Poljska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača malina. Povećanje nasada malina u posljednjih nekoliko godina, posebno sorte koje se uzgajaju bez potpora, uzrokovalo je povećanu zabrinutost vezanu za mehanizaciju nasada malina, ali i napredak po tom pitanju. Poljska tvrtka WEREMCZUK brine se o potrebama svojih voćara i pokušava ispuniti njihova očekivanja.

WEREMCZUK je svjetski proizvođač specijaliziranih strojeva za uzgoj i berbu voća i povrća, a  tvrtka razvija, proizvodi, isporučuje i servisira strojeve kako bi rad bio manje radno zahtjevan i isplativiji. Weremczuk poljoprivredni strojevi su izdržljivi, jednostavni za održavanje i uporabu te izuzetno pouzdani, a prednosti su inovativnost i vrhunska predanost korisničkoj usluzi.

Mnogo mjeseci su intenzivno radili na novom stroju koji će zadovoljiti zahtjeve proizvođača i povećati konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava, a završna od ovih aktivnosti je najnovije dostignuće – KAREN, kombajn za maline i borovnice.

Karen je vučeni kombajn, moderne i snažne konstrukcije i velike udobnosti za operatera koji je dizajniran za berbu malina i borovnica. Ima sljedeće karakteristike: potpuna kontrola rada svih parametara, lagana regulacija brzine transporta te nadzor s radne platforme. Mehanička berba malina pomoću kombajna KAREN moguća je od druge godine plodonošenja. Stroj radi i na mladoj plantaži i na onoj koja se uzgaja već nekoliko godina bez obzira na vrstu rabljenih potpora.

Tehnički podaci za Karen

Visina tunela

-2,65 m

Ukupni kapacitet platforme

-760 kg

Prilagodljiva visina kombajna

-0,1 – 0,6 m

Min. potrošnja snage PTO-a

-68 KS *

* Zahtijeva se vrlo usporena brzina, od 0,5 km/h

Dobar i za teške uvjete

Izuzetno važna funkcija ovog kombajna je mogućnost namještanja njegove visine u odnosu na tlo. Ova opcija omogućuje rad na padinama. KAREN kombajn vrlo dobro se snalazi u teškim uvjetima te ima odličnu prilagodljivost postavki kombajna potrebama pojedinačnih uzgajivača.

Manji broj ljudi koji rade na berbi, smanjuje troškove proizvodnje i isto tako povećava njezinu profitabilnost.

Okomiti držači koji se koriste u ovom stroju osjetljivi su za grmlje i moguće je višestruko branje tijekom sezone sazrijevanja voća. Savršeno sinkronizirani sustav poklopca i brtvila sprječava gubitak voća, dok učinkovit modul za čišćenje omogućava primanje voća s vrlo dobrim parametrima kvalitete.

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakSezonska neplodnost svinja
Sljedeći članakObjavljen natječaj za preradu drva i proizvodnju namještaja za 2023.
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.