Šarmantni gosti na fasadi: tu su hortenzija – penjačica, glicinija, različite vrste klematisa ili bršljana. Na svu sreću svaki pretjerani rast možete ukrotiti škarama…

Prije nego bršljan ili klematis stignu do krova ili se pričvrste za oluk, potrebno je uzeti škare u ruke. Ali kada i koliko ovisi o biljci koju želite podrezati. Razmislite o našem savjetu. . .
Biljke penjačice spadaju u vrstu biljaka rado viđenih u svakom vrtu. Dok u prirodi rastu nesmetano, visoko poput drveća, u našim vrtovima treba im pokazati smjer te odrediti visinu ili prostor na kojem će najbolje doći do izražaja, bilo da se oblikuju u špaliru ili na zidu. Zbog toga treba znati neka pravila kako uzgajati i podrezivati ovakve biljke. Ne samo da im ograničavate područje nego pospješujete njihov bujan cvat ili atraktivne plodove.

Hmelj

Najlakše je raditi s jednogodišnjim biljkama penjačicama poput hmelja (Humulus lupulus). Kako hmelj ujesen vene, potrebno je zimi ili u proljeće, dio iznad zemlje potpuno podrezati. Novi izdanak narast će i do 5 m visoko ili čak i više. U pravilu, da biste uzgojili ukrasnu biljku, bitno je znati da samo ženske biljke mogu ovo stvoriti ujesen. Ostale sorte poput one sa žutim listovima kao što je H.Lupulus “Aureus” pokazuju svoje lijepo žuto lišće koje će ujesen otpasti.

Lonicera- biljke penjačice

Lonicere cvjetaju na ovogodišnjim izdancima. Rezidbom treba ciljano uzgojiti drvenasti dio biljke koji će dati mnogo mladih i cvjetnih izdanaka. Zbog toga je potrebno u kasnu zimu slabe i preguste izdanke otkinuti a preduge podrezati. Nakon 5 – 7 godina potrebno je drvenasti dio biljke obnoviti. To se čini jednim jakim rezom koji će omogućiti stvaranje snažnog dodatnog izdanka na bazi biljke te spriječiti ogoljivanje biljke na donjem dijelu. Tko želi, može ovu rezidbu provoditi tijekom 2 do 3 godine.

Bršljan

Biljke penjačice poput bršljana, koje sadimo prije svega zbog njihova lijepog lišća a ne zbog cvijeća, možemo podrezivati tijekom cijele godine. Kod nekih vrsta klematisa koriste se jači rezovi ujesen i zimi. Kod zimzelenog bršljana rezidbu je najbolje obaviti iduće proljeće. Manje korekture možete obaviti i ljeti.

Hortenzija – biljke penjačice

Hortenzija penjačica (Hydrangea petiolaris) jedna od najprikladnijih penjačica za hladna, sjenovita i polusjenovita mjesta, gotovo se nikada ili vrlo rijetko podrezuje. Ako je površina po kojoj se penje glatka ili “nezgodna” potrebno joj je pomoći pregradicama za penjanje. Stariji primjerci se mogu popeti i do visine od 10 m. Podrezivanje će spriječiti razvitak izdanka koji bi se mogao domoći krova ili prozora. Manje korekture mogu se obavljati i tijekom godine. Pripazite kod podrezivanja da ga obavite na vodoravnim pokrajnjim izdancima a ne onima koji se drže za zid. Ako je zbog prostora potrebno učiniti veće zahvate, učinite to u srpnju nakon cvatnje. Tako će se do jeseni razviti novi cvjetni izdanci, koji će iduće proljeće odjenuti kuće, zidove ili stara drva te im dati novi šarm.

Zimski jasmin

Jasmin koji je na prošlogodišnjim izdancima cvao u kasnu zimu (Jasminum nudiflorum), potrebno je odmah nakon cvatnje u proljeće podrezati. Kako izdanci ne bi stvorili zbrku, tijekom godine potrebno ih je razrjeđivati sve do najkasnije sredine travnja. Odumrle i slabe
izdanke potrebno je potpuno ukloniti. Ocvale izdanke, kako bismo potaknuli novi razvoj, podrežite za dva do tri “oka”. Ostavite glavnu granu s razgranatim glavnim izdancima. Novi izdanci na kojima će se razviti cvjetići iduće godine zavežite za ljestvice po kojima se biljka penje. Zimski jasmin možete uzgojiti i kao kaskadu na zidu.

Campsis radicans – trubice

Campsis zahtijeva jednom godišnje radikalni rez. Zimi ili u rano proljeće potrebno je dugačke pokrajnje i prošlogodišnje izdanke potkratiti za dva do tri oka (pupa). Tanke i slabo razvijene izdanke koji će nakon jakog mraza ionako stradati, potpuno odstranite. Ostavite snažni drvenasti izdanak koji će u ljeto potjerati snažne i cvjetovima bogate pokrajnje izdanke.

Glicinija i klematis

Tajna uspjeha uzgoja glicinije i klematisa leži u tome da je dvaput godišnje potrebno pribjeći rezidbi. Nakon što je biljka stvorila zdravu i snažnu granu u prvih 5 – 6 godina, uz pomoć dvostrukog reza, treba potaknuti kratke izdanke na kojima će se razviti cvjetovi. Rezom potkraj srpnja podrežite sve pokrajnje i kratke izdanke za 5 – 6 oka (15 – 30 cm). Dugačke izdanke koji ne poslužuju glavni izdanak a imaju previše zelene mase, mogu se podrezati za namjanje pola. Do sredine zime, ali ne za mraza, slijedi drugi rez, kod kojeg se svi pokrajnji, izdanci podrezuju za još dva do tri pupa. Ovi izdanci sadrže cvjetne izdanke za nastupajuću sezonu. Dobro i zrelo drvce cvast će uvijek na najraskošnijem i najsunčanijem mjestu, stoga odaberite sunčane zidove, i druga topla i svjetla mjesta za razvoj ove penjačice.

Ruže – biljke penjačice

Kod ruža penjačica koje često cvatu, potrebno je u proljeće podrezati starije izdanke sa zadebljalim drvenastim granama i to odmah iznad tla. To će potaknuti rast i redovito podmlađivanje. Istovremeno je potrebno uklanjati bolesne i mrtve dijelove biljke. Zato potkratite pokrajnje izdanke za 2 do 4 pupa. To će pospješiti grananje novih izdanaka na kojima će se razviti cvjetovi. Nakon prve cvatnje, možete podrezati ocvale izdanke. Na taj će način snaga otići u nove cvjetove a ne u šipak. Za razliku od često cvatućih ruža penjačica, ruže koje cvatu samo jedanput ne treba podrezivati redovito.