""Na poziv tvrtke Claas, kao jedini predstavnici medija iz Hrvatske, Gospodarski list prisustvovao je predstavljanju novog modela silokombajna Claas Jaguar, prikolice Claas Cargos, te novih aplikacija za preciznu poljoprivredu.

Prezentacija internacionalnog značaja, na kojoj su prisustvovale gotovo sve veće europske novinske kuće, održana je nedaleko od njemačkog grada Merseburg na modernoj farmi „Barnstadt“ koja posluje od 1965 godine. Farma Barnstadt trenutno broji 229 stalno zaposlenih farmera koji se brinu, te obrađuju 5910 od 6363 hektara obradivih površina. Kulture koje uzgajaju isključivo za hranidbu stoke su ozima pšenica i ječam, kukuruz, šećerna repa, uljana repica, hmelj i grožđe, s tim da pšenica i kukuruz čine većinu obradive površine, dok u stalnom uzgoju imaju 34500 svinja i 686 goveda. Od mehanizacije na farmi se koriste 4 Claas-ova kombajna Lexion 770, Holmer samohodni kombajn za šećernu repu i 79 traktora većinom marke Claas. Zbog trenutno nepovoljne otkupne cijene kukuruza i žitarica, menadžment Novi model silokombajna Claas Jaguar 900 i nova Cargos silažna prikolica farme odlučio je silažom hraniti stoku, te se na taj način boriti na konkuretnom poljoprivrednom tržištu podizanjem prodajne ciljane cijene kukuruza putem prodaje mesa i mlijeka.

""

CLAAS JAGUAR 900

Jedan od najprodavanijih silokombajna na svijetu, Claas JAGUAR 900 od sada je dostupan s potpuno novom opremom i naprednim značajkama za lakši rad i veći prinos. Novi model ovog specijaliziranog kombajna koji se koristi za silažu uz sustav „Claas auto fill“za automatsko punjenje prikolice, odlikuje također kontinuirano promjenjivi pogon prednjeg priključka, kako bi se osigurao veći protok silažne mase. Hidrostatski varijabilni pogon prednjih priključaka osigurava bolji i učinkovitiji prijenos snage, te protok silažne mase posebice kod neujednačenih usjeva. Ako duljina sječene mase nije ujednačena, sustav se automatski prilagođava i namješta brzinu prednjeg priključka što osigurava savršen protok i kvalitetnu sječenu masu. Osim automatskog prilagođavanja, moguće je i manualno namjestiti brzinu prednjeg priključka, ovisno o radnim uvjetima.

Optimalan protok mase pomoću sustava za automatsko prilagođavanje

Svi novi modeli kombajna Jaguar 900 imaju sustav za povećanje protoka mase. Jedna od ključnih značajki je hidraulički sustav pritezanja kontranoža, koji osigurava brže namještanje nego na prethodnim modelima. Prilikom namještanja kontranoža i podbubnja, položaji oslonaca prilagođavaju se hidraulički, pri čemu je položaj nepromijenjen i stalan, što rezultira visoko kvalitetnom i ujednačenom sječenom masom, a sva namještanja se rade u kabini kombajna, kao i na prethodnim modelima. Novi modeli Jaguara imaju sustav za automatsko prilagođavanje podbubnja. Bubanj je oslonjen izravno na noseću konstrukciju kontranoža, pa se druga pokretna točka, odnosno pozicija kreće zajedno s njim, što znači da razmak između podbubnja i noževa ostaje nepromijenjen na čitavoj radnoj dužini, te je protok mase ravnomjeran, bez obzira na stanje i istrošenost noževa.

Automatsko pražnjenje sad je moguće i kad je prikolica iza kombajna

Nova značajka – „Claas auto fill“ sustav za automatsko pražnjenje silaže, tijek rada kontrolira količinu silažnog rasipa, te automatski svodi gubitke na minimum. Sustav isto tako olakšava posao operatera koji upravljaju traktorom s prikolicom i kombajnom. Ugrađena kamera visoke rezolucije, koja je smještena na cijevi za pražnjenje, očitava obrise prikolice konstantno u toku rada i automatski prilagođava pravac cijevi za pražnjenje u odnosu na dimenzije prikolice i njen kapacitet.

