Kad se spominje termin “visoki uspon” u poljoprivredi nije jednoznačno definiran i može se različito tumačiti ovisno o kontekstu. Međutim, u praksi se obično smatra da je teren s nagibom većim od 20-30 % zahtjevan za rad s poljoprivrednim strojevima poput motokultivatora i traktora.

U brojnoj literaturi postoji mnogo članaka koji se bave poljoprivrednim strojevima i njihovim tehničkim značajkama za brdovite terene. Neki od tih članaka navode nagibe terena na kojima su testirani pojedini strojevi. Ipak, ne postoji jedinstveno prihvaćena definicija “visokog uspona”. Nagib terena koji se smatra visokim ovisi o kontekstu, vrsti stroja i drugim čimbenicima. Međutim, u praksi se obično smatra da je teren s nagibom većim od 20-30 % zahtjevan za rad s poljoprivrednim strojevima.

Proizvođači motokultivatora za izazove na visokim usponima

Motokultivatori za visoke uspone su poljoprivredni strojevi koji su dizajnirani za rad na brdovitim terenima s nagibom iznad 30 %. Ovi motokultivatori opremljeni su snažnim motorima i pogonom kako bi osigurali dobro prianjanje na teren i omogućili učinkovit rad. Zahvaljujući svojoj sposobnosti savladavanja zahtjevnih terena, ovi strojevi su korisni za mnoge zadatke u poljoprivredi, kao što su obrada zemlje, sjetva, košnja i priprema tla za sadnju. Pri odabiru motokultivatora za visoke uspone, važno je uzeti u obzir veličinu terena i potrebe poljoprivrednika kako bi se odabrali najbolji modeli za specifične potrebe.

Među popularnim proizvođačima motokultivatora koji nude takve modele su Honda, Kubota, Bertolini, Fort, Yanmar, Iseki, i drugi.

Poznati japanski proizvođač Honda proizvodi nekoliko modela motokultivatora koji su namijenjeni za rad na brdovitim terenima. Međutim, najpopularniji modeli su F560 (Honda F560) s cijenom od 2.690,00 EUR te model FR750 (Honda FR750) s cijenom od 3.990,00 EUR (PDV uključen u obje cijene). Hondin motokultivator F560 ima 4-taktni OHV motor. Model motora je poznati GX160 (GX160), dok obujam motora iznosi 163 cm3. Efektivna snaga motora (kW/okr/min) je 3,6/3,600, dok efektivni okretni moment (Nm/okr/min) iznosi 10,3/2,500. Maksimalna širina obrade 90 cm dok je maksimalna dubina obrade 33 cm.

Honda F560
Honda F570
GX160

Motokultivator posjeduje 6 brzina za kretanje naprijed te dvije za unazad. Navedeni motokultivator ima snažan pogon što omogućuje učinkovit rad na brdovitim terenima s nagibom iznad 30 %. Oba ova modela opremljena su kotačima s dubokim uzorkom gaznih površina, što omogućuje bolje prianjanje na neravnine terena. Tvrtke kod kojih možete potražiti kako nabaviti ove moderne motokultivatore su: Hongoldonia sa sjedištem u Osijeku, Agroopskrba-Matej.hr sa sjedištem u Zagrebu i Eurovrt također sa sjedištem u Zagrebu.

Osim Honde kao vrhunskog proizvođača, također sjajan izbor je i još jedan japanski proizvođač Kubota. Kubota motokultivatori su jedni od najpoznatijih i najkvalitetnijih motokultivatora na tržištu. Kubota motokultivatori su poznati po svojoj izdržljivosti, učinkovitosti i prilagodljivosti različitim uvjetima rada, uključujući brdovite terene. Jedan od popularnih modela Kubota motokultivatora koji je pogodan za rad na brdovitim terenima je model PEM140DI. PEM140DI (Kubota motokultivator) je kompaktan, ali robustan motokultivator s četverotaktnim dizel motorom snage 10,43 kW. Opremljen je s 6 brzina naprijed i dvije brzine unatrag, što omogućuje precizno upravljanje čak i na strmim padinama. Motor je obujma 709 cm3 dok je nazivna najveća snaga (kW/o/min) 9,56/2400. Osim japanskih proizvođača, vrlo visoko kotira i talijanski proizvođač motokultivatora Bertolini.

