Tijekom Agritechnice, STEYR traktor austrijskog proizvođača predstavio je sveobuhvatnu projektnu studiju o tome kakva bi budućnost proizvodnje traktora mogla biti u suradnji s CNH Industrial sestrinskim motorom. STEYR koncept kombinira inovativne tehnologije na dosad jedinstven način za ekološki prihvatljiv, a opet efikasan i prije svega funkcionalan traktor.

U središtu studije leži modularni hibridni električni pogon, koji se sastoji od motora s izgaranjem, generatora i nekoliko elektromotora, koji se mogu upravljati pojedinačno, a koji potom dostavljaju energiju tamo gdje je potrebno. Ovaj konceptni traktor, koji je dizajnirao CNH Industrial’s Design Center, koristi visoko učinkoviti, 4-cilindrični dizelski motor. Izbor ovih komponenti stvara kompaktni dizajn vozila i omogućava optimalan pregled vozila.

 STEYR rješenje za traktor sutrašnjice

STEYR-ovi elektromotori su umreženi kako bi osigurali snagu tamo gdje je potrebna u danom trenutku, a e-okretni moment koji dolazi iz središnje baterije, nudi dodatnu energiju pri radu najvećom snagom. Nema mehaničkog prijenosa ni hidrauličnih komponenti, što osigurava manje pokretnih dijelova, optimalan protok energije i manje gubitaka energije. Dodatak učinkovitosti je i pohranjivanje energije pri vožnji nizbrdo. Sva hidraulika na traktoru se pokreće strujom uključujući PTO (Power Take off, za pogon priključka).

Pametni dizajn stroja omogućuje inteligentna rješenja kao što su pogon na sva 4 kotača (4WD) ili napredni koncept ovjesa. Ovo će poljoprivrednicima pružiti širok spektar koristi u budućnosti, uključujući poboljšanu udobnost vožnje, dodatnu fleksibilnost i mogućnosti te neusporedivu izvedbu na poljima i na cestama.

STEYR hibridna tehnologija

Svi električni motori povezani su u STEYR koncept, tako da je snaga uvijek dostupna tamo gdje je najpotrebnija. Inteligentni 4WD konceptnog traktora pruža optimalan prijenos snage. Četiri električna motora opskrbljuju se energijom iz baterije ili generatora prema potrebi. Individualno upravljanje omogućuje izvanrednu vuču i precizno upravljanje. Traktorska hidraulika pokreće se na električni pogon i omogućuje promjenjive brzine motora, kao i vožnju unazad. Za električne uređaje dostupni su priključci od 700 V i 48 V. Elektromotor se može puniti i utičnicom.

 Vožnja bez štetnih emisija

U čisto električnom načinu rada, STEYR koncept omogućuje vožnju bez emisija štetnih plinova i buke, što čini ovaj traktor idealnim za ekološki osjetljiva područja, primjerice u urbanim sredinama, u blizini stambenih područja, u staji ili staklenicima.

Izuzetno iskustvo operatera i vrhunski komfor vožnje

Inovativan koncept traktora s interaktivnim vrhunskim tehnologijama pruža neusporedivo iskustvo korisnicima. Upravljanje je značajno poboljšano trenutačno dostupnim okretnim momentom, što je vidljivo u neposrednom odgovoru rada motora. Pomicanje težišta bliže zemlji osigurava bolju stabilnost, dok 4WD upravljanje i pojedinačne brzine kotača omogućuju manji krug (radijus) okretanja. Niska razina buke i jedinstven ovjes pružaju dodatnu udobnost. Nova koncepcija kabine, s velikim ostakljenim odsjecima i integriranim kamerama stvara idealan svestrani pogled zajedno s poboljšanom sigurnošću.

Ovaj koncept također nudi nova rješenja u vezi s preciznom poljoprivrednom opremom. Dron opremljen senzorima za praćenje usjeva, koji leti ispred traktora tijekom terenskih radova, daje operateru u traktoru podatke u stvarnom vremenu. „Digitalni ured za poljoprivredu“ prvi se put koristi u ovom konceptnom traktoru, omogućavajući upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom iz praktičnosti traktora i rad putem integriranog zaslona u desnom bočnom prozoru. Zaslon usmjeren prema naprijed, projicira sve ključne podatke o vozilu u vidno polje operatera.

STEYR-ov koncept omogućuje ponovno razmatranje tehničkih mogućnosti kombiniranja udobnosti, učinkovitosti i održivosti na potpuno novi način.

Ako ste zainteresirani saznati više o Axial Flow kombajnima 6140 Case možete pronaći u članku Axial Flow kombajn 6140 Case uskoro na slavonskim poljima!

Prethodni članakZašto je briga o tlu obveza svakog poljoprivrednog proizvođača?
Sljedeći članakFuji je „hit“ sorta jabuke u Hrvatskoj za sezonu 2019./2020.
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.