""Najznačajnija izložba poljoprivredne mehanizacije ove godine, održana je u Bologni (EIMA). U sklopu izložbe održano je i 20. po redu proglašenje najboljih traktora, a titula traktora godine za 2017. pripala je traktoru CASE IH OPTUM 300 CVX. Iz CASE IH-a ne kriju zadovoljstvo, s obzirom da im je to još jedna nagrada u kolekciji, jer posljednja je bila 2015. za model CASE IH Magnum CVX 380, također za najbolji traktor godine. Ostali kandidati za ovu prestižnu nagradu bili su Fendt 516 Vario, Massey Ferguson 6718S, Steyr 4145 Profi CVT, Deutz-Fahr 6215 Rcshift, McCormick X8.680 VT-Drive i svima dobro poznata marka Zetor s modelom Forterra HD 140. O ovoj međunarodnoj nagradi odlučilo je 24 agrarna novinara, specijalista iz svog područja iz 23 europske zemlje, uključujući i Hrvatsku, čiji predstavnik je Renata Prusina.

CASE IH OPTUM CVX 300, snažan je traktor težak 10,5 t, vrlo agilan i nešto kompaktnijih dimenzija. Dugačak je 5,7 m, širok 2,5 m, a visina traktora iznosi 3,3 m. Ispod haube krije maksimalnih 313 KS (230 kW), koje razvija 6-cilindarski motor FPT Industrial (Tier 4 final), svrstan u Stage IV redukcijsku emisiju ispušnih plinova. Zapremina iznosi 6.7 litara, a s 2.100 okretaja u minuti postiže maksimalni okretni moment od 1.282 Nm. Spremnik za gorivo ima kapacitet od 630 litara, dok je za AdBlue 96 litara. Prednji kapacitet podizanja je 5.8 tona, a stražnji 11 tona. ISOBUS 2 je dio standardne opreme, a moguće je odabrati i ISOBUS 3.

I ostali pobjednici zanimljivi

Što se ostalih kategorija tiče, „Best Utility“ ili najkorisniji traktor je New Holland T5.120, nagrada za najbolji dizajn je pripala Deutz- Fahru 6215 Rcshift, dok je najbolji specijalizirani traktor Antonio Carraro Tony 9800TR. Kod New Hollanda, serija T5 ima 3,4 litarski Common Rail motor F5C razvijen u FPT Industrial, koja u potpunosti zadovoljava Tier 4A eko norme. T5 traktor koristi najnoviju tehnologiju koja omogućava smanjenu potrošnju goriva, uz što bolje iskorištavanje energetske vrijednosti goriva, te boljeg odaziva motora, tj. iskorištavanja njegove snage. Kad trebate dodatnu snagu, odaziv motora nove serije T5 impresionirat će izvanrednim 35%-nim povećanjem okretnog momenta. Deutz-Fahr je pak zasluženo dobio nagradu za dizajn, jer se ističe drugačijim linijama od ostalih traktora, te je vidljivo da im je uz stanje „ispod haube“ iznimno bitan i vanjski izgled. Model 6215 RcShift ima maksimalnu snagu od 156,2 kW (212 KS). Posebno se ne mora naglašavati udobnost i vidljivost iz kabine uz lako dostupne upravljačke osobine. Antonio Carraro Tony 9800TR nosi slogan „Dobrodošli u budućnost“. S razlogom! Iz okretne kabine ovog malenog traktora moguće je elektronički kontrolirati 4 stupnja prijenosa i za 30% veći vučni kapacitet od ostalih modela. Traktor ima Yanmar motor s 4 cilindra i 87 KS. Antonio Carraro ulazi u novu eru precizne poljoprivrede s automatiziranim modelom traktora kod kojeg je rukovanje vrlo jednostavno.

""

 

""

""

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakStajski gnoj za uzgoj gujavica
Sljedeći članakNewsletter 22/2016
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).