Na krovu Distributivnog centra za voće i povrće u Poslovnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici postavljena je sunčana elektrana snage 200 kW. Elektrana ima 700 fotonaponskih modula, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 234 MWh. Elektrana je u punom pogonu od sredine ožujka ove godine.

Za nas je elektrana od iznimne važnosti! Omogućuje nam da u vremenu rasta cijene energenata proizvodimo vlastitu energiju, u skladu s najvišim ekološkim standardima, kaže Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra. Naglašava da električna energija čini više od 90% troškova u stavci ukupnoga poslovanja Centra.

Prije poskupljenja troškovi električne energije na godišnjoj razini iznosili su oko 120.000 eura, a nakon poskupljenja, da nije bilo intervencije Vlade RH, iznosili bi i više od 200.000 eura. Sve to govori koliko je za financijsku stabilnost i opstojnost Distributivnog centra bila neophodna ovakva investicija. Već nakon dva mjeseca korištenja elektrane vidljive su ogromne uštede i velika korist za Centar. Investicija je također omogućila Distributivnom centru da proizvođačima i nadalje može ponuditi konkurentnu cijenu skladištenja voća i povrća.

Ukupna ulaganja u postavljanje sunčane elektrane iznosila su 245.000 eura, od čega je iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz Mjeru 4, operaciju “Korištenje obnovljivih izvora energije”, dobivena bespovratna potpora u iznosu od 77.362 eura. Za gradnju ULO hladnjače Centra, s 23 komore ukupnog kapaciteta 3000 tona, 90% sredstava (oko 3,2 milijuna eura) dobiveno je iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Distributivni centar osnovan je s ciljem ‘servisiranja’ potreba za skladištenjem, pakiranjem i distribucijom domaćega voća i povrća. Napravljen je u tri faze – prva je bila gradnja pakirnice, druga gradnja ULO hladnjače i treća faza, sada realizirana, uvođenje obnovljivih izvora energije. U budućnosti imamo mogućnost i širenja elektrane, jer sada je iskorištena samo polovica našega krova, rekao je Bunjevac.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje