U prvom kvartalu 2024. u Hrvatskoj je ostvaren pad broja novoregistriranih traktora za 73 komada u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je za 27,24 % manje nego u prvom kvartalu prošle godine. Podaci su to prema najnovijem istraživanju koje je provela Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj.

To je najveći pad prodaje u odnosu na zemlje u okruženju, odnosno za koje imamo podatke. U Italiji je u prvom kvartalu ove godine prodano 1271 traktora, odnosno 25 % manje nego prošle godine, pad s lanjskih 5083 traktora na 3812 komada ove godine.

Pad prodaje traktora i priključne mehanizacije

U Republici Sloveniji je zabilježen pad od 23 traktora tj. 8,75 % (s lanjskih 286 na ovogodišnjih 263 u prvom kvartalu). U Austriji je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježen pad za 10 traktora, s lanjskih 1139 na ovogodišnjih 1129. To je znak oporavka jer je pad prodaje novih traktora u 2023. g. iznosi 7,3 % u odnosu na godinu ranije. Prema podacima talijanskih proizvođača traktora, okupljenih u udruzi FederUnacoma, u SAD-u je u prva dva ovogodišnja mjeseca ostvaren ukupni pad prodaje traktora od 14 %, Indiji 22 %, te u Francuskoj 3 % u odnosu na prva dva mjeseca lani.

Pad prodaje priključne mehanizacije prati pad prodaje traktora, što je i kod nas prisutno i što se vidi po nagomilanim zalihama poljoprivredne mehanizacije.

U Italiji je u prvom kvartalu ove godine zabilježen pad prodaje prikolica za 6,1 %, telehendera 37,2 %, a kombajna čak 56,7 %.

Porasla prodaja brendova manjih snaga

Pad prodaje novih traktora zabilježen je kod svih proizvođača traktora većih snaga, i onih najzastupljenijih na našem tržištu, kao što su John Deere, Claas, Case, New Holland, Fendt, pa čak i Lamborghini. Prodaja je porasla kod nekih brendova manjih snaga kao što su Carraro, McCormick i Solanika.

6140 m John Deer traktor, Foto www.deere.com

Mc Cormic XS120 traktor, Foto www.mccormick.it

Povećana prodaja quadova

U prva tri mjeseca u Hrvatskoj je prodano 898 quadova koji se kod nas registriraju kao traktori. To je 3,38 puta više nego u prva tri mjeseca prošle godine kada ih je prodano 266 komada. Tako da će statistika u RH registrirati da je u prva 3 mjeseca ove godine ukupno novoregistrirano 1093 traktora. To je za 2 puta više nego lani. Za pretpostaviti je da su kupci quadova uglavnom iz turizma.

Segway quad, Foto Njuškalo

Interesantno bi bilo saznati koliko je poljoprivrednika kupilo quadove te koliko je quadova nabavljeno iz EU potpora? Ili koliko je poljoprivrednika u prelasku u turističke djelatnike. Nažalost iz svega proizlazi da ćemo hranu još dugo i sve više uvoziti. Tabela Novoregistrirani traktori u RH (01.01.-31.03.; 2015.-2024.) – pregled po proizvođačima

Izvor : Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije u RH

Prethodni članakBesplatno online predavanje i volontersko druženje na imanju Biovrta
Sljedeći članakŠto treba znati o sadnji i zaštiti od korova rajčice za preradu?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.