Upotreba manjih strojeva i priključaka za potrebe održavanja gospodarstva u novije vrijeme sve je zastupljenija. Sa skorašnjim početkom jeseni razne trgovine počinju nuditi i reklamirati svoje male strojeve za pomoć kod obavljanja manjih poslova na gospodarstvu. Svakako nabavka „malih“ strojeva ne znači da opasnost od krive nabavke ne postoji. Čak štoviše, mladi poljoprivrednici koji tek započinju stvaranje svoga parka poljoprivredne tehnike nemaju puno prostora za pogreškom jer su financijski ograničeni. Kako onda odabrati pravi proizvod za vaše potrebe?

strojevi na gospodarstvu
Mali strojevi za obradu tla

Nabavka malih strojeva

Pored današnjih gospodarstva koja se bave uzgojem na velikim proizvodnim površinama sve više dolazi do izražaja potreba za nabavkom „malih“ strojeva i priključaka koji su cjenovno adekvatni mladim poljoprivrednicima i osobama koje nemaju veliku financijsku moć.

Velika potreba se uočava kod strojeva za skupljanje lišća. Prilikom nabavke uređaja za skupljanje lišća kupac mora obratiti pozornost na izvedbe istog. Skupljači lišća nerijetko u prodaji mogu biti po povoljnim cijenama (do 300,00 HRK). Njihova cijena određena je markom proizvođača poput Stihl, Einhell, Parkside, Iskra i sve češće hobby alatom poznatog proizvođača Bosch.

Niska cijena određuje snagu motora. Tako električni skupljači lišća posjeduju motor snage 3 kW i obujam vreće za skupljanje od 30 do 35 l. Kod nabavke usisavača za lišće nužno je znati da za svega 200,00 HRK više je moguće kupiti combo uređaj. Pomoću njega je moguće u jednom uređaju imati usisavač i puhač lišća. Ako su površine oko gospodarstva veće tada je jednostavnije prvo uključiti opciju puhanja i cijelo lišće otpuhati na jednu lokaciju s koje će se usisavati i usitnjavati.

skupljač lišća
Skupljač lišća

usisavač lišća
Combo uređaj

mali strojevi na gospdoarstvu
Aku usisavač i puhač lišća

U današnje vrijeme sve više se koristi tehnologija bez žice. Tako je i kod usisavača/puhača lišća moguća nabavka stroja koji se pogoni s litijevom baterijom. Cijena za uređaj bez žice je oko 1.000,00 HRK (bez baterije). Osim usisavača na električni pogon još su u prodaji i benzinski usisavači/puhači. Njihova cijena je oko 1.600,00 HRK za dvotaktni motor. Svakako je prilikom nabavke bilo kojeg od usisavača/puhača bitna snaga strujanja za puhanje koja se mjeri u km/h. Za hobby alate ona iznosi do 300 km/h.

 class=
Benzinski usisavač i puhač lišća

Osim prikupljanja i usitnjavanja lišća za sve veće komade grana i sličnih drvenih ostataka upotrebljavaju se strojevi za usitnjavanje poznatije pod nazivom drobilice za grane. Prilikom nabavke drobilice za grane bitno je poznavati teren koji će se održavati. Ako je gospodarstvo opskrbljeno električnom energijom tada je preporuka za nabavku električne drobilice. Ona je znatno jeftinija od drobilice sa benzinskim agregatom. Prve električne drobilice mogu se nabaviti po cijeni od 1.900,00 HRK odnosno za usitnjavanje debljine grane do 35 mm. Ako je potrebno usitnjavati grane većeg promjera tada se cijene kreću oko 2.250,00 HRK.

Ako na gospodarstvu ima grana većeg promjera od navedenih tada je neizbježna nabavka drobilice s benzinskim agregatom. Njihova cijena je oko 5.300,00 HRK (to su drobilice sa mogućnosti usitnjavanja grana do promjera 7,6 cm). Snaga takvih drobilica je oko 4 kW. Prilikom rada na uređajima za usitnjavanje vrlo je bitno poznavati zaštitu na radu.

Svaki rukovatelj mora imati zaštitu opremu: kaciga, zaštitne naočale i neki oblik zaštite sluha (čepići za uši ili slušalice). Prilikom rukovanja strojem potrebno se pridržavati uputa od proizvođača. To su: održavati stalni sigurnosni razmak od drobilice, ne postavljati drobilicu na neravan teren, ne ubacivati metalne ili druge ne drvene predmete. Ako dođe do tehničkog zastoja stroja, isti je potrebno prvo ugasiti te zatim pristupiti otklanjanju poteškoća.

strojevi na gospodarstvu
Drobilica za grane
mali strojevi na gospodarstvu
Električna drobilica za grane
strojevi
Drobilica s benzinskim agregatom

Ako se na gospodarstvu nalaze drveni predmeti koji su većeg promjera tada je najoptimalnija nabavka motorne pile. Prilikom kupovine kupac treba znati što planira rezati  pilom i tek tada kreirati svoj izbor i nabavku. Pile za rezanje se mogu podijeliti na: motorne, električne i akumulatorske. Na ovim područjima su najzastupljenije motorne pile. I to proizvođača: Stihl i Husqvarna, dok po trgovačkim centrima se na velikim akcijama mogu pronaći motorne pile proizvođača poput: Parkside, Iskra, Bosch, MTD, Einhell, Makita i slični.

motorna pila
Motorna pila
motorna pila
Motorna pila
 class=
Električna pila

 class=
Aku pila

Prilikom nabavke motorne pile treba obratiti pozornost na duljinu mača i snagu motora. Tako se za hobby alat može po cijeni od 1.200,00 HRK kupiti motorna pila snage 2 kW i duljine mača 44 cm. Za usporedbu akumulatorska pila s duljinom mača od 25 cm i jednom baterijom je 1.050,00 HRK. Električna pila snage 1.8 kW i duljine mača 35 cm je dostupna po cijeni od 400,00 HRK. Prilikom kupovine bitno je poznavati gospodarstvo i blisku budućnost rada na istome, pa tako i kalibrirati svoju nabavku pile.

Kad je u pitanju održavanje većih travnatih površina preporuka je nabavka traktor kosilice sa mogućnošću prednjeg prikapčanja. Osim visokog eksploatacijskog učinka kod košnje što je rezultat velike duljine noža i brzine rada uočava se sve veća upotreba ralica za skupljanje snijega. Kod nabavke traktorske kosilice treba obratiti pozornost na snagu agregata i pojačanje prednje osovine za nesmetano korištenje ralice za uklanjanje snijega.

 class=
Traktorska kosilica
 class=
Ralica za uklanjanje snijega

Česti proizvođači traktorskih kosilica su: MTD; Husqvarna, Stihl, Al-KO i Honda. Cijene se kreću ovisno o razini opremljenosti. Tako se osnovni model traktorske kosilice snage 4,8 kW može nabaviti po cijeni od 9.000,00 HRK (bez dodatnih priključaka) pa do 40.000,00 HRK za modele sa agregatom snage oko 10 kW. Vrlo je bitno prilikom kupovine traktorskih kosilica pripaziti na kut zakretanja strojem prilikom rada. Jeftiniji modeli imaju veliki kut zakretanja. To usporava izvođenje radnih operacija poput košnje ili rada sa ralicom kao jednim od bitnih priključaka u zimskom razdoblju.

Cijena ralica za snijeg je oko 3.000,00 HRK ovisno od proizvođača. Način prikopčavanja ralice je vrlo jednostavan, prvo je potrebno na traktorsku kosilicu postaviti montažni okvir. Na montažni okvir se zatim postavlja ralo. Prije postavljanja ralice za snijeg nužno je imati isključenu traktorsku kosilicu te povučenu ručnu kočnicu. Za postavljanje ralice preporučljivo je koristiti pomoć još jedne osobe zbog mase od 36 kg kako bi se bez komplikacija pričvrstilo na traktorsku kosilicu.

