Kasna zima ili rano proljeće najbolje je vrijeme za gnojidbu tla, provjeriti ispravnost sustava za navodnjavanje, gumena crijeva za polijevanje i vrtne prskalice.

Godinama se kao organsko gnojivo najviše koristio stajski gnoj. On je poput ostalih sličnih organskih gnojiva vrlo složenog kemijskog sastava i čiji je blagotvoran i koristan učinak na poboljšanje strukture i plodnosti tla odavno poznat. Danas na tržištu suvremena organska gnojiva su u obliku peleta ili u rasutom stanju, praktično pakirana.

Prednost proizvedenih gnojiva prirodnog porijekla je što su iz njih uklonjeni svi nedostaci stajskog i sličnih gnojiva. Odnosno, oni imaju stabilni sastav. Bogata su organskom i suhom tvari te hranjivima, termički obrađena pa ne sadrže sjemenke korova, gljiva ni patogenih organizama. Organska tvar im se brže razgrađuje pa je učinak njihove primjene vidljiv u kraćem vremenskom razdoblju. Imaju dugotrajan učinak s visokim sastavom mikroelemenata (magnezij, kalcij, sumpor, bor, bakar, željezo, mangan, molibden i cink). Važno, jednostavno ga je primijeniti i nema neugodan miris te je dobar izbor za sva vrsta tla.

Biljni pripravci za gnojenje

Također, vrlo praktični za primjenu su biljni pripravci za gnojenje. Najviše se koriste kopriva, gavez i mješavina različitih biljaka. Gavez (Symphytum officinale) obogaćuje tlo željezom, kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem i vitaminima B skupine. Priprema se na način da se u 10 l vode potopi 1 kg svježeg gaveza. Nakon nekoliko dana kada se prestane pjeniti, razvija se smeđa boja i jak miris na stajnjak. Prije upotrebe obavezno je razrijediti s vodom u omjeru 1 l ekstrakta na 10 l vode. Obično se primjenjuje jednom tjedno.

Gnojivo koprive posebno je učinkovito u kombinaciji s gnojivom od gaveza. Ekstrakt koprive (Urtica dioica) se ovisno o načinu pripreme može koristiti kao gnojivo ili insekticid. Priprema ekstrakta za gnojenje je na način da se 1 kg svježe usitnjene koprive potopi u 10 l vode i ostavi na toplom do završetka procesa vrenja, otprilike dva do tri tjedna.

Prije upotrebe razblaži se s vodom u omjeru 1:10 ili 1:20, ovisno o gustoći pripravka. Koristi se kao kvalitetno dušično gnojivo te za jačanje vitalnosti, a time i otpornosti svih vrsta povrća, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja. Insekticid od koprive priprema se na način da se 1 kg svježe izrezane koprive potopi u 10 l vode i ostavi 24 sata, ne dulje jer stajanjem gubi svojstva.

Ako nemate svježe, upotrijebite suhu koprivu, na 10 l vode stavite 100-200 g osušene koprive. Poslije 24 sata tekućinu procijedite i dobro poprskajte biljke sa svih strana. Postupak možete ponoviti za nekoliko dana. Vrlo je učinkovit kod suzbijanja lisnih uši na povrću. Također, vrlo učinkovit je i pripravak od poljske preslice koja sadrži kremenu kiselinu te jača biljke i štiti ih od napada bolesti. Pripravak se priprema na način da se 1 kg svježe ili 150 g suhe poljske preslice namače 24 sata u vodi, a zatim pola sata kuha na nižoj temperaturi. Kada se ohladi procijedi se i razrijedi u omjeru 1:5.

Ljekovita i začinska svojstva može imati jednogodišnje i dvogodišnje bilje, trajnice, lukovičasto bilje, grmlje, penjačice pa i drveće. Mnoge ćete biljke lako uzgojiti u vlastitom vrtu. Jednogodišnje do dvogodišnje, a manje osjetljive vrste kao što su peršin (Petroselinum crispum), borač (Borago officinalis), korijander (Coriandrum sativum), kamilica (Matricaria chamomilla), estragon (Artemisia dracunculus) i neven (Calendula officinalis) uzgajaju se iz sjemena izravno na gredicu.

Možete ih i prije posijati u sanduke i presaditi ih kad je dovoljno toplo. Također, i neke se trajnice npr. komorač (Foeniculum vulgare), origano (Origanum vulgare) i vlasac (Allium schoenoprasum) lako razmnožavaju sjemenom. Mogu se zasijati i same.

Počitajte još iz priloga broja:

Pripreme za uzgoj ljekovitog i začinskog bilja

Sadnja gotovih presadnica štedi vrijeme i energiju

Prethodni članakSadnja gotovih presadnica štedi vrijeme i energiju
Sljedeći članakZaštita lijeske u ekološkom uzgoju
dr.sc. Renata Erhatić
Dr.sc. Renata Erhatić diplomirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu stekla stupanj magistra znanosti obranom magistarskog rada „Prinos i sadržaj biogenih elemenata ploda rajčice kao rezultat koncentracije NaCl-a u hranjivoj otopini“. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Utjecaj supstrata i gnojidbe na rast, razvoj i kemijski sastav mirisave ljubičice (Viola odorata L.)“ obranila je 2012. Na Visokome gospodarskom učilištu u Križevcima radi od 2003., najprije kao stručni suradnik, potom kao predavač i viši predavač, a od 2018. kao profesor visoke škole. Također je izabrana u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika iz područja biotehničkih znanosti. Na Preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda predaje predmete Ljekovito i aromatično bilje, Bobičasto voće, Žitarice i Zrnate mahunarke, a na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju Poljoprivreda nositeljica je predmeta Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji. Od prvih dana zaposlenja na Visokom gospodarskom učilištu uključena je u stručni i znanstveno-istraživački rad. Objavila je elektronički nastavni materijal „Egzotične ljekovite biljne vrste“ te je sudjelovala u izradi priručnika „Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji”. Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama te je objavila 80 znanstvenih i stručnih radova. Radila je na dva VIP projekta MPŠVG: „Unapređenje proizvodnje povrća korištenjem kalemljenih presadnica“ i „Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji“ te dva znanstvena projekta: TEUCLIC „Taxonomy, Ecology and Utilization of Carob Tree (Cerotonia siliqua L.) and Bay Laurel (Laurus nobilis L.)“ i „Procjena adaptabilnosti hrvatskog sortimenta kukuruza i soje u funkciji oplemenjivanja za tolerantnost na sušu–AGRO-DROUGHT-ADAPT“. U sklopu navedenih projekata objavljeno je nekoliko znanstvenih, stručnih, završnih i diplomskih radova koji su predstavljeni na međunarodnim konferencijama. U sklopu Erasmus programa mobilnosti osposobljavala se na nekoliko visokoškolskih ustanova u inozemstvu.