Nakon vrlo kratkog vremena od predstavljanja nove linije utovarivača JCB- linije koja je potpuno elektrificirana, britanska tvrtka JCB je na on –line konferenciji početkom veljače predstavila nove modele teleskopskih utovarivača koji su namjenjeni korištenju u poljoprivredi. Ovi strojevi posebno su prilagođeni za poljoprivrednike na stočarskim farmama kao i u skladištima žitarica. Nova velika platforma JCB Loadall Serie III nudi korisnicima teleskopske utovarivače u varijantama modela AGRI, AGRI Super i AGRI Xtra snage redom 109 KS, 130 KS i 150 KS.

U nove modele teleskopskih utovarivača Loadall Serie III ugrađuju se snažniji motori emisije ispušnih plinova Stage V, a veća efikasnost se u radu postiže i ugradnjom DualTech varijabilnom transmisijom. Ova do sada više puta nagrađivana transmisija je zapravo kombinirani mjenjač, to jest na malim brzinama koristi se hidrostatički prijenos, dok je pri većim brzinama aktiviran Power Shift mjenjač. Zahvaljujući ovom kombiniranom mjenjaču, vrhunske performanse i svestranost nisu više osigurani samo za modele koji imaju vrhunsku specifikaciju, već su sada dostupni većem broju korisnika. Naime, sada su prvi put, kako je rečeno na konferenciji, unaprijeđene performanse koje se postižu ugradnjom transmisije DualTech dostupne na verzijama AGRI Super, kao i strojevima manje veličine.

            Sprječava se bespotrebno trošenje goriva

Nova velika platforma Loadall Serie III korisnicima nudi teleskopske utovarivače u verzijama modela AGRI, AGRI Super i AGRI Xtra snage redom 109 KS, 130 KS i 150 KS, visine podizanja redom 6 m, 7 m i 9,5 m te dostižu maksimalnu brzinu kretanja 40 km/h. Nova funkcija automatskog zaustavljanja – Auto Stop rada motora pri praznom hodu sprječava bespotrebno trošenje goriva.

– Varijabilna transmisija DualTech VT je vrlo popularna među korisnicima strojeva Loadall vrhunske specifikacije, a sada smo je učinili dostupnom većem broju korisnika ugradnjom i na modele u verziji  AGRI Super, koji se koriste u poljoprivredi. Naime, sad je ova transmisija dostupna i na našem modelu utovarivača predstavljenom javnosti početkom 2020.g., koji ima podiznu moć 3,2 t i visinu dizanja 6 m. Iskustvo korisnika i podaci prikupljeni putem našeg telemetrijskog sustava LiveLink potvrdili su naš stav da ova svestrana, jedinstvena i pouzdana transmisija povećava produktivnost i unapređuje energetsku efikasnost goriva. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo ponuditi najbolje značajke hidrostatičke i Power Shift transmisije, rekao je direktor JCB Agriculture John Smith.

 Napredna tehnologija

JCB Loadall Serie III utovarivače pogoni JCB 448 DieselMAX motor zapremine 4,8 litara. Ovaj motor koji se primjenjuje na modelima s oznakama AGRI, AGRI Super i AGRI Xtra zadovoljava standard emisije ispušnih plinova Stage V zahvaljujući posebnoj tehnologiji; motor na modelu AGRI omogućuje snagu od 109 KS i okretni moment 516 Nm; AGRI Super ima i mogućnost aktiviranja dodatnih 5 KS uz redovnih 130 KS i 550 Nm. Na modelu AGRI Xtra sa 5 KS uz 150 KS povećana je i maksimalna vrijednost okretnog momenta za 7 % te sada on dostiže čak 600 Nm.

Ovaj dosad već dokazani motor u praksi zadovoljava stroge standarde Europske unije i to bez primjene sustava za recirkulaciju ispušnih plinova i turbopunjača varijabilne geometrije koji je zamijenjen jednostavnijim elektronski kontroliranim. Istovremeno performanse i zahtjevi za servisom po pitanju održavanja su ostali nepromijenjeni, a napredna tehnologija koja kombinira primjenu SCR i DPF tretmana za ispušne plinove je kompaktno smještena ispod poklopca motora, objasnio je Smith.      

 class=
AGRI Super
Prethodni članakEkološka proizvodnja je način života!
Sljedeći članakVučković u Bruxellesu zatražila dodatne potpore za vinare
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.