Ljepljivi oman, lat. Dittrichia viscosa je vrlo razgranata trajnica, kojega još zovu i lažno žuta, drvenasta buha, ljepljiva buha i žuta buha. Staništa su mu u suhim koritima rijeka i potoka, na kamenjaru i zapuštenim poljoprivrednim površinama pa čak i uz samu obalu mora. Pčelama nudi obilje peluda, a maslinama pruža zaštitu od maslinine muhe.

Stabljika je uspravna visine oko 50 cm, listovi su uski i duguljasti oko 5 mm, lancelasti, na oba kraja oštri na rubovima nazubljeni, a na sebi imaju žljezdane dlačice. Ljepljivi sok na lišću biljke je neugodnog mirisa, gotovo pa smrdljivog, koji ga štiti od biljoždera. Jedna biljka može dati jako mnogo cvjetnih glavica sa zlatnožutim cvjetovima punih peludi. Cvijet je promjera oko 10 mm, oprašuju ih insekti, a sjeme raznosi vjetar. Cvijeta od kraja ljeta sve do kasne jeseni.

            Blagotvorno djelovanje omana

Biljka zaštitno djeluje i na čovjeka i to protuupalno i antibakterijski, ali prvi dodir s biljkom izaziva lagani upalni proces na koži. Još u starom Egiptu koristili su ljepljivi oman maceriran u maslinovom ulju, kao pomoć kod upaljenih zglobova, artritisa, bolnih upala i kontuzija. Eterično ulje ljepljivog omana ima antimikrobno djelovanje pa se često u narodnoj medicini koristi kao sredstvo za brzo zacjeljivanje otvorenih rana.

            Maslinarima i pčelarima može pomoći

Procvjeta prvih dana jeseni, kad se priroda sprema na zimski odmor. Ljepljivi oman je vjesnik početka berbe grožđa, ali i pčelinje paše s obilnim količinama peluda. Mnogi se pčelari hvale da su upravo ljepljivim omanom riješili problem varoe, nažalost znanstvenici se još uvijek nisu oglasili na ove tvrdnje. Mnogi maslinari na rubovima maslinika sade ljepljivi oman, kako bi štitili masline od maslinine muhe. Poznato je da na cvijetu ljepljivog omana parazitira jedan maleni parazit Myopites stylata koji napada maslininu muhu i tako njenu brojnost drži pod kontrolom.