U sklopu Agritechnice koja se održava od 12. do 18. studenog 2023. u Hannoveru u Njemačkoj, DLG (Njemačko poljoprivredno društvo) po drugi put će dodijeliti nagrade ,,DLG-Agrifuture Concept Winnersʺ za koncepte poljoprivrednih strojeva i buduće vizije.

DLG je krajem rujna objavio uži izbor od deset inovacija nominiranih za spomenutu renomiranu nagradu. U drugom i završnom krugu, pobjednike će iz ovog užeg izbora odrediti stručna povjerenstva DLG-a i međunarodni predstavnici, a svečana dodjela nagrada održat će se polovinom studenog ove godine u Agritechnici u Hannoveru.

Pobjednici koncepta DLG-Agrifuture: uži izbor 2023.

Dual.Volt.24M

Dual.Volt.24M

Dual.Volt. 24M koristi tehnologiju električnog herbicida za tretiranje usjeva bez neselektivnih herbicida. To je kombinacija sa sustavom raspršivanja i trakastog prskanja za održivu visoku učinkovitost. Radna širina od 24 metra i prilagodljivi aplikatori omogućuju sušenje, kontrolu međuusjeva i korova, kao i obradu međuredova kontroliranu kamerom koja se fleksibilno prilagođava različitim razmacima redova i veličinama biljaka.

Uzgoj više kultura s NEXAT sustavom za proizvodnju biljaka NEXAT

Uzgoj više kultura s NEXAT sustavom za proizvodnju biljaka

Kod tzv. multi-cropping-a, nekoliko biljnih vrsta se uzgaja istovremeno na istom polju. Kombiniraju se različite biljke s različitim vremenima rasta i berbe. Ova metoda nudi razne prednosti proizvodnje usjeva. NEXAT sustav za proizvodnju usjeva omogućuje tehničku i ekonomsku implementaciju multi-croppinga.

ISO Farm istraživanje

Slika 3. Amazone ISO-FARM IFR, AMAZONEN-WERKE H. DREYER SE & Co. KG tvrtke
Istraživanje (IFR) je novi i inovativni digitalni sustav za automatizaciju i poticanje istraživanja na farmi temeljen na standardu ISOBUS. Planiranje i uspostavljanje novih eksperimenata i mjernih pokusa postat će jednostavniji za korištenje i sigurniji s ovom novom tehnologijom, tako da se više znanja i uvida može ‘sakupiti’ u poljoprivrednoj praksi.

E-Vario koncept pljevilice

E-Vario koncept pljevilice, Fendt

Fendtov koncept plijevilice E-Vario predstavlja plijevilicu koja je optimizirana za kombiniranje s traktorom na električni pogon. Uređaj za plijevljenje uključuje module za plijevljenje na električni pogon koji optimiziraju potrošnju energije. Modularna postavka omogućuje jednostavnu prilagodbu višestrukim poljoprivrednim uvjetima i usjevima. Detekcija biljaka i korova temeljena na umjetnoj inteligenciji i dvije kamere za praćenje procesa postavljaju temelj za punu autonomiju.

Range Extender e100 Vario

FENDT Range Extender e100 Vario

AGCO Power range extender (REX) je prijenosna goriva ćelija koja koristi zeleni metanol kao gorivo za proizvodnju električne energije, koja se prenosi u baterije kako bi se produžio radni domet elekričnih vozila. Proširivač dometa također se može koristiti kao mobilni agregat za druge primjene i može se u budućnosti spojiti na širu energetsku mrežu, kao dio mikromreže.

Djelomično električni pogon za strojeve za žetvu

CLAAS – djelomično električni pogon za strojeve za žetvu

Dizajniran za strojeve za žetvu kao što su kombajni, djelomično električni pogonski sklop smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2. Osim dizelskog motora, uključuje električni motor/alternator i punjivu bateriju. Budući da elektromotor ublažava vršna opterećenja, dizelski motor može raditi smanjenom snagom i brzinom uz veću učinkovitost.

TeeJet SprayScan® ePTTeeJet tehnologija

TeeJet SprayScan® ePT

TeeJet SprayScan® ePT je ugrađeni automatski sustav za praćenje kvalitete prskanja koji pomaže aplikatorima prskanja u praćenju procesa prskanja u stvarnom vremenu. Sastoji se od ugrađenog lasera i kamere u jednom kućištu. Laser osvjetljava i slika poprečni presjek ciljanog spreja i automatski prikuplja podatke. Rezultati se automatski učitavaju u aplikaciju.

AgTech CoPilot

AgTech CoPilot

AgTech CoPilot je inteligentna arhitektura za hibridne poljoprivredne strojeve, novi je sustav koji integrira traktore, dronove i robote u mrežu za suradnju. To je utjelovljenje precizne poljoprivrede, koja osigurava učinkovitu i održivu poljoprivredu. Inovacija leži u sposobnosti sustava da omogući besprijekornu interakciju između ovih tehnologija, optimizirajući njihovu upotrebu.

Koncept non-stop baterije (NBC)

Koncept non – stop baterije

Nonstop Battery Concept (NBC) je električni pogonski sustav za poljoprivredne strojeve koji podnose terete kao što su gnojiva, žitarice, sjeme, stajski gnoj ili voda. Strojevi imaju dovoljan kapacitet baterije kako bi osigurali učinkovitu poljoprivredu, a istovremeno se ne moraju zasebno zaustavljati za punjenje baterija. To je moguće zahvaljujući izmjenjivim spremnicima s integriranim baterijama.

AEF AgIN mreža

AgIN mreža

AEF AgIN mreža je sljedeći korak prema harmonizaciji digitalnog svijeta poljoprivrede. Vođen ciljevima AEF ISOBUS-a, AgIN-ov krajnji cilj je stvoriti interoperabilno rješenje za online platforme. Pružateljima digitalnih usluga omogućit će međusobno povezivanje na pouzdanoj i visokokvalitetnoj osnovi, istodobno iskorištavajući postojeća AEF rješenja za stvaranje još veće sinergije za digitalno poslovanje.

Prethodni članakInovacije iz tradicije (2.dio)
Sljedeći članakDrvenaste korovne vrste i njihovo suzbijanje
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.