Bertolini ima široku paletu motokultivatora koju dijeli na: za manju upotrebu/privatno korištenje, zatim za intezivnu upotrebu te motokultivatore za profesionalno korištenje poznatiji pod oznakom modela 418 S (Bertolini 418 S). Bertolini motokultivator model 418 S namijenjen je za profesionalne korisnike, poljoprivrednike i za mnoge druge koji traže intenzivniju upotrebu.

Kubota motokultivator
Bertolini 418 S

418 S model upotrebljava Lombardini dizelski motor, ali proizvođač nudi izvedbe i s Honda, Kohler i Briggs & Stratton. Od značajnih tehničkih karakteristika odlikuje se diferencijalom, kočnicama, reduktorom s 5 brzina te velikom količinom dodatne opreme kako bi zadovoljio i najzahtjevnije korisnike. Bertolini motokultivator iz pro serije dolazi u 3 izvedbe motora. To su 9.0, 12.0 i 14.00 kW, odnosno od obujma motora 505 pa do 851 cm3.

U sve tri izvedbe postavljeno je električno paljenje. Transmisija je pomoću reduktora sa zupčanicima u uljnoj kupki. Posjeduje 5 brzina od kojih su 4 brzine za naprijed i 1 brzina za nazad. Navedni model ima vrlo niski klirens odnosno težište što ga odlikuje za rad pri većim usponima. Tvrtka Messis.hr. sa sjedištem u Zagrebu ima u svojoj ponudi također jedan talijanski motokultivator s malim klirensom od proizvođača Fort, model: Explorer (Fort Explorer).

Fort Explorer

Navedeni stroj dolazi u izvedbi s električnim i ručnim pokretanjem motora s benzinski i dizel motorima snage od 5,5 do 7,4 kW s mjenjačem 4+3 brzine odnosno 4 brzine za naprijed i 3 brzine za kretanje unatrag. Od ostalih značajnih tehničkih karakteristika mogu se uočiti: Suha multidisk spojka, diferencijal (neovisan pogon na kotačima koji omogućuje blokadu pojedinog kotača odnosno njihovo okretanje različitim brzinama što uvelike pomaže u teškim radnim uvjetima, posebno kod okretanja.), neovisno priključno vratilo, reverzibilni upravljač prilagodljiv po visini i okretljive ručke za upravljanje za 180 °, brza spojka za spajanje priključaka bez alata.

Motokultivator Fort Explorer dizajniran je i izrađen da ispunjava potrebe poljoprivrednika na razini profesionalnih korisnika poput rada na većim usponima. Također velika prednost je multifunkcionalnost motokultivatora jer ima mogućnost prihvata velikog broja priključaka koji ga čine nezamjenjivim pri svakodnevnom radu u poljoprivredi. Trenutačna cijene kreću se od 3.630,00 do 5.510,00 EUR (PDV nije uključen u cijene).

Održavanje motokultivatora

Održavanje motokultivatora je ključno za produljenje vijeka trajanja i učinkovitosti u radu. U nastavku su neki od savjeta za održavanje motokultivatora. Nužno je redovito mijenjati ulje i pročistače zraka što izravno pomaže u održavanju motokultivatora u dobrom stanju. To također pomaže u sprječavanju nakupljanja prljavštine i prašine u motoru, što može uzrokovati probleme u radu motokultivatora. Vrlo važno je provjeriti remenje i lance jer su isti podložni trošenju i pucanju. Ako su oštećeni vrlo je bitno ih odmah zamijeniti novim.

Jedna dobra navika je održavati svaki stroj čistim nakon korištenja, tako je potrebno očistiti motokultivator nakon svake uporabe kako bi se uklonila prljavština, trava i druge nečistoće. To će pomoći u sprječavanju nakupljanja prljavštine u motoru i drugim dijelovima, čime se smanjuje rizik od kvara. Nužno je provjeravati razinu ulja u prijenosu i diferencijalu. Razina ulja u prijenosu i diferencijalu također je važna za optimalan rad motokultivatora. Za kvalitetan rad naročito pri usponima nužno je voditi provjeru tlaka u pneumaticima. Korištenjem pogrešnog tlaka u pneumaticima može se utjecati na učinkovitost i stabilnost motokultivatora.

