Buraža, lat. Borrago officinalis L.  je jednogodišnja zeljasta i ukrasna biljka, koja  raste u priobalju na neobrađenim poljoprivrednim površinama. Zovu je još borač, buražina, burandža, kosmelj, kraska, zajičac, brutnjak i krastavica.

Korijen joj je slab, stabljika šuplja, razgranata i uspravna, naraste do 40 cm u visinu. Donji listovi buraže su jajoliki, sočni i naborani u obliku rozete, prekriveni brojnim dlačicama. Cvjeta od lipnja do rujna, modrim cvjetovima zvjezdastog oblika. Otporna je na niske temperature, ali i na dugotrajne ljetne suše.

            Blagog i ugodnog okusa

Za jelo se beru mladi listovi buraže prije cvatnje, blagog su okusa i aromatičnog mirisa sličnog krastavcu i luku. Jedna je od glavnih sastojnica kod kuhanja mišancije, a koristi se i u sirovom stanju kao dodatak salatama s limunom. Izvrsno je varivo od lišća buraže, koje se jede sa svježim kozjim sirom. Listovi se mogu i panirati u tijestu za palačinke i pržiti u maslinovom ulju.

U narodnoj medicini list buraže se koristi kao pripravak za poboljšanje rada srca, za lakše mokrenje i čišćenje krvi, a cvijet u čajevima za lakše iskašljavanje. Buraža je izvrsna medonosna biljka, pčele njezine cvjetove posjećuju cijeli dan, skupljajući obilne količine nektara.