""

CLAAS CARGOS 700 SILAŽNA PRIKOLICA

Claas CARGOS 700 silažna prikolica, koja se najviše koristi za transport silažne mase i sijena, od sad se može također koristiti i za transport drvene sječke, što je visoko pozicionira na sam vrh samoutovarnih strojeva za transport. Osim sa standardom opremom, novi modeli prikolica CARGOS 760, 750 i 740, od sada su dostupni s novim paketom opreme, poput novih zakrilaca bočnih stranica koji dodatno štite silažnu masu ili sijeno da se ne rasipa tijekom transporta, te novog sustava led rasvijete za bolju preglednost.

Maksimalna udobnost i jednostavnost rada

Da bi se olakšao posao operatera koji upravlja strojem, u comfort modelima ugrađen je automatski hidraulički sustav upravljanja. Sustav je odgovoran za dinamičko namještanje upravljača linije, kako bi se postigao idealan omjer između upravljivosti i stabilnosti u svakoj radnoj situaciji. Koristeći izbornik, vozač može namjestiti osjetljivost upravljača ili odlučiti da kontrolira neke funkcije ručno.

Više svjetla u tamnijem radnom okruženju

Oprema u comfort modelima Cargos prikolica uključuje također i poboljšanu verziju radnih svjetala za još bolju preglednost i lakši rad u tamnijim uvjetima rada. Ukupno 11 LED svjetala ugrađeno je u novu Cargos comfort prikolicu, te se njima može upravljati putem terminala iz kabine traktora. Nova značajka je također ta, da operater može spremiti nekoliko programa osvjetljenja ovisno o radnim operacijama koje obavlja, kao i vanjskim uvjetima, radilo se o cestovnom transportu ili istovaru, te može personalizirano birati opciju koja mu najbolje odgovara za tu operaciju. Osim novih značajki na silažnim kombajnima i Cargos prikolicama, Claas-ovi stručnjaci predstavili su nova softverska rješenja za još lakši, učinkovitiji i efikasniji rad strojevima poput automatskog GPS navođenja prilikom obrade tla i prskanja i EAS sustava za upravljanje (EAS je kratica za efficient agriculture systems ili sustav za učinkovitu poljoprivredu, odnosno upravljanje strojem i optimalizaciju učinka izravno iz kabine.) Sva predstavljena rješenja, osim lakšeg i preciznijeg upravljanja strojem, imaju dodatnu zadaću brinuti se o očuvanju okoliša i radne sredine učinkovitijom raspodjelom snage, manjom potrošnjom goriva i shodno tome manjim emisijama štetnih plinova.

Prethodni članakRobertove šnite
Sljedeći članak2. SAJAM ZIMNICE I AUTOHTONIH PROIZVODA 28.-30. listopada 2016.
Hrvoje Klekar
Rođen 1979.g. u Zagrebu, po struci ekonomist. Voditelj prodaje u Gospodarskom listu i autor članaka i reportaža na temu poljoprivredne mehanizacije. RADNO ISKUSTVO: Od 2010. godine djelatnik Gospodarskog lista na radnom mjestu voditelja prodaje. Stečeno iskustvo u prodaji i marketingu kroz rad u internacionalnim tvrtkama na pozicijama Voditelja prodaje,Specijalista za kanalski marketing,Direktora tvrtke kroz 17 godina radnog iskustva. Završena akademija za marketinške kanale, Gustav Käser sales management diploma te ECDL Microsoft diploma. PODRUČJA INTERESA: Poljoprivredna mehanizacija,ratarstvo, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije, PR i marketing,channel marketing,prodaja,digitalne platforme,društvene mreže,razvoj novih projekata, novinarstvo.