Novi traktor Claas Axion 960 ima snagu od čak 450 KS s 1850 Nm. Novi Cebis monitor najveća je novost, zaslon je veličine 12,1 inča s rezolucijom od 1280 x 800 pixela, dva ulaza za kameru te novi zaslon na dodir.

Claas je zadržao staru strukturu izbornika, izravan pristup kao i upotrebu. Površina zaslona je pomalo osjetljiva na odbljeske svjetlosti i grafika je previše diskretna što pomalo otežava čitanje i jasnoću. Osim toga, novost je da je Claas je prešao na razinu emisije IV. što se dugo vremena odgađalo. Serija traktora, Axion 900, dizajnirana je za transportni rad kao i za rad na polju. Čak i teška obrada tla pri malim brzinama nije problem. Modeli serije Axion su sljedeći: 920, 930, 940, 950 te 960, a maksimalna snaga i maksimalni okretni moment predstavljeni su i u Tablici 1. Zahvaljujući upravljanju pogonskim sklopovima CMATIC, AXION serija 900 koristi koncept niske brzine: veća snaga pri manjoj brzini motora, a automatsko prilagođavanje brzine motora smanjuje operativne troškove. Stroj sad udovoljava zahtjevima standarda Stage IV. (Tier 4) emisija i opremljen je najnovijom common-rail tehnologijom s 4 ventila, hlađenjem zraka i turbo varijabilnom geometrijom (VGT).

Koncept niske brzine: maksimalna snaga, maksimalni okretni moment i maksimalna najveća brzina pri mnogo manjoj brzini motora značajno smanjuju operativne troškove. Izuzetna CMATIC kontrola prijenosa jamči dinamičnost i učinkovitost u potrošnji goriva. CIS – verzija s višenamjenskim naslonima za ruku i DRIVESTICK, CIS zaslon u boji na A-stupu, elektronički ventili sa špulama i ručno upravljanje CSM-om. CEBIS verzija s ima olakšano upravljanje zahvaljujući CMOTION višenamjenskoj upravljačkoj ručici. Glavne značajke su tako 12-inčni CEBIS zaslon s dodirnim zaslonom, elektronički ventili sa špulom i upravljanje CSM rukom.

""

Integrirani SCR sustav

SCR je otopina na bazi uree. SCR označava selektivnu katalitičku redukciju, proces u kojem se dušikovi oksidi pretvaraju u vodu i čisti dušik. To se postiže pomoću sintetičke vodene otopine uree (AdBlue®) koja se provodi u dodatnom spremniku. Pročišćavanje ispušnih plinova omogućava da proces izgaranja u motoru funkcionira na optimalnoj razini. Integrirani katalitički sustav SCR dio je sustava za pročišćavanje ispušnih plinova. Prilikom izrade AXION 900 serije, sastavni dijelovi potrebni za naknadnu obradu ispušnih plinova razmatrani su od samog početka. Dizelski oksidacijski katalizator (DOC) smješten je ispod poklopca motora odmah iza turbopunjača, jer zahtijeva visoku temperaturu ispušnih plinova radi dobivanja optimalne reakcije. SCR katalizator je sastavni dio ispušnog sustava i nalazi se na desnoj strani traktora odmah iza A-stupa u kabini, gdje ne ugrožava vidljivost vozača i dostupnost stroju.

Jednostavan i učinkovit prijenos – CMATIC tehnologija

CMATIC je naziv kontinuirano promjenjive tehnologije prijenosa koja se koristi u CLAAS traktorima, a koja je vrlo jednostavna i učinkovita za korištenje. U seriji AXION 900, ZF Terramatic prijenos osigurava učinkovitu pretvorbu snage motora. U ovom kontinuiranom varijabilnom prijenosu, četiri mehanička raspona automatski se odabiru putem multidisk spojki.

Iskorištavanje pravog potencijala

Modeli Axion serije 900, s brzinama vrtnje od 1.600 o/min pri najvećoj brzini od 50 km/h i 1.300 o/min na 40 km/h, također pokazuju svoje izvrsne sposobnosti u prijevozu. Ako papučica gasa nije pritisnuta, mjenjač je u pogonu nultog načina rada i zadržava svoj položaj. To znači da se traktor može pokrenuti sigurno i lako na strmim ulazima na terenu ili cestovnim križanjima, čak i uz puno opterećenje.

Visoka mehanička komponenta u prijenosu snage pruža izvanrednu učinkovitost i nisku potrošnju goriva u svakom rasponu brzina. CMATIC sustav pogonskog upravljanja omogućava gotovo sve: od snažnog ubrzavanja do laganog usporavanja. CMATIC prijenos se sastoji od: papučice gasa, poluge pogona i ručnog načina rada. U prva dva moda, brzina se može upravljati pomoću papučice gasa ili poluge pogona. Omjer brzine i prijenosa motora se automatski namješta i tako postiže optimalnu učinkovitost i optimiziranu potrošnju goriva. U ručnom načinu rada vozač odabire omjer brzine i mjenjača motora.

Novi CEBIS monitor

Nova veličina CEBIS monitora na Axion seriji 960 je 12,1 inča s rezolucijom od 1280 x 800 pixela. AXION traktori imaju do deset funkcijskih tipki kojima se mogu dodijeliti različite funkcije na CEBIS ili CIS zaslonu u boji. Trenutni zadatak može se pregledati u bilo kojem trenutku u CEBIS ili CIS prozoru. Gumbi se dodjeljuju odgovarajućoj funkciji pomoću S10 ili drugih ISOBUS priključaka, omogućujući svakom vozaču prilagodbu rada traktora tako da zadovolji individualne zahtjeve.

Prethodni članakPrenošenje posmrtnih ostataka
Sljedeći članakAgrarni novinari na radionici u Hrnjevcu
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.