Massey Ferguson, svjetski brend iz grupacije AGCO-a s ponosom je predstavio i najavio uvođenje svoje najnovije MF 3 „Specialty“ serije traktora 20.4.2022. na događaju u francuskom Orangeu. Događaju je prisustvovao i Gospodarski list kao jedini medij iz Hrvatske, ali i šire regije. Ovaj sveobuhvatni novi asortiman uključuje šest novih varijanti koje odgovaraju posebnim zahtjevima svakog specijaliziranog sektora.

Opremljeni po visokim standardima, traktori serije MF 3 „Specialty“ isporučuju se s vrhunskim značajkama za jednostavan, udoban rad i optimalne performanse uz niske troškove rada.

Zahvaljujući našem bliskom kontaktu s kupcima i desetljećima iskustva imamo duboko razumijevanje za ove specijalizirane sektore. Takvim pristupom osiguravamo da naši dizajni udovolje posebnim potrebama svakog pojedinačnog sektora.Tako kupci ne moraju raditi nikakve kompromise, rekao je na predstavljanju modela Jérôme Aubrion, direktor marketinga Massey Ferguson za Europu i Bliski istok. Usjevi visoke vrijednosti, koji se često uzgajaju na skučenim prostorima i na teškom terenu, predstavljaju poseban izazov za uzgajivače. Traktori serije MF 3 „Specialty“ nude niz značajki . One su posebno „krojene“ da zadovolje točne zahtjeve za svaku situaciju usjeva. Istovremeno, oni također nude operaterima mnogo veću udobnost i jednostavnost korištenja, dodaje g. Aubrion.

Specijalizanti u svom području

Serija MF 3 uključuje šest različitih verzija s novim vrhunskim modelom od 120 KS koji je dostupan za sve varijante, osim za modele MF 3GE i MF 3AL. Cijeli asortiman nudi modele s kabinama ili platformom. Prijenos uključuje nove 30F/15R Eco kao i opciju Essential ili Efficient. MF 3VI – (eng. vineyard – vinograd) specijaliziran je za korištenje u uskim vinogradima. Tu MF nudi pet modela od 75 KS do 120 KS, širine od 1,00 m te standardno s kabinom. MF 3SP (eng. specialized – specijaliziran) koristi se za otvorenije vinograde te dolazi s nešto širim podvozjem i prostranijom kabinom. Također, tu je pet modela od 75 KS do 120 KS, širine od 1,25 m i standardno s kabinom. MF 3FR (eng. fruit – voće) za korištenje u ekstenzivnim vinogradima i voćnjacima.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je MF-3SP-115.jpg
MF 3SP

Ovo je zamašan traktor sa širom prednjom osovinom i prostranijom kabinom. Nudi pet modela od 75 KS do 120 KS, širine od 1,45 m i dostupan je s kabinom ili platformom. MF 3WF (eng. wide fruit – odstupajuće (šire) voće) – širi, stabilan traktor za korištenje u voćnjacima, vinogradima na padinama i u stočarstvu. Pet modela od 75 KS do 120 KS, širine od 1,70 m, dostupnih s kabinom ili platformom. MF 3GE (eng. ground effect – efekt tla) je model niskog profila za korištenje ispod drveća, u plastenicima (staklenicima) te u vinogradima s krošnjama.

Opremljen je sa širom prednjom osovinom zbog veće stabilnosti. Tu pak imamo četiri modela od 75 KS do 105 KS, širine 1,40 m, koji su opremljeni platformom za operatera. MF 3AL (eng. alpine – alpski) svestran je, snažan i stabilan traktor za korištenje na brdovitim i zahtjevnim terenima. Četiri modela od 75 KS do 105 KS, širine od 1,70 m, dostupni su s niskoprofilnom kabinom ili kabinom s ravnim podom. Sa širinom od 1,40 m daju i kompaktnu, a opet prostranu kabinu.

