Stranice u tiskanom izdanju: 72

Merala (Amelanchier ovalis) je listopadni grm ili manje stablo, a pripada porodici ruža (Rosaceae). U narodu je poznata je i pod imenima: jajolika merala, petrovačka hruščica, božja hruščica, rušvica i aronika. Samoniklo raste u zapadnoj, središnjoj i južnoj Europi te u Maloj Aziji i na obali sjeverne Afrike. Plodovi merale sadrže šećere, karotene, antocijanine, tanine i vlakna. Izvor je vitamina C, A, E te vitamine B kompleksa, kao i minerala fosfora, kalcija, magnezija, željeza, i mangana.

Naraste između 0.5 do 3 m visine i 1 do 3 m širine. Sporog je rasta. Listovi su okruglo ovalni, duguljasti do zaobljeni. Bijele cvjetove oprašuju pčele, a nalaze u grozdovima koji se pojavljuju netom prije ili u isto vrijeme listanja. U jesen mijenjaju boju u narančastu što biljci daje atraktivan izgled.

Cvate od travnja do lipnja. Biljka je samooplodna. Okruglasti plodovi su glatki ili pri vrhu dlakavi, u početku crvene, a zatim tamno plavocrne boje. Plodovi dozrijevaju krajem kolovoza. Njihov okus podsjeća na borovnicu, koji je blago opor te blagog, slatkog okusa. Osim za jelo, koristi se i kao ukrasni grm u dvorištima i parkovima. Merala se može saditi kao zasebna biljka, ali i uklopiti uz postojeći nasad živice.

Uvjeti za uspješan uzgoj

Ljekovita svojstva

Pekmez od merale

Pita od merale

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 8/2019


Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje