Iznimno sadržajan program Noćnjaka upotpunio je prvi stručni skup o mediteranskom bilju posvećen smilju. Predstavljeno je više od 300 uzoraka maslinovog ulja najvećih proizvođača i više od 80 uzoraka proizvoda od maslina. Za proizvođače maslinovog ulja Noćnjak je prilika da za svoj proizvod dobiju certifikat koji na nekoliko stranica prikazuje rezultate parametara kemijske analize i senzorske ocjene dostavljenog uzorka maslinovog ulja. Na Olio baru i izložbi maslinovih ulja promoviraju se i kušaju maslinova ulja proizvođača koji svoje uzorke dostave na analizu i natjecanje.

Šampionom za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica proglašen je OPG Županović Radoslav, iz Primoštena, dok je kao šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti proglašen Božidar Šoša iz Zadra. Šampion za izgled pakovine maslinovog ulja je Dalmatinaks maslina j.d.o.o. iz Pučišća na otok Braču, a titulu šampiona za proizvod od masline za Spa piling za tijelo s morskom soli, dobio je Sympatico – obrt za proizvodnju iz Solina.

""Na sajmu maslinarstva i uljarstva prezentiraju se nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, oprema, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje i drugi proizvodi vezani uz maslinarstvo i uljarstvo. Generalni sponzor Noćnjaka 2016. bila je tvrtka MESSIS d.o.o., koju nam je predstavio Marijan Kalanj, direktor tvrtke. MESSIS d.o.o. ima sjedište u Zagrebu, gdje se nalaze ured uprave, komercijalni sektor i skladište s veleprodajom. Široka djelatnost tvrtke obuhvaća veleprodaju i distribuciju strojeva i opreme za poljoprivredu (ratarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo, stočarstvo), opreme za komunalna poduzeća, rezervnih dijelova i alata, servis i preventivno održavanje strojeva i opreme, kao i poduku korisnika (kupaca) o što boljem i kvalitetnijem rukovanju i održavanju poljoprivredne mehanizacije i komunalne opreme. Spomenutim proizvodima iz svog prodajnog programa MESSIS opskrbljuje više od 830 poslovnih partnera – trgovine poljoprivrednim strojevima i opremom, poljoljekarne, udruge, zadruge, poljoprivredne škole i fakultete, humanitarne organizacije, poljoprivredne proizvođače u sistemu PDV-a i dr., a njih oko 370 pripada u skupinu stalnih poslovnih partnera, što ga čini ga jednim od najznačajnijih distributera na tržištu Hrvatske, jer tvrtka MESSIS nastoji postići svoj prvotno zacrtani cilj – dosegnuti i zadržati vodeću poziciju u Hrvatskoj.

Specijalni strojevi za ljekovito bilje

Tijekom održavanja Noćnjaka 2016. MESSIS d.o.o. predstavio je specijalne strojeve za sjetvu, uzgoj, kultivaciju i berbu smilja, kadulje, lavande i drugog ljekovitog i aromatičnog bilja.

Sitnilice – freze za kamen

""Služe za pripremu terena. Ovisno o modelu, freze za kamen mogu imati dubinu obrade od 19 – 40 cm u prvom prohodu, te od 35 – 70 cm u drugom prohodu. Maksimalna brzina kretanja im je 150 – 400 m/h. Imaju mogućnost regulacije veličine usitnjavanja kamenja, te su opremljene rešetkom s hidrauličnim namještanjem. Za rad ovakvih strojeva preporuča se traktor opremljen bezstupanjskim Vario mjenjačem.

 

Freza za prekrivanje rasutog kamenja i biljnih ostataka sipkom zemljom

""Ovakve freze imaju rotovator za obradu tla. Načelo rada je takav da rešetka zahvaća kamenje, postavlja ga na dno obrađene površine, te ga prekriva sipkom zemljom. Koristi se za finu pripremu tla prije same sadnje.

 

 

Sadilica s rezervoarom za vodu i uređajem za navodnjavanje između raonika

""Sadnja presadnica obavlja se poluautomatskom sadilicom namijenjenom za sadnju presadnica smilja i lavande. Sustav za sadnju je okretni, horizontalan s 12 šalica, velikog kapaciteta, s potpunim otvaranjem. Razmak između redova podesiv je od 50 do 110 cm (veći ili manji međuredni razmak na zahtjev), a razmak unutar reda (od presadnice do presadnice) je od 12 do 100 cm (ili više). Maksimalni učinak sadnje iznosi 4500 – 5000 presadnica na sat po jednom redu (ovisno o modelu).

