Poticaji za ljekovite bilje iznose1250,00 kn/ha, za ekološku proizvodnju 1625,00 kn/ha, na minimalno 1 ha. Poticaj po proizvodnoj površini isplaćuje se do 31. svibnja iduće godine. Zahtjeve za poticaje podnosi nositelj poljoprivrednoga gospodarstva na ispunjenom Obrascu broj 1 koji izdaje Ured državne uprave u županiji ili upravno tijelo Grada Zagreba, u kojem je poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik i s propisanom pratećom dokumentacijom.

Obrasci zahtjeva za poticaje moraju biti ispunjeni u skladu s datim uputama. Potpisuje ih korisnik, koji svojim potpisom jamči da je upoznat s odredbama Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu i Pravilnika o načinu i uvjetima provedbe modela poticanja proizvodnje, da je pažljivo pročitao i poštivao navedene upute za ispunjavanje obrasca, da su podatci navedeni u obrascu istiniti, te da će omogućiti inspekcijski nadzor.

Uvjeti za ostvarivanje poticaja
– pravodobno podnošenje zahtjeva za poticaj,
– rješenje o upisu PG u Upisnik,
– ispunjavanje minimalno poticanih količina.

Za više informacija možete se obratiti Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Uzgoj lavande

Zahtjeve za poticaje podnosi nositelj poljoprivrednoga gospodarstva na Obrascu br. 1 koji izdaje Ured državne uprave u županiji ili upravno tijelo Grada Zagreba, za nasad lavande za poticaj po proizvodnoj površini.

Iznos potpore – godišnje plaćanje 1250,00 kn/ha, tj. za ekološku proizvodnju 1625,00 kn/ ha, na minimalno 0,25 ha. Podizanje nasada lavande Poticaj za podizanje nasada lavande iznosi 14 000 kn/ha, na površini od najmanje 0,25 ha. Korisnik podnosi zahtjev za poticaj za podizanje višegodišnjih nasada lavande Ministarstvu jednom godišnje, na Obrascu br. 3 najkasnije 6 mj. od podizanja nasada. Nasad lavande je onaj čiji broj biljaka zadovoljava minimum od 3000 kom/ha. Zahtjev za poticaj može se podnijeti za nasad koji je podizan u prethodnom razdoblju od najviše jedne i pol kalendarske godine. Računajući unatrag od završetka sadnje navedenog u Obrascu 3. Zahtjev ovjerava Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Podizanje trajnih nasada može se realizirati kreditiranjem na temelju Operativnog programa podizanja trajnih nasada. Također kroz model poticanja proizvodnje sukladno Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu (NN 87/02, 117/03, 82/04, 12/05, 85/ 06 i 141/06). U provedbi programa kreditiranja sudjeluju Ministarstvo poljoprivrede, HZPSS, HBOR i HAMAG.

Za detaljne upute za postupak realizacije kredita molimo da se obratite županijskom Odsjeku HZPSS-a. Informacije o programu kreditiranja nalaze se na web stranici Ministarstva www.mps.hr, i web stranici HZPSS-a www.hzpss.hr

Prethodni članakRezidba mandarine Unšiu
Sljedeći članakKorjenasto povrće – sjetva u više navrata
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.