""Ulazak u četvrtu dimenziju s Lexionom 7

Još davne 1936. godine CLAAS je proizveo prvi kombajn prilagođen europskim uvjetima vršidbe pšenice. Od tada pa do danas Claas-ovi kombajni sinonim su za kvalitetu te maksimalnu učinkovitost i udobnost. Od tri proizvodne serije Lexion,Tucano i Avero, serija Lexion nije samo najsnažnija serija kombajna koja se proizvodi 20 godina, već je ujedno i serija kombajna u koju je uloženo doista mnogo vremena na razvoj novih tehnologija i praktičnog rada, kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost radnog stroja,stoga je i danas prioritet tvrtke ulaganje u razvoj, kako bi se postigli najbolji rezultati. Novi Lexion 700 je uistinu dosegnuo jednu višu razinu kontrole emisije štetnih plinova s Tier 4 (razina 4) novim Mercedes Benz motorom koji ispunjava najzahtjevnije norme očuvanja okoliša, te pruža maksimalnu učinkovitost zamjenivši do sadašnje CAT motore, koji su se ugrađivali u prethodne modele. Modeli Lexion 750 i 740 opremljeni su s „Dynamic cool“ sustavom za hlađenje, te ventilatorom s varijabilnim prijenosom. U korak s povećanjem snage motora, Claas-ovi inženjeri povećali su zapremninu spremnika (bunker) na dva najjača modela Lexion 780 Terra Trac i 770 Terra Trac na maksimalnih 13.500litara.

Najjači modeli u klasi Lexion 780 i kabini. 770 opremljeni su posljednjom generacijom Mercedes Benz motora zapremnine 15.6 litara, što omogućuje modelu Lexion 780 maksimalnu snagu od 626 KS, a slabije modele Lexiona 750 i 740 pokreće, također Mercedesov motor zapremnine 10.7 litara, dok Lexionov model 760 pokreće novi Perkinsov motor.

Novi LEXION i u pogledu zapremine dokazuje pravu veličinu – dopunjenu mnogim drugim prednostima. CLAAS s novom serijom LEXION nudi mogućnost odabira većeg volumena bunkera za zrnje prema vlastitoj potrebi. Na prijašnjim modelima Lexiona, prethodno implementirana tehnologija 3D sustava za čišćenje, nadograđena je novom 4D tehnologijom . Sustav 4D poboljšan je na način da prepoznaje automatski nagib ili gubitak snage, te prilagođava ventilator prema tim parametrima, a cijeli proces odvija se u pozadini CEMOS-a, te nije potrebno dodatno njime upravljati niti ga prilagođavati. Moguće je isključiti automatski mod 4D sustava, te njime upravljati manualno putem CEBIS terminala u samoj kabini.

Kombajni LEXION koriste elektronski sustav za optimizaciju rada stroja u pokretu – CEMOS i sustav CEMOS Automatic, koji omogućuje potpuno automatiziran rad kombajna. Osim toga, kombajni LEXION serije 700 mogu koristiti i druge sustave za učinkovito korištenje potencijala stroja kao Cruise Pilot, Laser Pilot, GPS Pilot, Telematics.

""

Potpuna automatizacija kombajna

Kod kombajna serije LEXION sva prilagođavanja obavljaju se putem sustava CEBIS, koji kontrolira rad i brine o redovnom servisnom intervalu, dok korisnik ima mogućnost odabira više od 20 jezika, uključujući i hrvatski za komunikaciju sa strojem i priključcima.

""Verzija Lexion Montana

Dva modela Lexiona 760 i 750 sada su dostupni u verzijama prilagođenim za upravljanje na neravnim terenima pod nazivom „Montana“, a kompenziraju nagib i do 17%. Claas-ovi žitni kombajni su na glasu kao vrlo pouzdani strojevi za rad u teškim radnim uvjetima, pogotovo kada se radi o pogonskim sustavima, koji su u većini slučajeva podvrgnuti teškim opterećenjima, ovisno o terenu na kojem se radi. U cilju otkrivanja kritičnih opterećenja vrhova u ranoj fazi , CLAAS je razvio sustav automatske kontrole protoka ili Automatic Crop Flow System za novu seriju LEXION 700. Ovaj sustav prati i uspoređuje brzinu okretaja motora, APS mehanizam slamotresa i ROTO PLUS sustav za odvajanje zrna za vrijeme upravljanja strojem. Ako se problemi pojave sve radnje se automatski obustavljaju kako bi se izbjegli veći kvarovi.

Savršenstvo – CEMOS AUTOMATIC

CLAAS je predstavio CEMOS automatski sustav za LEXION 700 u 2012. godini – to je bio prvi potpuno automatizirani sustav za prilagodbu kombajna, te za odvajanje i čišćenje. U početku , sustav je bio namijenjen za nekoliko kultura poput pšenice, ječma i uljane repice, međutim, CEMOS AUTOMATIC je sustav koji se stalno nadograđuje i optimizira, tako da ga je trenutno moguće koristiti i za druge kulture poput kukuruza i soje putem CEBIS terminala. Od novih tehnologija za sve zahtjevnije uvjete rada, a u cilju poboljšanja udobnosti i učinkovitosti, Claas je prezentirao aplikaciju za upravljanje priključcima putem tableta za što je prije dvije godine osvojio i zlatnu medalju u kategoriji inovativnih tehnologija na „SIMA Innovation Awards“ u Parizu.

""U Samswegenu na pokaznom polju, osim nove serije Lexion 700, prije samog sajma u Hannoveru, ljubazni Claas-ovi stručnjaci predstavili su još nekoliko strojeva u radu poput zanimljive samoutovarne prikolice Claas CARGOS 9000 s dvostrukom namjenom, te priključne strojeve zelene linije Claas QUADRANT 3200 i 2200 s poboljšanim sustavom za vezanje bala i novim sustavom za kontrolu prešanja, balirku ROLLANT 454 UNIWRAP za okrugle bale, stražnje, bočne i prednje kosilice DISCO, te nove verzije hedera za kombajne VARIO, CERIO i MAXFLEX. GPS Pilot, Telematics.

Prethodni članakŽuto lišće malina u vinogradu
Sljedeći članakBolesni limun
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.