Buraža, lat. Borrago officinalis L.  je jednogodišnja zeljasta i ukrasna biljka, koja  raste u priobalju na neobrađenim poljoprivrednim površinama. Zovu je još borač, buražina, burandža, kosmelj, kraska, zajičac, brutnjak i krastavica.

Korijen joj je slab, stabljika šuplja, razgranata i uspravna, naraste do 40 cm u visinu. Donji listovi buraže su jajoliki, sočni i naborani u obliku rozete, prekriveni brojnim dlačicama. Cvjeta od lipnja do rujna, modrim cvjetovima zvjezdastog oblika. Otporna je na niske temperature, ali i na dugotrajne ljetne suše.

            Blagog i ugodnog okusa

Za jelo se beru mladi listovi buraže prije cvatnje, blagog su okusa i aromatičnog mirisa sličnog krastavcu i luku. Jedna je od glavnih sastojnica kod kuhanja mišancije, a koristi se i u sirovom stanju kao dodatak salatama s limunom. Izvrsno je varivo od lišća buraže, koje se jede sa svježim kozjim sirom. Listovi se mogu i panirati u tijestu za palačinke i pržiti u maslinovom ulju.

U narodnoj medicini list buraže se koristi kao pripravak za poboljšanje rada srca, za lakše mokrenje i čišćenje krvi, a cvijet u čajevima za lakše iskašljavanje. Buraža je izvrsna medonosna biljka, pčele njezine cvjetove posjećuju cijeli dan, skupljajući obilne količine nektara.

                                                                                                       

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje