Dolaskom toplih, suhih dana započinje i vrijeme spremanja i konzerviranja krmnog bilja. Brzina košnje i sušenja u vremenskim ekstremima ključna je za postizanje kvalitete. Uz količinu voluminozne krme na kvalitetu mlijeka izravno utječe i kakvoća sijena ili sjenaže.

Posao sušenja s okretajem otkosa obavljaju gnječilice s različitim inovacijama koje su prilagođene konfiguraciji terena. To je osobito izraženo kod žitarica i smjesa koje se siju usporedno, npr. zob kao potporna kultura i grahorica. Bitan moment čini i vrijeme kad krećemo u košnju – cvatnja grahorice i faza klasanja zobi zbog ravnoteže količine i kvalitete. Čisti rez i odlaganje otkosa u sredinu između kotača traktora svodi gaženje na minimum. Pod teretom traktora se s vodom iz trave istiskuju proteini, ugljikohidrati i vitamini.

Gnječilica se sastoji od dva valjka koji se međusobno ne dodiruju tako da je rad tih. Uz standardne zupce od čelika (CV), postoji i varijanta s valjcima koja se pokazala izvrsnom za mahunarke i strne žitarice koje se kose u zelenom obliku za sjenažu.

Njihovu debelu stabljiku stanjuje čime se otkos ravnomjernije suši. Što ranijim pospremanjem krme s polja izbjegavamo kišu koja nanosi dodatna ispiranja. Gnječilice umanjuju otpadanje listova i cvjetova koji čine najkvalitetnije djelove krmnog bilja. Ujedno skidaju i vanjski voštani sloj čime se ubrzava sušenje. Takva izvedba povećava i protočnost zelene mase. Produžavanjem sušenja dodatno se smanjuje kemijska vrijednost.

 class=

Silent blokovi protiv buke

Robusne CR gnječilice s M profilom namijenjene su za nagnute kamenite terene i krmu s bujnijom lisnom masom. Promjeri valjaka su 25 cm, a pogon ima i gornji te donji valjak. U radu se gornji valjak u doticaju s kamenjem može podignuti čime se izbjegavaju oštećenja stroja. Razmak između valjaka se namješta iz kabine u rasponu od 0,5 do 25 mm. Zbog čistog rada u krmi nema ostataka zemlje. Automatizacijom podizanja samohodne kosilice povećava se i prostor za širenje otkosa po tlu.

Stroj ima hidro pneumatsku amortizaciju. Opremljen je silent blokovima koji umanjuju vibracije i osiguravaju maksimalno tihi rad. Radna širina zahvata je 9,90 m. Automatska regulacija širine zahvata smanjuje brzinu vožnje pa je rez konstantno čist. Kosilica se pokazala dobrom i na malim površinama jer je vrlo okretna, a prednju kosilicu automatski pomiče u stranu. Optimalna radna brzina je 25 km/h, dok je broj okretaja motora 1650 o/min. Dotatnu opremu čine pužnice za sakupljanje otkosa.

 class=

Kad se zatvore poklopci iznad kosilice pužnice ga transportiraju u jedan središnji zboj. Iza dolazi sakupljač koji ne trusi listove i cvjetove zbog manjih turbulencija te ujedno povećava količinu bjelančevina. Dizajn grablji (zubci – zakrivljenost u suprotnom smjeru) smanjuje unos kamenja i zemlje. Hidropneumatski ovjes osigurava ravnomjerni pritisak na svim nagibima. Ima mogućnost skupljanja u sredinu ili s lijeve, ili s desne strane pomoću rotacijskih traka. Radna širina je 18 m, potrebna snaga traktora je 120 KS. Kvalitetna sjenaža je važan dio zimskih obroka i izravno doprinosi balansiranju laktacijske krivulje u odnosu na ljetnu hranidbu koju većinom čini ispaša.

Prethodni članakMladi poljoprivrednici uvode nove tehnologije u poljoprivredi
Sljedeći članakNovi Terrus CVT 6300 – spreman za najteže poslove!
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.