Vrlo je bitno održavati sve priključke urednim i dobro prilagođenim/namještenim za rad poput različitih noževa i ploča za košnju koji izravno omogućuju bolje rezultate košnje i manje opterećenje motora. Održavanje se svodi na redovito brušenjem ili zamjena ako su oštećeni. Kako bi stroj nakon korištenja bio spreman za budući rad potrebno je skladištiti motokultivator na sigurnom mjestu. Nakon uporabe motokultivatora, nužno je stroj skladištiti na sigurnom mjestu, zaštićenom od kiše i drugih elemenata. To će pomoći u sprječavanju korozije i drugih oštećenja. Navedeni savjeti su samo neki od načina održavanja motokultivatora. Važno je provjeriti i slijediti upute proizvođača te održavati motokultivator redovito kako bi se osigurala njegova dugotrajnost i učinkovitost u radu.

Racionalnost motokultivatora naspram klasičnih traktora?

Klasični traktor i motokultivator su su iznimno korisni strojevi u biljnoj proizvodnji, ali se razlikuju u svojoj racionalnosti ovisno o vrsti posla koji se treba obaviti. Klasični traktori su obično veći i snažniji od motokultivatora. Mogu obavljati teže i veće poslove na dubinama koje ne mogu biti dostupne motokultivatorima. Također, traktori mogu imati više priključaka poput prednjeg utovarivača, rotacijske kose, preklopnih kosilica i drugih, što ih čini vrlo svestranima.

Međutim, zbog njihove veličine i snage, traktori su skuplji pri nabavci, održavanju i upotrebi. S druge strane, motokultivatori su manji i lakši. To ih čini pogodnima za manje poslove poput okopavanja, usitnjavanja tla, kultiviranja, sjetve i košnje. Oni su također lakši za manevriranje i upravljanje, te su obično jeftiniji za kupnju i održavanje. Motokultivatori su također idealni za korištenje u malim vrtovima ili poljoprivrednim gospodarstvima gdje je pristup teškim strojevima ograničen zbog proizvodne površine i visokog uspona. U konačnici, racionalnost odabira traktora ili motokultivatora ovisi o vrsti posla koji treba obaviti.

Opasnost rada na visokim usponima!

Motokultivatori mogu biti opasni za rad na visokim usponima, pogotovo ako se koriste na nagibima koji su preveliki za sigurno korištenje. Uzbrdice koje su prestrme ili previše neravne mogu uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom i padove, što može rezultirati ozljedama. Osim toga, motokultivatori mogu biti nestabilni na uzbrdicama. Težište vozila pomicano prema naprijed, a time smanjuje se vučna moć motokultivatora, što može otežati rad i dovesti do opasnosti. Ako se koriste na visokim usponima, moraju se primjenjivati odgovarajuće sigurnosne mjere. Važno je prije rada na visokim usponima s motokultivatorom procijeniti uvjete terena i pripremiti se za siguran rad. Ako su nagibi previše strmi ili neravni, preporučuje se da se koriste drugi alati ili vozila koja su sigurnija i prikladnija za takve uvjete.

Primjena GPS kod motokultivatora?

GPS se može koristiti u kombinaciji s motokultivatorom na nekoliko načina, ovisno o specifičnoj primjeni. Jedna od primjena GPS-a kod motokultivatora je precizno usmjeravanje na poljoprivrednim površinama. GPS tehnologija omogućuje precizno pozicioniranje vozila na polju, što omogućuje precizno postavljanje redova usjeva, oranja, sjetve i drugih radnji. To pomaže u poboljšanju kvalitete usjeva i smanjenju količine gnojiva i pesticida koji se koriste, jer se primjenjuju samo na područja koja su stvarno potrebna. Druga primjena GPS-a kod motokultivatora je praćenje i analiza rada vozila na terenu posebno kod visokih uspona.

GPS uređaji mogu prikupljati podatke o brzini kretanja, broju obrađenih hektara, potrošnji goriva i drugim podacima.Oni se mogu koristiti za analizu učinkovitosti rada pri različitim usponima i planiranje budućih radova gdje rukovatelj može izraditi digitalnu kartu i planirati rutu koja će mu olakšati rad pri visokim usponima. To može pomoći u uštedi vremena i goriva, poboljšanju učinkovitosti i smanjenju troškova.