 class=
Freza za snijeg

Za mlade poljoprivrednike i osobe koje tek osnivaju svoje gospodarstvo, preporuča se nabavka malih freza za snijeg. One svojom niskom cijenom od svega 5.000,00 HRK omogućuju učinkovito uklanjanje snijega. Freze za snijeg opremljene su benzinskim agregatima koji mogu uklanjati snijeg za potrebe održavanja kolnih prilaza i šetnica. Jedna od tehničkih odlika motora su lagano pokretanje pri niskim temperaturama. Širina frezanja je oko 56 cm, visina usisa 41 cm te mogućnost okretanja smjera izbacivanja za 180 ° kako bi se izbjeglo bacanje snijega iznad područja koje je već očišćeno. Poznatiji proizvođači freza su: MTD, Villager, AL-KO, Fuxtec, Toro i drugi.

Obrada drvnog materijala

Prilikom rušenja stabla i daljnje obrade drveta svatko gospodarstvo treba posjedovati cirkular. Kad su u pitanju manji radovi tada je to riječ o ručnim električnim cirkularima. Za veće je potrebe nužna nabavka stolnog cirkulara. Prvi hobby stolni cirkulari se mogu već nabaviti po cijeni od 900,00 HRK. To su uglavnom cirkulari koji imaju nisku masu stroja jer su izrađeni od lakih materijala, slabijih električnih motora (oko 2 kW) i lošije preciznosti reza materijala.

Vrlo bitno je znati da hobby stolni cirkular ne može ispuniti stolarska očekivanja, ali uz dobro tehničko poznavanje stroja te nabavke boljeg lista pile se može ostvariti lijepi i točan rez materijala. Promjeri lista pile su uglavnom oko 25 cm te stroj ima mogućnost nagiba lista za rezanje pod kutom što omogućuje rukovatelju zahtjevnije rezove. Za sve veće poslovne ideje nužno je potražiti trgovine koje su opremljene za stolare. Poznatiji proizvođači su: Einhell, Iskra, Metabo, Ryobi, Bosch i Makita, dok od polu-profesionalnih stolnih cirkulara se na našem tržištu u zadnje vrijeme može pronaći američki Dewalt.

 class=
Cirkular
 class=
Ručni električni cirkular

 class=
List pile
 class=
Dewalt stolni cirkular

Prilikom rukovanja cirkularom nužno je voditi brigu o sigurnosti na radu i samoj zaštiti. Veliki broj stolara i profesionalnog osoblja/rukovatelja su često ostali bez prsta i nerijetko šake zbog trenutka nepažnje pri radu. Bitno je napomenuti kako su to strojevi koji se okreću brzinom od 5.000,00 okretaja/min i više. Preporuča se prilikom nabavke ovakvog stroja zaštitne naočale, čepići za uši ili slušalice, rukavice te odjeća koja na sebi ima mogućnost zatezanja rukava i slično kako bi se spriječio neplanirani zahvat rotirajućih elemenata i odjeće.

 class=
Sigurnosni prekidač

Danas uglavnom svi mali strojevi imaju sigurnosni prekidač koji služi da se stroj može prisilno ugasiti jednim pritiskom/udarcem na znak STOP. Jedan od novih sustava na cirkularima je automatsko kočenje oštrice (SawStop). SawStop je proizvođač stolnih pila sa sjedištem u Tualatinu, Oregon, SAD. Tvrtka je osnovana 2000. g. za prodaju stolnih pila s patentiranim sustavom automatskog kočenja koji zaustavlja oštricu u dodiru s kožom ili mesom. Princip SawStopa-a je da se pila zaustavlja za manje od pet milisekundi, a kutni moment povlači list u radni stol. Rukovatelj umjesto ozbiljnih ozljeda zadobiva manju ozljedu. Za svako gospodarstvo osim navedenih strojeva vrlo se korisno pokazala nabavka ravnalice i debljače u jednom uređaju.

 class=
SawStop sustav

Već prvi hobby stroj za ravnanje i debljanje se može nabaviti po cijeni od 4.800,00 HRK. Uglavnom su to proizvođači: Metabo, Bosch i Einhell. Za navedenu cijenu može se nabaviti stroj jačine 1,8 kW sa mogućnosti prihvata materijala širine do 33 cm te debljine 15 cm. Takvi hobby strojevi su uglavnom stolna izvedba te se vijčano spajaju na radnu plohu (stol i slično) jer nemaju svoj stalak zbog niske cijene. Za početnike u drvnoj industriji to su strojevi koje odlikuje robusno kučište, snažan motor, debljača izrađena od lijevanog aluminija te korištenje na jednofaznoj električnoj mreži što je u svim gospodarstvima uobičajena mreža. Ravnalice i debljače su opremljene HSS noževima (od brzoreznog čelika).

