Život na seoskom gospodarstvu zahtijeva da imate u pripremi jedan manji traktor za manje agrotehničke operacije. Ali koji je najbolji? Odgovor u potpunosti ovisi o namjeni, budući da se takvi traktori razlikuju po opsegu namjene i veličini. Uglavnom traktori manjih snaga ne zbijaju zemljište, nema potrebe da imaju gusjenice i malih su dimenzija. Lako su okretni, ne zauzimaju puno prostora te su povoljniji financijski.

Prema American Society of Agricultural Engineers (Američkom društvu inženjera poljoprivrede), traktor malih snaga obično teži oko 1814,00 kilograma ili manje, ima spojnicu u tri točke i snagu između 40 i 60 KS (29,83 kW do 44,74 kW). Većina traktora male snage može podići više od 907,00 kg s utovarivačem i dovoljno su veliki da se njima lako rukuje prilikom manipulacije sa sijenom. Uglavnom, najbolji traktor male snage nije ni prevelik ni premalen.

Ovi traktori namijenjeni manjim agrotehničkim operacijama – u kombinaciji s nastavcima i dodacima strojeva mogu se koristiti za razne poslove: drljanje, kopanje manjih kanala, košnju, podizanje tereta, održavanje cesta i slično.

John Deere 4066M Heavy Duty

Traktor John Deere 4066M Heavy Duty

S turbo dizelskim motorom, eHydro prijenosom i standardnom srednjom i stražnjom hidraulikom, John Deere 4066M Heavy Duty jedan je od najboljih trakora malih snaga sa 48,5 kW /65 KS. Big Green Machine ima opcije kategorije 1, kategorije 2 i spojke u tri točke. Kapacitet podizanja stražnjih poluga je 1134, 00 kg. Ukupna težina jedinice s otvorenom kabinom iznosi 1945,91 kg s međuosovinskim razmakom od 609,6 mm.

Ključna značajka prijenosa eHydro je beskonačno promjenjiva brzina kretanja u svakom rasponu, što operateru omogućuje bolje prilagođavanje brzine zadatku. Nema kvačila za bržu promjenu smjera, a Twin Touch nožne papučice omogućuju brz i jednostavan rad naprijed/natrag. Tempomat je standardan za sve modele. Ostale značajke uključuju širokokutna halogena prednja svjetla u obliku omotača te radna svjetla postavljena na blatobrane.

Compact Farmall 45C CVT

Traktor Compact Farmall 45C CVT

Obitelj kompaktnih traktora Case IH nudi široku paletu u pogledu veličine i opcija. Među njima blista svestrani Compact Farmall 45C CVT s motorom od 45 KS/ 33,56 kW  ( i PTO-om od 38,2 KS/ 29,1 kW), Big Red ima CVT prijenos i dolazi s ili bez kabine operatera. Dizajniran za rad s L350A kao kompatibilnim utovarivačem, kapacitet podizanja utovarivača na zakretnoj osovini je 1133,98 kg. Pokreće ga trocilindrični motor sa spremnikom goriva od 40 litara ili 47 l s modelom s kabinom, dizajn je Fiat Powertrain Technologies. CVT mjenjač nudi glatke, besprijekorne promjene brzine kroz različite uvjete sa samo jednom papučicom – pritisni i kreni, tempomatom za aplikacije košnje i automatskim prilagođavanjem brzine ovisno o opterećenju. Ukupna težina traktora je 1710 kg, s pogonom na 4 kotača.

Kubota L2501

Traktor Kubota L2501

Velik i okretan, Kubota L2501 jedan je od najboljih manjih traktora za opću uporabu. S motorom od 24,8 KS/ 18,64 kW ( i 20,5 KS/15,65 kW) na PTO-u te težine od 1100 kg savršene je veličine za nekoga tko traži traktor za lakše agrotehničke operacije. Trocilindrični motor radi zajedno sa spremnikom goriva od 37,85 litara. Kubota L2501 ima spojnicu kategorije I u 3 točke s kapacitetom dizanja od 870,00 kg u svim točkama dizanja. Modeli s pogonom na dva i četiri kotača imaju sustav prijenosa sa osam stupnjeva prijenosa naprijed i četiri unatrag, dok HST model s pogonom na četiri kotača nudi hidrostatski prijenos i tri raspona brzine. Ukupna duljina stroja je 280 cm s 140 cm širine i 234 cm visine.

Massey Ferguson 1840E

Traktor Massey Ferguson 1840E

Nije iznenađenje da se fraza “Massey Ferguson 1840E” pojavljuje kada se traži najbolji pomoćni traktor malih snaga. Ukupna snaga motora iznosi 38 KS/ 28,34 kW s 33,5 KS/ 25 kW na PTO-u, pogonjen 1,8-litrenim, trocilindričnim, tekućinom hlađenim dizelskim motorom. Massey Ferguson 1840E jedan je od novijih modela s hidrostatskim prijenosom 8×8 Synchro-Shuttle s 3 raspona i hidraulikom s otvorenim središtem. Ovaj shuttle sustav nudi brže promjene smjera samo pritiskom kvačila i povlačenjem poluge. To ovu jedinicu čini izvrsnom za teške radove na tlu, jer su treći i četvrti stupanj prijenosa sinkronizirani eliminirajući potrebu za zaustavljanjem radi promjene stupnja prijenosa. Dizajniran je podjednako za rad na velikim i malim operacijama, a kapacitet podizanja na tri točke iza klinova je 724,84 kg.

New Holland Boomer 55 Cab (T4B)

Traktor New Holland Boomer 55 Cab (T4B)

Boomer 55 Cab je Hollandov favorit među Boomer serijom Hollandovih traktora s 55 konjskih snaga (41 kW) i nazivnom brzinom okretaja u minuti od 2.600, dok trocilindrični motor ima razinu emisije T4B Final. Spremnika goriva je zapremnine 46,93 litara. Ima ugrađeno neovisno elektrohidrauličko priključno vratilo koje nadodaje 46,7 KS/35 kW za svaki posao koji trebate dovršiti. Ovaj model nudi određeni izbor u pogledu prijenosa s opcijom prijenosa 16×16 ili hidrostatskom/dvostrukom papučicom s tri raspona.

New Holland Boomer 55 Cab također ima sinkronizirani sustav mjenjača/kretanja s kočnicama s više diskova. Kapacitet podizanja u tri točke na krajevima kugle je 1250 kg. Među većim jedinicama unutar grupe kompaktnih traktora, New Holland Boomer 55 Cab ima međuosovinski razmak od 185,42 cm i 325,12 cm i 175,26 cm širine. Visina do vrha kabine je 238,76 cm, a traktor teži 1902,37 kg.

Izvor: https://www.tractor.com/news/5-of-the-best-compact-tractor-choices/

Prethodni članakGnojidba nije jednaka u svakom voćnjaku
Sljedeći članakOskoruša – poželjna voćka na okućnici
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.