Kadifice (lat.Tagetes) su naročito prepoznatljive kao ukras u vrtovima, prirodni su zaštitnici organskog vrta i jake narančaste boje. Rastu u visinu do 2 metra, ovisno o vrsti. Kod nas su najčešće prepoznatljive u uzgoju u kućnim vrtovima ili parkovima, a u novije vrijeme sve više raste njihov značaj kao prirodnog repelenta pojedinim biljnim štetnicima.

Kadifice pozitivno utječu na zdravlje biljaka i tla te zaustavljaju brojne mikroskopske nematode koje se hrane sokovima iz korijenja biljaka, no s druge strane vrlo su osjetljive na napad puževa koji ih u većem broju mogu tijekom noći gotovo pobrstiti, stoga se preporučuje u njihovoj blizini posaditi biljke čiji miris smeta puževima, poput gorušice, rajčice, dragoljuba ili paprati. Kadifice također svojim mirisom odbijaju komarce, stoga ih možete posaditi na mjestima za večernji odmor i boravak.

Vole sunčane položaje

Kadifica cvate cijelo ljeto sve do pojave prvih mrazeva. Najviše voli sunčane položaje i različite tipove tla. Kod nas se često sije u parkovima u cvjetne gredice. Klijavost sjemena kadifice je jako uspješna i bez problema je moguće presađivanje nakon nicanja. Rijetko je napadaju bolesti, od kojih je osjetljivija na pepelnicu. Nakon nicanja i cvatnje ocvale glavice uklanjamo kako bismo potaknuli daljnju cvatnju. Sjeme za iduću godinu prikupljamo tako da ostavimo nekoliko cvjetova da se dobro osuše i pokupimo suho sjeme.

 class=
Kultivar Tagetes erecta posađena u povrtnjaku na lokaciji Bedenica, Hrvatsko Zagorje

Razlikujemo nekoliko kultivara kadifice:

Tagetes erecta (afrička kadifica) : visoka je od 30 cm do 1 m. Cvate od ljeta do početka jeseni. Cvjetovi su blijedožuti do tamnonarančasti, promjera 5 cm.

Tagetes patula (francuska kadifica): naraste od 15 do 30 cm. Cvjetovi su manji nego od kultivara Erecta. Mogu biti žute, narančaste ili crvene boje.

Tagetes signata: visine je od 15 do 20 cm. Cvjetovi su za razliku od prethodnih kultivara mali i jednostavni.

 class=
Sjeme Tagetes patule

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje