Hrvatska poljoprivredna komora, u suradnji sa zastupnikom u EU parlamentu Karlom Resslerom, organizirala je u Bruxellesu konferenciju „Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede“.

U okviru konferencije održana je panel rasprava na kojoj se govorilo o korištenju novčanih potpora i utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredu, te o nesigurnosti opskrbe hranom, s naglaskom na poziciju hrvatskih poljoprivrednih proizvođača u okvirima zajedničke poljoprivredne politike EU-a.

Na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, uz predsjednika Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Norberta Linsa.

Ministrica Vučković izjavila je da je iznimno ponosna što je Republika Hrvatska u tom razdoblju zaštitila na EU razini nazive 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda kao oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović na panelu u sklopu konferencije istaknuo je važnost ekološke proizvodnje te potrebu zaštite tržišta od prekomjerno uvoznih roba iz trećih zemalja.

Inteligentna politika poljoprivredu treba učiniti dugoročno atraktivnom i isplativom, uz pravedniju preraspodjelu trećine europskog proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku, koji hrvatska sada koristi već deset godina. Treba i pomoći da se postignu najviši standardi zaštite okoliša i klime, ali ne popuštajući pred pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, zanemarujući sve ostale gospodarske i društvene uloge koju poljoprivreda ima, poručio je zastupnik Karlo Ressler na konferenciji.

Glavni tajnik udruženja Copa Cogeca Pekka Pesonen posebno se referirao na važnost udruživanja kroz zadruge/proizvođačke organizacije što bi RH poljoprivrednici morali ozbiljno prihvatiti ako žele opstati na tržištu. Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore Teo Santić, Mladen Jakopović, Mladen Kušeković i Ines Dundović predstavili su svoja gospodarstva u Europskom parlamentu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakProizvodnja organo-mineralnog gnojiva – prilika i obveza (2)
Sljedeći članakSolari smanjili trošak električne energije za 50%
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.