""„Smart Ride“, naziv je novog sustava vožnje koji se nalazi na traktoru gusjeničaru Fendt 943 VARIO MT, a epitet pametne vožnje zaradio je zbog izvrsnog rješenja i izvedbe ovjesa i olakšanog načina vožnje. Opruge i amortizeri na prednjem ovjesu jedva su zamjetni, a unutar haube nalazimo moćan motor, 7- cilindrični AgcoPower s maksimalnih 431 KS. Novost je i mjenjač u kotačima „Bogie – in- Bogie’’ na ovjesu, koji pojačava prianjanje uz tlo i bolju raspodjelu težine.

Modeli iz nove serije Fendt 900 Vario MT traktora dostupni su u tri verzije: Fendt 938 Vario MT s 380 KS, Fendt 940 Vario MT s 405 KS i Fendt 943 Vario MT s 431 KS (ECE R120). Traktori u Fendt 900 Vario MT seriji (Mobile Trac) posebno su učinkoviti u prekrivanju velikih površina i imaju novu razinu udobnosti vožnje, temeljenu na potpuno novom inovativnom konceptu ovjesa. Globalno lansiranje novih Fendtovih traktora – Fendt je po prvi puta ušao u tržišni sektor traktora na Agritechnici 2017. godine u gornjem području izvedbe od 380-646 KS.

MTS ili skraćenica od Mobile trac system predstavlja temeljni standard na području prijenosa snage. Taj standard sadržava temeljni princip kojim se omogućava što bolju vuču, a da se pri tome postiže najniža zbijenost tla – niža nego ikad. Stručna usporedba s ostalim velikim traktorima isto tako potvrđuje da niti jedan testirani traktor ove vrste ne donosi bolju korisnost i dobrobit kao s ovim sustavom.

""

Jedinstveni sustav ovjesa

Zahvaljujući jedinstvenom sustavu ovjesa integriranog u MTS, oba pogona mogu se samostalno prilagoditi konturama tla. Oscilirajući valjci prešaju stazu za valjanje na tlu kako bi kontaktna površina bila što veća, čak i na neravnim površinama. Poboljšano rukovanje na cesti i na poljima bio je ključni cilj razvojnog rada na Fendt 900 Vario MT. Novi koncept ovjesa sastoji se od četiri elementa: sjedalo operatera sa zrakom, oslonac kabine na 2 točke, novi Smart Ride primarni ovjes, i pogon s Constant Grip ovjesom. Constant Grip: Tri valjka ugrađena su u okvire preko zavojnog ovjesa (okretno postolje u okretnom postolju – Bogie in Bogie). To omogućava prilagođavanje valjaka kako bi slijedili konture tla u poljima i cestama. Ostale prednosti uključuju ravnomjernu raspodjelu težine na cijeloj površini i maksimalizaciju kontaktnog područja u poljima. Smart Ride naziv je novog ovjesa između glavnog nosača pogona i šasije. Sadrži spiralne opruge s integriranim amortizerom tlaka, kao i s dodatnim hidrauličnim amortizerima kod odskakivanja.

""

Visoka učinkovitost, a niska potrošnja

Traktorski gusjeničar Fendt 900 Vario MT posebno je prikladan za težak traktorski rad u polju, a maksimalnu učinkovitost postiže kad to zahtijevaju nepovoljni vremenski uvjeti. Idealan je za široke uređaje ili opremu s velikom radnom dubinom. Fendt 900 Vario MT uvijek radi u idealnom rasponu brzina s maksimalnim okretnim momentom i minimalnim potrebnim gorivom. To je moguće zahvaljujući integriranom konceptu brzine motora Fendt iD koji se već koristi na seriji Fendt 1000 Vario. Niske brzine se nastavljaju tijekom pogonskog rada, povećavaju njegovu učinkovitost i smanjuju emisiju buke. „Visoki okretni moment, niska brzina vrtnje motra“ koncept je prema kojem funkcioniraju svi dijelovi vozila. Maksimalni okretni moment AGCO Power motora velike snage (9,8 l) postiže se pri 1200 o/min (1200 do 1600 o / min). Nazivna brzina motora je vrlo niska 1700 o/min. Djelotvorno korišten raspon brzine (1200 do 1700 o/min) daleko je niži od konvencionalnih koncepata i precizno odgovara optimalnoj potrošnji goriva u motoru. Dodana je automatska funkcija pomoću koje softver motora smanjuje broj okretaja motora od 1000 o/min do 800 o/ min, kad je traktor u položaju parkiranja.

""

Udobnost i izvanredna vidljivost

Kad je riječ o dobivanju maksimalnih performansi iz stroja, dizajn vozačevog sjedala također igra ključnu ulogu. Prostrana Fendtova kabina pruža puno prostora i pruža izvanrednu vidljivost kao i radnu udobnost. Parametri stroja mogu se namjestiti i nadzirati zbog praktičnog Varioterminala 10.4 s dodirnim zaslonom. Vozilo se može brzo i intuitivno koristiti zahvaljujući poznatom Fendtovom multifunkcijskom naslonu za ruku s integriranim Fendt Vario Joystickom.

Prethodni članakNewsletter 2/2018
Sljedeći članakZbog kormorana šaranska proizvodnja u Hrvatskoj trpi milijunske gubitke
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.