 

Međuredni rotokultivatori

""Različiti modeli i veličine zadovoljavaju zahtjeve za međuredno kultiviranje svih ratarskih i povrtlarskih kultura, te također u proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja. Dozatori gnojiva kapaciteta su od 100 do 220 litara. Rotori sa štitnicima isključuju mogućnost oštećivanja bilja (mogućnost korištenja odmah nakon nicanja biljaka). Širina zahvata freznih baterija iznosi od 13 do 90 cm (ovisno o modelu), a mogućnost podešavanja širine zahvata je na svakih 5 cm. Dubina rada iznosi im 5 do 15 cm. Pri primjeni ovih strojeva važno je uskladiti brzinu kretanja traktora s brzinom vrtnje rotora da bi se postiglo optimalno usitnjavanje zemljišta.

Međuredna obrada tla obavlja se rotokultivatorima čiji su aktivni radni organi frezne baterije, tj. rotori. Imaju pogon preko pogonskog vratila traktora. Opremljeni su bogatom dodatnom opremom koja omogućuje raznovrsnost primjene i postizanje velikih učinaka u radu. Dubina rada im iznosi 5 – 15 cm, ovisno o modelu.

Pljevljenje Messis strojem jednostavno i učinkovito

""Za obradu terena unutar redova koristi se poluautomatski stroj za plijevljenje oko smilja, kadulje, lavande i drugog ljekovitog i aromatičnog bilja. Opremljen je rotacijskim sklopovima odnosno alatima za uklanjanje korova, pri čemu operater stroja sjedi na sjedalici i pomicanjem poluga usmjerava rad rotacijskih sklopova dok je razmak između redova podesiv. Osim navedenih strojeva, prezentirane su multifunkcionalne leđne baterije s pripadajućim alatima – baterijskim škarama za rezidbu s električnim podešavanjem reza i zaštitom od ""prerezivanja kabela, kao i električnim baterijskim tresačima maslina. Također su prezentirani strojevi za usitnjavanje biljnih ostataka, koji mogu biti električni, traktorski ili s vlastitim benzinskim motorima, a mogu biti opremljeni hidrauličnim uvlačnim sustavom za otpadno drvo i granje s jednim ili dva valjka, te cijevima za izbacivanje sječke s mogućnošću regulacije. Messis je time oduševio okupljene kojima se ovaj način predstavljanja jako svidio.

Prethodni članakKako utječe pelud na zdravlje?
Sljedeći članakNewsletter 7/2016
Dario Padro, mag. ing. poljoprivredne tehnike
Zaposlen u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu rukovoditelja Podružnice Grada Zagreba. Stručne radove i članke objavljuje u časopisima agrarnog predznaka. Surađuje s mnogim udrugama iz područja poljoprivrede, osobito s udrugama za organizaciju i održavanje natjecanja u oranju. Aktivno surađuje s Gospodarskim listom. Rođen je 30. prosinca 1968. U Livnu, BiH, gdje je završio osnovnu i srednju poljoprivrednu školu, smjer poljoprivredni tehničar. Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1996. godine na smjeru Mehanizacija poljoprivrede. Zaposlen u Savjetodavnoj službi od 2006. godine kao stručni savjetnik i viši stručni savjetnik za mehanizaciju poljoprivrede. Od 2012. godine radi na mjestu rukovoditelja Podružnice Grada Zagreba. Dobre komunikacijske vještine stečene tijekom rada na mjestu predavača na mnogobrojnim stručnim predavanjima prenosi kroz stručne radove i članke koje objavljuje u časopisima agrarnog predznaka. Autor je je priručnika za stručno osposobljavanje za radna mjesta s posebnim uvjetima rada „Poljoprivredni traktor i priključci“, 2014. Ovlašteni je predavač za provedbu izobrazbe u određenim modulima, kategorijama, potkategorijama i područjima osnovne i dopunske izobrazbe za održivu uporabu pesticida, te za izobrazbu korisnika M10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i M11 Ekološki uzgoj. Aktivno sudjeluje u organizaciji i održavanju Znanstveno-stručnih savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, kao izlagač i tehnički urednik Zbornika radova. Surađuje s mnogim udrugama iz područja poljoprivredne proizvodnje na području Grada Zagreba, osobito Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba i Udrugom povrćara Grada Zagreba. Predsjednik je povjerenstva za utvrđivanja uvjeta i nadzor poljoprivrednih gospodarstava za prodaju proizvoda i prerađevina na certificiranim seljačkim tržnicama u Gradu Zagrebu. Od osnivanja Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO)2004. godine obnašao funkciju tajnika udruge. Aktivno sudjelovao u organizaciji Svjetskog natjecanja u oranju 2012. u RH, te mnogobrojnih državnih i županijskih natjecanja orača Republike Hrvatske u svojstvu voditelja natjecanja i trenera natjecatelja orača. Predsjednik je Udruge orača Grada Zagreba i Udruge orača Zagrebačke županije. Aktivno govori engleski, a služi se talijanskim, francuskim i njemačkim jezikom.