Uređaji za međurednu obradu tla se primjenjuju u vinogradarstvu i voćarstvu te ostalim trajnim nasadima. Zadatak obrade je uništavanje korova i konzervacija vlage u rizosferi. Različiti načini kultivacije oraničnog sloja bitno doprinose čuvanju vlage kroz ljeto. Efekt je osobito vidljiv na krškim propusnim tlima u maslinarstvu.

Vibro kultivator – radna tijela su prilagodljiva ovisno o razmaku sadnje. I oblik radnih tijela (motičica) se može prilagođavati zemljišnim uvjetima. Izrađuju se u obliku dlijeta i pačje noge. Rala su izrađena od čvrstog materijala i termički su obrađena. Opruge na uređaju čine sigurnosni aparat za umanjivanje štete od lomova kod nailaska na kamen i prepreke. Serije priključka se rade u lakoj, srednjoj i teškoj varijanti s obzirom na radnu dubinu (15-25-30cm). Za lagane izvedbe mase 115 kg dovoljni su traktori 25-30 KS. Za teže izvedbe, od 230-640 kg potrebni su snažniji traktori 60-160 KS. Lagani kultivatori imaju radnu širinu 100-200 cm s 5-9 radnih tijela. Robusniji tipovi imaju radni raspon 125-375cm s 9-15 motičica. Cijena najmanjeg modela iznosi 6.700kn i ide do raspona najvećeg tipa 30.000kn. Dodatnu opremu čine kotači za regulaciju dubine i uređaj za bočno sklapanje radnih organa.

""

Extripator – najvažniji radni organi extripatora su nazubljeni diskovi. Zakošeni su i postavljeni u nasuprotnim smjerovima. Izrađuje se u više modela s različitim brojem diskova (8-16-20). Širina tanjura je kod svih modela 51-61 cm. Radni zahvati se mogu kretati od 120-285 cm. O širini radnog zahvata će ovisiti i snaga traktora. Za najmanji model je dovoljan traktor 50 KS, dok je za onaj najveći potreban motor snage 100 KS. Najprije u tlo ulazi podrivački element koji rahli tlo i produbljava oranični sloj, cijeli profil tla se aerira. Na kraju se nalazi rešetkasti valjak koji blago potiskuje tlo i uspostavlja kapilarni uspon vode. Pomoću njega se podešava i radna dubina od 7-15 cm. Nosač diskova je opremljen sustavom opruga „STONE – JUMPER“ za svaku radnu skupinu zasebno. Okvir se može podešavati po širini uz mogućnost podizanja da se spriječe zagušenja.

""

Kultivator za unutar rednu obradu – single tip se izmiče pomoću mehaničkog teleskopskog pomaka. Siguronosni sustav s ručicom je hidraulički. Unutar single tipa ima nekoliko modela koji se razlikuju u razmaku obrade (160 – 600) cm. Odmak stroja na bočnu stranu može ići u širem rasponu (105 – 275 cm). O veličini uređaja ovisi i potrebna snaga traktora za njihov pogon, pa je za najmanji model dovoljan traktor 50 KS, dok se za srednje i velike snaga penje na 70-90 KS. Uređaj je težak oko 350kg, a protok ulja za sve modele je 30 l/min. Kao dodatna oprema može se kupiti za oba tipa neovisni hidraulički sustav volumena 50l za prednje ili zadnje kopčanjem, a u paket ulazi i kardanska osovina. pomak u stranu ide do 42 cm. Potrebni planirani razmak redova trajnih nasada za kvalitetan rad treba biti 200-300 cm. Za normalan rad ovog modela je potreban traktor 60 KS. Broj okretaja vratila je 1000 o/min. Od dodatne opreme za reguliranje dubine rada mogu biti sanjke. Važna je i izvedba za kopčanje na reverzibilne traktore i prednje kopčanje u tri točke. Dodatnu opremu čini i INVERTER – za promjenu smjera okretanja kardanskog priključka. Novi model sa standardnom opremom stoji oko 80.000kn.

""

Voćarsko-vinogradarski plugovi – model je kombinacija uređaja za istovremenu unutarrednu obradu i međurednu obradu. Ima hidraulični pomak najizbočenijeg plužnog tijela. Od sredine traktora se maksimalno odmiče 130 cm. Izrađuje se u varijantama s dva plužna tijela ili s jednim diskom i plužnim tijelom. Uređaj je pogonjen preko hidraulične pumpe za što treba kardansko vratilo okretaja 540 o/min. Za rad je nužan traktor 45-50KS i radna brzina traktora 3-5km/h. Najpogodniji razmak redova za dobar rad je 180-220 cm. Maksimalni odmak u stranu ovog modela je 160 cm, a bočni pomak u stranu može ići do 30 cm, dok je širina zahvata 70-80 cm. Cijena nove aparature je 40.000 kn.

""

Prethodni članakMaričini cvjetići
Sljedeći članakSutra je otvorenje prve revije Vina od davnina
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.