Drvo Neem (Azadirachta indica) stoljećima je poznato kao čudotvorno drvo Indije. Koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Neem sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava dok se jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao izuzetno uspješnim kad se koristi kao pesticid ili insekticid.

Upravo je azadiraktin djelatna tvar biološkog insekticida NEEMAZAL®TS, a djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata. Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti. Populacija nametnika polako nestaje i njihov životni ciklus je prekinut.

Uspjeh tretiranja kontrolira se smanjenjem oštećenja lista

Nakon tretiranja, NeemAzal®TS prodire u list. Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, što momentalno dovodi do prestanka hranidbe. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja.

Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzalom ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

NeemAzal®TS je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je preporučljivo obaviti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika, u prvim razvojnim stadijima. Eventualno je potrebno ponoviti postupak nakon 7-10 dana.

 NeemAzal®TS pro-eco
NeemAzalom se polako vraća biološka ravnoteža

Kad se primjenjuje po preporučenim uvjetima nije opasan za pčele ni druge korisne kukce. NeemAzal®TS ne izaziva pojavu rezistentnosti stoga se njegovom primjenom polako vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu.

 NeemAzal®TS pro-eco

Kod kupnje preparata NeemAzal®TS za mala pakiranja: 5 mililitara, 1 decilitar i 1litra nije potrebna iskaznica jer su ta pakiranja dozvoljena u amaterskoj primjeni te su na taj način dostupna svim proizvođačima.

Ekološko rješenje za američkog cvrčka

Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi. Za njeno širenje odgovoran je prirodni vektor, američki cvrčak, koji je prenosi hranjenjem s zaraženih na zdrave trsove.

Preventivne mjere sprečavanja zaraze sastoje se u suzbijanju američkog cvrčka insekticidima u najmanje dva, prema potrebi tri tretiranja, početno nakon cvatnje. Pyregard je visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja koji savršeno rješava američkog cvrčka. Namijenjen je suzbijanju štetnika u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu, a njegova baza je prirodni priretrin (4%). Kontaktnog je djelovanja, u početku izaziva paralizu, zatim smrt štetnika. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli brojnih štetnika, a zbog kratkog djelovanja je idealan za uporabu u blizini korisnih kukaca.

Tretiranje se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

pro eco
https://www.proeco.hr/

Prethodni članakREDUSYSTEMS proizvodi – za veće prinose i bolju kvalitetu
Sljedeći članakObjavljen novi natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.