MF 3 “Specialty” raspon snage i dimenzija

ModelŠirinaOperatorsko okruženjeSnaga
MF 3VIod  1 mKabina75 KS – 120 KS
MF 3SPod 1.25 mKabina75 KS -120 KS
MF 3FRod 1.45 mKabina / Platforma75 KS – 120 KS
MF 3WFod 1.70 mKabina / Platforma75 KS – 120 KS
MF 3GEod 1.40 mPlatforma75 KS – 105 KS
MF 3ALod 1.70 mNiski profil kabine / Kabina s ravnim podom75 KS – 105 KS

 class=
MF 3FR
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je MF-3FR-prijedlog-2-1.jpg
MF 3FR
 class=
MF 3GE
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_20220420_121847_resized_20220421_014946324.jpg
MF 3AL

Značajne promjene na modelima iznad 75 KS

Težnja Massey Fergusona stalnom poboljšanju dovodi do značajnih nadogradnji modela s više od 75 KS. Sada možete birati udobne i ergonomske platforme za operatera kod modela MF 3FR, MF 3WF i MF 3GE. Paketi i niz opcija omogućuju vlasnicima da dodatno prilagode svoj MF 3 „Specialty“ traktor. Sve kako bi poboljšali udobnost i praktičnost te da odgovaraju njihovim usjevima i operacijama. Početni modeli ‘Essential’ opremljeni su mehaničkim mjenjačem, hidrauličkim sustavom s dvostrukom pumpom od 93 litre/min i mehaničkom kontrolom zglobnog spoja.

Ovo se može nadopuniti nizom dodatnih opcija, uključujući kontrolu električne veze (ELC) i PowerShuttle i Speedshift prijenosa. ‘Efficient’ verzije uključuju hidraulički sustav s trostrukom pumpom od 120 litara/min. Zatim kontrolu električne veze (ELC), PowerShuttle i Speedshift prijenos, kao i višenamjenski upravljač (joystick) i četiri elektro-hidraulička ventila. Dodatne opcije uključuju Kategoriju 4 filtriranja kabine, upravljanje „joystickom“ za pomak stražnje poluge i niveliranje. Također i prednju polugu te PTO i paket prednjeg utovarivača.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je MF-3WF-105-.jpg
MF 3WF
 class=
MF 3WF moto

Čista, ekonomična snaga

Najnovija generacija, 3,6-litreni, četverocilindrični motori pokreću MF 3 specijalizirane traktore koji isporučuju snage između 85 KS i 120 KS na traktorima s kabinom i do 105 KS na platformama i modelima AL. Svi ispunjavaju stroge Stage V propise koristeći dobro dokazanu, jednostavnu, selektivnu katalitičku redukciju (SCR) s dizelskim oksidacijskim katalizatorom (DOC). Kompaktni ispuh montiran je ispod poklopca motora, zadržavajući izvrsnu vidljivost i prostor za srednje postavljene priključke. Standardni kapacitet spremnika goriva sad je 75 litara s mogućnošću birnaja opcije spremnika od 100 litara za produljenje radnog vremena između punjenja.

Veći prostor i udobnost u kabini

Udobnost unutar kabine je znatno poboljšana s više prostora za glavu i višim položajem sjedala, zahvaljujući nižem tunelu na podu visine 3 cm. To, također, povećava vidljivost bez utjecaja na ukupnu visinu kabine. Ispred operatera je nova, moderna kontrolna ploča. U sredini, između analognog brojčanika broja okretaja na lijevoj strani i mjerača goriva te temperature na desnoj strani, nalazi se lako čitljiv zaslon. Može se postaviti tako da prikazuje širok raspon radnih informacija kao što su brzina priključnog vratila, potrošnja goriva, temperatura rashladne tekućine i ulja, kao i memorija brzine motora. Može označiti položaj priključka, postavke hidrauličkog ventila i odabir Speedshifta. Novom opcijom filtriranja kabine Cat 4 povećava se sigurnost za operatere. Upotrebom prekidača sustav stavlja kabinu pod tlak, pretvarajući je iz kategorije 2 u kategoriju 4 za sigurnije operacije prskanja.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Unutrasnjost-MF-3FR-115.jpg
MF 3FR unutrašnjost kabine

