Otežani brdsko planinski uvjeti rada u poljoprivredi traže i prilagođene traktore. Mogu se razlikovati po snazi, dimenzijama, ali i po tome imaju li transmisiju preko kotača ili gusjenica.

Prednosti strojeva s gusjenicama su manje sabijanje tla, bolji rad na glinasto-ilovastim tlima, manja potrošnja goriva kod vuče te veća stabilnost kod obrade tla. Većinom su specijalizirani za voćarsko – vinogradarsku proizvodnju koja se obavlja na parcelama pod nagibom. Snaga se kreće u rasponu od 75-149 kW. Trebaju biti prikladni za kopčanje i rad sa specijaliziranim višenamjenskim priključcima te za vuču prikolica.

Traži se okretnost na malim i uskim prostorima

Od traktora se traži okretnost na malim i uskim površinama. Primjerice traktor AGT 850/860 planinski ima široki razmak kotača za rad na nagibima 40 stupnjeva i u teškim uvjetima.

Traktor AGT 850/860 planinski

Posjeduje 4- taktni dizelski motor Lombardini koji ima snagu u verziji 850 – 35 kW, dok u tipu 860 snaga se penje i do 45 kW. Raspon osovine je 195 cm, s niskim težištem prve osovine. Nalazi se iza motora što osigurava bolji raspored težine u radu s nekim priključkom. Osovina može oscilirati za 15 stupnjeva čime se osigurava stalni kontakt kotača i tla. Kosa šasija dodatno doprinosi stabilnosti u radu. Opremljen je sa sinhroniziranim 24 stupanjskim mjenjačem inverterom. Pogon je stalan na sva četiri kotača kao i kočioni sustav. Odabir strane vožnje osigurava okretno sjedalo. Ima blokadu prvog i zadnjeg diferencijala i bočne reduktore. Mali krug okretanja 390 cm na uskim uvratinama. Maksimalni broj okretaja kod obje verzije je 2800 o/min.

Odabir palete dodatne opreme čine:

  • Veći i širi kotači različitih profila po željama kupca
  • Prednja hidraulika
  • Utezi za dodatnu stabilnost u radu
  • Različiti dodaci za zadnju hidrauliku
  • Mogućnost ugradnje prednjeg priključnog vratila do 1000 o/min
  • Traktor gusjeničar Fort Vision

Višenamjenski stroj za radove u vinogradima, voćnjacima i komunalnim djelatnostima.

Mogućnosti priključivanja: atomizera, freze, malčera, podrivača, rasipača, kosilica, uređaja za zelenu rezidbu vinograda, daske za niveliranje itd.

Traktor gusjeničar Fort Vision

Motor je benzinski snage 16 KS. Širina gusjenica je 18 cm koje se automatski zatežu. Maksimalna brzina kretanja je 6 km/h. Maksimalni nagib na kojem može raditi je 35 stupnjeva. Ima hidrostatski prijenos s 2 pumpe i 2 hidromotora. Maksimalna nosivost na polugama hidraulike je 200 kg. Ima jednu hidrauličku utičnicu za brzo priključivanje. Priključno vratilo ima 1100 o/min. Broj okretaja motora je 3600 o/min. Širina traktora je 68 cm, dužina 1,6 m.

STD Trekker F/M Landini za rad u ekstremnim uvjetima nagiba

Traktor STD Trekker F/M Landini je verzija traktora za rad u ekstremnim uvjetima nagiba voćnjaka i vinograda. Najvažniji sigurnosni uvjet je stalno prijanjanje gusjenica uz podlogu uz maksimalnu produktivnost u radu. Sva kontrola u radu je ergonomski prilagođena za vozača. Sjedalo ima sustav zračne suspenzije. Dostupan je u rasponu snage motora od 76 -102 KS. Pogonjen je 4 cilindričnim turbo – intercooler agregatom. Ima ugrađen oksidacijski katalizator čime osigurava sve ekološke norme u radu. Prijenos snage je mehanički s 4 brzine te 16 puzajućih brzina naprijed i 8 unatrag. Hidrauličke poluge podižu teret do 2600 kg pomoću dva cilindra s većim odmakom od tla za precizniju obradu. Priključno vratilo se kontrolira elektrohidraulički, tako da se uključuje postupno bez naglih kretnji. Dodatnu opremu čini prednja hidraulika.

Prethodni članakNa što treba paziti u uzgoju stočnog ječma?
Sljedeći članakGljiva kao prirodni insekticid
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.