Na debljači su ugrađene skale za brzo i precizno prilagođavanje debljine debljanja, zaustavljač željene debljine i graničnik blanjanja. Prilagođavanje visine debljanja se obavlja pomoću ručice na vrhu stroja. Radna ploha debljače izrađena je od lijevanog aluminija koji pruža dugotrajnost, otpornost na trošenje (habanje) i malu masu. U pakiranju dolazi sa „šapom“ za guranje materijala, potrebnim alatom za izmjenu noževa i priključkom za usisavač. Prilikom upotrebe debljače vrlo bitno je paziti pri postavljanju materijala jer zbog prirodne nepravilnosti drvenog materijala može doći do povratnog udara noža za obradu gdje dolazi do udarca u abdominalni dio rukovatelja.

Kao i kod ostalih strojeva tako i ovdje se preporuča korištenje zaštitne opreme i to: kaciga, zaštitne naočale i čepići protiv buke te zaštitne rukavice. Osim stolnih ravnalica /debljača postoje i ručne ravnalice/debljače s električnim pogonom zvane blanjalice. To su uglavnom mali ručni električni alati snage od 600 W do 1 kW, pomoću kojih se mogu obaviti sitniji poslovi i manja dorada drveta. Nisu prikladni za korištenje na velikim površinama zbog nekvalitetnog spajanja prohoda. Veliki nedostatak je nekvalitetna dubina skidanja materijala zbog nemogućnosti finog podešavanja.

 class=
Ravnalica debljača
 class=
Ručna električna blanjalica

Tehnika za opskrbu vode iz bunara

Na gospodarstvima, vikendicama pa čak i gradskim kućama s većim okućnicama sve više se uočava potreba za tehnikom koja omogućuje opskrbu vode iz bunara. Tako se može na tržištu pronaći razne crpke (pumpe) za dobavu vode koje mogu biti potopljene ili raditi iznad površine vode. Uglavnom su to potopne crpke cjenovnog ranga da 500,00 HRK te su slabijih tehničkih mogućnosti zbog male snage elektromotora (250-300 W).

Koriste se za manja navodnjavanja gdje je vodovodna opskrba do 4.000 l/h, zatim za pražnjenje spremnika, bazena ili ribnjaka te za ispumpavanje vode iz podruma i područja oštećenih poplavama. Maksimalna veličina čestica prljavštine je oko 3 mm. Crpke navedenog iznosa imaju malu dubinu uranjanja (do 12 m). Ako je potrebno imati veću količinu opskrbe vode i veći vodeni stupac tada se preporuča nabavka hidropaka. Tehničke prednosti hidropaka su: veći pritisak vode, veći protoka vode (od 4.500 l/ha pa na više), veći vodeni stupac (oko 50 m) te spremnik od 25 l za akumulaciju vode za osiguranje od nepravilnog tlaka.

Cijene hidropaka su različite ovisno od marke proizvođača ali se mogu naći po cijeni od 1.100,00 HRK pa sve do 2.500,00 HRK. Poznatiji proizvođači hidropaka su: Gardena, Metabo, Villager, Neptun i drugi. Za znatno veću opskrbu vode i dopremanje vode iz dubine od 80 m se preporučuje nabavka hidrofora. Hidrofori rade pod pritiskom te im je svrha akumulirati vodu u hidroforsku posudu: najčešće koriste u kućanstvima i ugostiteljskim objektima gdje je nužno imati veću količinu pitke vode pod tlakom, a mogu i u poljoprivrednim gospodarstvima.

 class=
Potopna pumpa
 class=
Hidropak Slika

 class=
Hidrofor

Pročitajte još:

Siguran rad motornom pilom