Prošireni izbor prijenosa

Za daljnje poboljšanje učinkovitosti i operativnih performansi postavljen je novi 30F/15R Eco mjenjač brzine 40 km/h, koji nudi pet stupnjeva prijenosa u tri raspona. Brzine se mijenjaju pomoću lako dostupne poluge, smještene na konzoli s desne strane. Nova opcija kočnica-neutralno istovremeno pokreće spojku čim se pritisne papučica kočnice. Ovakav prijenos osobito je koristan za rad utovarivača, olakšava opterećenje operaterima, povećavajući učinkovitost i praktičnost. Izbor kreće od jednostavnije verzije 15F/15R s mehaničkim prebacivanjem naprijed – natrag. Dodatak mehaničkog razdjelnika povećava omjere na 30F/15R pružajući mnogo širi izbor brzine koji odgovara potrebnom radu i operacijama. Optimalna kontrola i udobnost osigurani su dodavanjem Speedshifta s elektro-hidrauličnim upravljanjem koji je jednostavan za korištenje, razdjelnika brzina i PowerShuttlea.

Visoke hidraulične performanse

Traktori serije MF 3 opremljeni su hidrauličkim sustavom s dvije ili tri pumpe, ovisno o specifikaciji. Oba osiguravaju dovoljan protok i pritisak za napajanje širokog raspona moderne opreme. Elektronička kontrola povezivanja (ELC) je standardna na svim traktorima Efficient specifikacije, a kao odgovor na zahtjeve kupaca, sada je opcionalna i za Essential verzije s kabinom. Dostupni su novi hidraulički paketi, nudeći izbor između sustava s dvostrukom ili trostrukom pumpom, kao i broj konektora postavljenih u sredini. Za Essential modele postoji izbor između dva ili tri mehanička zavojna ventila, s mogućnošću opskrbe do pet kolutnih ventila s dva prekidača na polugama. Učinkovite verzije dolaze s četiri elektro-hidraulička zavojna ventila. Opcijski preklopni ventil omogućuje korištenje do šest kolutnih ventila koji se odabiru pomoću prekidača na višenamjenskoj upravljačkoj jedinici (joysticku).

Modeli od 75 KS

Početne traktore MF 3 „Specialty“ sa 75 KS pokreće najnoviji četverocilindrični motor od 3,4 litre, Stage V. Kao i snažniji modeli, oni su također dostupni s istim izborom paketa specifikacija Essential ili Efficient. Massey Ferguson i u ovom segmentu pruža pouzdanost, kao i smanjenje troškova u ovom vrlo konkurentnom segmentu traktora. Operateri će posebno cijeniti sjedalo sa zračnim ovjesom. Svi traktori MF 3 „Specialty“ od 75 KS dolaze s izborom prijenosa koji odgovaraju različitim primjenama. Kreću se od praktičnog, potpuno mehaničkog mjenjača 12F/12R do 24F/24R s PowerShuttle-om i Speedshiftom. Postoji mogućnost izbora između hidrauličnih sustava s trostrukom pumpom od 120 litara/min ili s dvije pumpe od 93 litara/min. Tu je i širok izbor konfiguracija zavojnih ventila i opcijskih kalemova ili spojnica postavljenih u sredini. Zajedno s ostatkom asortimana, modeli od 75 KS slijede novi obiteljski stil Massey Fergusona najnovijeg modernog stila, vrhunskog i prepoznatljivog dizajna i visoke učinkovitosti.

Na prezentaciji su predstavljeni i robusni, jači i kompaktni traktori iz serije MF 1700 E o kojima će se više pisati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_20220420_084856_resized_20220421_014948268.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_20220420_110313_resized_20220421_014947154.jpg

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak22. travnja Dan planeta zemlje
Sljedeći članakU Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s pčelarima na temu pomora u Međimurju
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362