poželjno nastaviti zaštitu.

Kemijska zaštita provodi se od opadanja lišća bakrenim fungicidima, a zatim se nastavlja potkraj zime, u fenofazi bubrenja pupova.

Kovrčavost lišća breskve

Ovu bolest voćari lako prepoznaju po zadebljalom nakovrčanom lišću crvenkaste boje. Znakovi bolesti javljaju se već u rano proljeće, no kad su vidljivi – kasno je za zaštitu. Uzročnik bolesti, gljivica Taphrina deformans, prezimljuje u obliku micelija u zaraženim pupovima.

Za uspješnu zaštitu breskve potrebno je tretiranja provesti prije pojave prvih znakova bolesti.

U priobalju se prvo tretiranje bakrom obavlja već u jesen, a tretiranja bakrenim fungicidima pred sam početak vegetacije i fungicidima na osnovi dodina i ditianona u početku vegetacije nezaobilazna su i u priobalju i na kontinentu. Jesensko prskanje radi suzbijanja gljivice koja može prezimiti na granama čije je lišće bilo zaraženo, a proljetno tretiranje prije bubrenja pupova i u fazi “mišjih ušiju”. Prskanje fungicidima na osnovi bakra u fazi opadanja lišća koje se provodi kao zaštita od bakterijskog raka koštičavog voća smanjuje zarazu gljivom Taphrina deformans u proljeće.

Rak kore jabuke i kruške

Bolest uzrokuje gljivica Nectria galligena. Do zaraze dolazi kroz razna mehanička oštećenja na voćki (rez, tuča i sl.). Rak rane su vidljive na kori grana i debla. Rane se s vremenom povećavaju, a kad obuhvate cijelu granu dolazi do njenog sušenja. Bolest se češće javlja u voćnjacima podignutim na vlažnim terenima, u blizini rijeka, te na područjima čestih kasnih mrazeva. Sve zaražene grane sa znakovima bolesti potrebno je ukloniti rezom, a rane nastale rezidbom treba premazati Biopolom V. Tijekom toplih i kišnih jeseni poželjna su i dva prskanja fungicidima na osnovi bakra u vrijeme i nakon opadanja lišća.

Bakterijska palež jezgričavog voća

Najopasnija je bolest jabuke i kruške, a uzrokuje bakterija Erwinia amylovora. Zaražena stabla izgledaju kao opaljena vatrom, pa je bolest potome i dobila ime. Vrlo karakterističan znak bolesti su jednogodišnji izboji koji potamne, lišće na njima vene, a vršni dio se objesi i podsjeća na dršku kišobrana. Obavezna mjera zaštite je mehaničko odstranjivanje zaraženih izboja rezom 30 cm ispod prijelaza iz bolesnog u zdravo tkivo jabuke, odnosno 50 cm kod kruške. Alat pri rezidbi treba obavezno dezinficirati. Kemijske mjere zaštite provode se preventivno u početku vegetacije fungicidima na osnovi bakra (kao i za suzbijanje krastavosti jabuke) te u cvatnji primjenom fosetila. Primjena bakrenih fungicida preporuča se i u jesen, odmah nakon opadanja lišća.

Bakterijski rak kruške

Bolest uzrokuje bakterija Pseudomonas syringe pv. syringe. Znakovi bolesti – rak kore i nekroza pupova i sušenje cvjetova, lako se mogu zamijeniti s bakterijskom paleži. Suzbijanje se provodi tijekom opadanja lišća i pred početak vegetacije fungicidima na osnovi bakra. Jesenska primjena bakrenih fungicida preporuča se i za zaštitu lupinastih voćnih vrsta.

Bakterijsku pjegavost oraha uzrokuje bakerija Xanthomonas campestris pv. juglandis, a simptomi u vidu tamnih pjega vidljivi su na listovima i plodovima. Jedan od karakterističnih znakova bolesti je pojava bakterijskog iscjedka. Lijesku parazitira bakterija Xanthomonas campestris pv. corylina uzrokujući pojavu tamnih pjega i rak-rana na granama, a kod jačeg napada sušenje dijelova pa čak i cijelih stabala. Na pojedinim voćnim vrstama dozvoljena je primjena isključivo registriranih sredstava za zaštitu bilja, a njihov popis je dostupan u FIS bazi na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Svako sredstvo za zaštitu bilja potrebno je primijeniti u skladu s uputstvom na etiketi.

""

Prethodni članakPunjena pureća prsa u umaku od gljiva
Sljedeći članakKadaif s pistacijem
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.