Neem (nim, lat. Azadirachta indica) je stablo iz porodice Meliaceae koje raste u tropskoj i suptropskoj klimi. Potječe iz Indije. Rasprostranjen je i u dijelovima Afrike, Australije te Srednje i Južne Amerike gdje se često smatra korovom.

Neem je zimzeleno stablo koje može narasti do 40 metara visine. U Indiji cvjeta tijekom travnja sitnim bijelim cvjetovima, a plodovi su zeleni i ovalni, nalik na plodove masline. Svi dijelovi stabla su ljekoviti. Danas se najčešće koristi prah neema, dobiven od listova i ulje dobiveno od plodova i sjemenki neema.

Latinski naziv stabla potječe od perzijskog Azad Dirakht, a stanovništvo Indije poznaje raznolika svojstva neema više od 2000 godina, smatra ga svetim stablom i naziva „stablo koje ima toliko kvaliteta kao i sam bog“ i „drvo koje liječi 40 bolesti”. U drugim dijelovima svijeta neem dobiva na važnosti tek posljednjih nekoliko desetljeća u farmaceutskoj industriji, izradi kozmetičkih proizvoda i poljoprivredi. Američka nacionalna akademija znanosti objavljuje 1992. godine izvještaj pod nazivom „Neem: drvo za rješenje globalnih problema“. Ujedinjeni narodi proglašavaju neem „stablom 21. stoljeća“.

neem neemazal
Plodovi neema

Idealan za ekološku poljoprivredu

Nekontrolirana primjena kemijskih sredstava za zaštitu bilja dovela je do neodrživosti postojećih poljoprivrednih sustava. Potrebno je pronaći ekološki prihvatljiva sredstva kao što je neem. Na području Indije neem se stoljećima koristi za zaštitu poljoprivrednih usjeva od štetnika i uzročnika biljnih bolesti.

Dijelovi neema bogati su alkaloidima i limonoidima, među kojima je najznačajniji limonoid azadiraktin koji ima insekticidno, fungicidno te repelentno djelovanje.

Azadiraktin djeluje kao regulator rasta i razvoja na kukce koji se hrane dijelovima biljaka. Ishranom na biljkama koje su tretirane pripravcima od neema, kukci u svoj organizam unose azadiraktin. On onemogućava pravilan rad hormona zbog čega kukci prestaju s ishranom, letom, kopulacijom i odlaganjem jaja. Pripravci od neema djeluju sistemično i na širok spektar kukaca, ali su selektivni za kukce oprašivače i korisne kukce.

Djelovanje započinje ubrzo nakon unosa biljnih dijelova u organizam kukca, što pošteđuje kukce koji se ne hrane biljkama. Osim visoke selektivnosti, pripravci od neema su biorazgradivi i netoksični za druge žive organizme. Zbog toga se smiju primjenjivati i u ekološkoj poljoprivredi.

Kako samostalno izraditi pripravak?

Na tržištu su dostupna brojna ekološka sredstva koja sadrže neem, ali pripravak od neema moguće je pripremiti i samostalno. Ulje neema dobiva se hladnim prešanjem plodova neema zajedno s košticama. Njegova djelotvornost ovisi o kvaliteti koja je uvjetovana hladnim prešanjem jer se azadiraktin i drugi korisni spojevi razgrađuju pri visokim temperaturama. Ulje i prah neema dostupni su u ljekarnama, drogerijama i trgovinama organske hrane.

Za izradu pripravka od ulja neema potrebna je litra vode, 10 ml ulja neema i nekoliko kapi deterdženta koje će povezati čestice vode i ulja. Za pripravak od praha neema potrebno je dvije velike žlice praha pomiješati s litrom i pol vode i ostaviti preko noći. Od praha neema može se pripremiti čaj za preventivno zalijevanje biljaka. Potrebno je 2 žlice praha dodati u litru i pol kipuće vode i ostaviti da se ohladi. Nakon što se čaj ohladio, razrjeđuje se s vodom u omjeru 1:4 prije tretiranja biljaka.

neem neemazal
Ulje neema

 class=
Stablo neema

Pripravke od neema poželjno je koristiti preventivno. Međutim, učinkoviti su i ako dođe do napada štetnika ili zaraze patogenim gljivama, ako se reagira na vrijeme. Potrebno je određeno vrijeme kako bi pripravak djelovao. Često nije dovoljno jedno tretiranje pa postupak treba ponoviti nakon sedam do deset dana. Tretiranje je najbolje provesti rano ujutro ili navečer kako bismo izbjegli primjenu u vrijeme kad se pčele i većina korisnih kukaca nalazi na biljkama.

Iako se pčele i korisni kukci ne hrane biljkama i neće unijeti neem direktno u svoj organizam, postoji opasnost od gušenja ako pripravak bude raspršen direktno na njih. Pripravci od neema su jednostavan i ekološki prihvatljiv način na koji možemo spriječiti štete koje u poljoprivredi uzrokuju štetnici i patogene gljive. Primjenom pripravaka od neema dolazi do smanjenja štetočina i poboljšanja kvalitete tla. Nema rizika od pojave rezistentnosti i uništavanja korisne faune.