Stranice u tiskanom izdanju: 25

Samohodna prskalica Pantera 4503 tvrtke Amazone sad je usklađena s emisijom ispušnih plinova Stage V, kao i novog kontrolnog sustava tvrtke Comfort-Pack 1 te inovativnog novog ‘’boom’’ sustava za navođenje. S novom AmaSelect kontrolom pojedinačnih sapnica postiže najviši stupanj preciznosti u radu bez usporedbe.

U središtu stroja – Pantere 4503 je već ‘’dokazani’’ 6-cilindrični Deutz motor koji nudi maksimalnu snagu motora od 218 KS; s turbo napajanjem i zračno hlađenim motorom koji zahvaljujući inteligentnom načinu upravljanja ECO modom koristi minimalnu količinu goriva te održava ukupnu optimalnu učinkovitost. Međutim, ako je potrebna dodatna snaga, na primjer pri radu na strmim nagibima, tada je vozaču dostupna opcija POWER.

Ispunjene nove zakonske norme

Nova prskalica Pantera 4503 ispunjava zakonske propise o ispušnim plinovima – Stage 5 (EGR), a za naknadnu obradu ispušnih plinova AMAZONE se oslanja na recirkulaciju ispušnih plinova s dizelskim oksidacijskim katalizatorom (DOC) i dizelskim filterom čestica kako bi zaštitio okoliš. Tijekom rada, filtar čestica dizela se kontinuirano regenerira. Pomoću ubrizgavanja tekućine za ispušne plinove (Diesel Exhaust Fluid ili skraćeno DEF), SCR katalizator smanjuje razinu dušičnog oksida. 20-litreni DEF spremnik smješten je pored 230-litrenog spremnika za gorivo. Potrošnja goriva AdBlue iznosi oko 2,5 % potrošnje goriva.

Tijekom prskanja, miješalica regulira intenzitet miješanja ovisno o razini punjenja spremnika. A kad je prskanje dovršeno, Comfort-Pack 1 olakšava automatsko čišćenje kojim se može i daljinski upravljati iz kabine.

Najviši stupanj preciznosti

Korištenje Comfort-Pack 1 na novoj Panteri, s novim TwinTerminal 3.0 instaliranim na upravljačkoj ploči, olakšava rad stroja. Jedinice Smart Centra uređaja, uključujući posudu za indukciju, priključke za ‘’usisno punjenje’’ (suction fill) i kompletnu stanicu za rukovanje, skriveni su ispod poklopca na lijevoj strani prskalice. Standardno, to uključuje automatsko zaustavljanje punjenja za ‘’usisno punjenje’’, a kao opcija je dostupno i na samom otvoru za punjenje spremnika. Željenu razinu napunjenosti operater može unijeti u sustav preko ISObus terminala ili TwinTerminal uređaja. Alternativno, Pantera može biti opremljena sustavom Comfort-Pack 2, koji uključuje i dodatnu pumpu za svježu vodu. Ova opcija omogućuje potpuno automatsko čišćenje s kontinuiranim unutarnjim čišćenjem, a također znači da se spremnik za prskanje i spremnik svježe vode mogu automatski napuniti putem jednog crijeva. Amazonova Pantera 4503 s novim ContourControl ‘’boom’’ sustavom, aktivnim SwingStop pendulum ograničenjem/ rasponom širine grana do 40 m, može dopustiti da vrhovi grane dođu pod kutom ispod horizontale i tako uvijek održavaju ispravnu udaljenost od ciljne površine. Dok je ContourControl izvrstan u upravljanju okomitim pokretima grane, SwingStop optimizira horizontalno kretanje, što je osobito korisno kod širih grana. Ovi precizni, hidraulički upravljani sustavi reagiraju trenutno kako bi vodili nosač i omogućili veće operativne brzine tijekom primjene. U kombinaciji s električnom AmaSelect kontrolom pojedinačnih sapnica, ovime se može postići najviši stupanj preciznosti bez usporedbe.

Novi Flex-fold sustav

Osim toga tu su i Super-L2 i nove Super- L3 grane – u kombinaciji s ContourControl upravljačkom rukom – uključuju novi Flexfold sustav koji ubrzava postupak sklapanja za 40 %. To značajno smanjuje neproduktivno vrijeme tijekom izmjene polja. Osim najnovijih izmjena u ispušnom sustavu, inovativnom sustavu vođenja grane i Comfort-Pack, Pantera 4503 ima daljnje promjene i poboljšanja koja također uključuju nove odjeljke za skladištenje stvari (otporne na prašinu) ispod pristupnih ljestvi kabina te nova LED stražnja svjetla

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakBožja hruščica za zdravije srce
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.