""Poljoprivredni obrt Agro Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice predstavlja ogledni primjer sposobnosti hrvatskog poljoprivrednika s organiziranom proizvodnjom i konstatnim ulaganjem u nove kapacitete.

U vremenima kad se većina poljoprivrednih gospodarstava bori s birokracijom, Mario Puškarić i njegova desna ruka, sin Filip, koji od malena pokazuje veliki interes za poljoprivredu, dokazuju svojim primjerom da je profitabilna proizvodnja u Hrvatskoj itekako moguća.

Investirali 13 milijuna kuna

""Njihova cjelokupna investicija u poljoprivredni obrt unazad zadnje dvije godine iznosi 13 milijuna kuna, te je u cijelosti opravdana proizvodnjom. Redakcija Gospodarskog lista pozvana je na Dan otvorenih vrata tvrtke APPO vlasnika Marija Puškarića i na svečano otvorenje novog skladišta, te obilazak proizvodnje krumpira i češnjaka na poljoprivrednim površinama tvrtke u Kaniškoj Ivi. Poljoprivredni obrt Puškarić obrađuje ukupno 300 hektara zemlje na kojoj uzgaja industrijski krumpir, proljetni i ozimi češnjak, proljetni i ozimi crveni luk, cikoriju, pšenicu, kukuruz i soju. Najveći dio proizvodnje zauzima industrijski krumpir koji se sadi na ukupno 120 hektara, dok 30 hektara zauzima crveni luk, a 27 hektara češnjak. Za visok prinos i u sušnim razdobljima, iskopano je akumulacijsko jezero iz kojeg se natapaju poljoprivredne površine, a natapanjem se upravlja putem SMS-a, odnosno GPS-a, tako da je precizno isplanirano vrijeme i lokacija koja se natapa, kako bi se maksimalno optimizirala potrošnja vode i smanjili troškovi. Kompletan sustav navodnjavanja, od tifona do sustava za upravljanje, kupljen je kod tvrtke Grapak d.o.o. iz Varaždina koja je ovlašteni zastupnik tvrtki Poljoprivredni obrt Agro Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice predstavlja ogledni primjer sposobnosti hrvatskog poljoprivrednika s organiziranom proizvodnjom i konstatnim ulaganjem u nove kapacitete. Bauer, Kverneland, Vicon i ostalih poznatih poljoprivrednih brandova.

Suvremeno skladištenje

Novo skladište za luk i češnjak napravljeno je i prilagođeno za proširnje kapaciteta s utovarnim oknima, a trenutni kapciteti za skladištenje su 1100 tona za crveni luk i 150 tona za češnjak, s pakirnom linijom koja ima mogućnost pakiranja od 50kg do 250kg i 12 kanalnom vagom. Da bi se postigli maksimalni prinosi, osim navodnjavanja važna je i mehanizacija, odnosno strojevi za obradu tla kojima se vlasnik s razlogom ponosi, pogotovo novim Fendtom 714 Profi koji je kupljen od tvrtke Interexport Hrvatska d.o.o. Strojevi na poljoprivrednom gospodarstvu čuvaju se u natkrivenoj hali u čijem sklopu je i servisna radionica, jer su u pogonu tijekom cijele sezone. Gospodarstvo posjeduje 7 traktora od 115KS, pa do 248 KS od kojih svaki kroz godinu napravi od 800 do 1200 radnih sati. Za zaštitu se koristi Dammann Profi Class samohodna prskalica s dvostrukom zračnom potporom, a gnojidba se obavlja raspodjeljivačem mineralnog gnojiva Kverneland kapaciteta 3000 litara, s ISOBUS tehnologijom i GEOSPREAD automatskim upravljanjem uz pomoć satelitske navigacije.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje