Koncept FendtOne je intuitivno korištenje, spoj stroja i ureda po prvi puta. FendOne je novo radno okruženje za korisnika čiji zadatak je izravna komunikacija traktora s uredom.

Nova kabina je opremljena s novim 10” monitorom koji služi kao instrumentna ploča umjesto dosadašnje analogne. Na odmorištu ruke nalazi se potpuno novo dizajnirana multifunkcijska upravljačka palica i terminal od 12” ovisno od tipa konfiguracije. Također dostupan je i dodatni 12” terminal koji se izvlači iz krovne obloge. Nova multifunkcijska upravljačka palica razvijena je za potpuno intuitivno korištenje s posebnim naglaskom na ergonomiju. Kontrolni panel na odmorištu ruke grupiran je prema funkcijama te su tako prekidači označeni drugačijim bojama ovisno kojoj grupi pripadaju.

 class=
Novu kabinu isprobali smo ispred sjedišta tvrtke Grapak

            Prekidači slobodni za dodjeljivanje funkcija

Novost je da postoji nekoliko prekidača kojima je moguće slobodno dodjeljivanje funkcija od operatera. Novi 12” terminal ovisno od opreme podržava sve blagodati precizne i pametne poljoprivrede kao npr. asistent obrisnih linija autonavođenja, kontrola sekcija, kontrola varijabilnog doziranja. Novost je prilagodljiva vizura ekrana gdje sam korisnik pojedinačno određuje prioritetne prikaze koji se mogu prikazivati u 6 različitih podjela ekrana.

 class=
Novost su i prekidači slobodni za dodjeljivanje funkcija

Koncept FendtOne je osmišljen da spoji traktor i ured korisnika u jednu radnu cjelinu. FendtOne koristi poznate operacije traktora s terminalom koji se koristi za planiranje ili kontrolu radnih zadataka. Dakle, gdje god bili, možete kreirati i slati radne zadatke na vaš stroj (odabir polja, odabir radnika, odabir priključnog stroja). Prikaz koji je vidljiv na terminalu traktora (onboard), vidljiv je na terminalu s kojeg su poslani radni zadaci (offboard).

            Mogućnost odabira 3 terminala

– Fendt želi omogućiti jednostavno umrežavanje i spajanje traktora s jedne strane te ureda s druge strane gdje bi voditelj ili vlasnik farme ili gospodarstva mogao na jednostavan način kontrolirati i nadzirati rad strojeva, slati radne zadatke na strojeve, sve u smislu bolje učinkovitosti u svom poslovanju. Glavna novost kod Fendtove One kabine je da na kabini postoji mogućnost odabira 3 terminala. Jedan terminal koji se nalazi u središnjem dijelu zamjenjuje instrumentalnu ploču, sljedeći terminal je na odmorištu za ruku i treći terminal se izvlači iz krova kabine. Smisao tih terminala  je da se poveže rad priključne opreme i traktora preko ISOBUS veze tako da nije potrebno više dodatnih terminala u kabini traktora. Također na taj način se i povećava radna površina terminala, dakle za precizne operacije, preciznu sjetvu i druge agrotehničke zahvate uz upotrebu autonavigacijskog sustava: uglavnom sve u vidu što jednostavnije upotrebe traktora da bude operatoru traktora koliko je god moguće jednostavnije i ugodnije u radu, naglasio je Tomislav Petric, prodajni predstavnik tvrtke Grapak koja je ovlašteni uvoznik Fendt traktora za Republiku Hrvatsku.

 class=
Treći terminal koji se izvlači iz krova kabine
Prethodni članakHAPIH potvrdio: Nema povećane prisutnosti teških metala u tlu potresom pogođenih područja
Sljedeći članakUvode se snažnije kontrole i strogo kažnjavanje prijevara s hranom
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.