Alati i strojevi za uređenje okućnice, dolaskom proljeća, potrebni su svakom kućanstvu. Osim poljoprivrednih radova, potrebno je uređivati i uzdržavati okućnicu, okoliš i vrt. Orezivanje bilja, košnja travnjaka, mehaničko uklanjanje korova i slične aktivnosti su neizostavne u toplijem dijelu godine. Koji su to strojevi i alati potrebni za uređenje okućnice saznajte u prilogu.

Što je potrebno za urednu okućnicu?

Svaka kuća koja posjeduje određenu površinu okućnice traži vrtlarske, hortikulturne i krajobrazne radove. Uređenje i održavanje vrta danas je nemoguće bez odgovarajuće mehanizacije. Sve je više na tržištu tvrtki koje se bave prodajom vrtne opreme koja je nužna za urednu okućnicu. U zapadnim zemljama postoje tvrtke koje se uslužno bave čišćenjem i održavanjem okućnice na razini mjesečnog, sezonskog i godišnjeg održavanja. Danas se i kod nas uočava potreba za istom uslugom. Brzi životni ritam, velike poslovne odgovornosti i nedostatak slobodnog vremena stvorio je potrebu za uzimanjem usluga za održavanje okućnice. Međutim, neke obaveze vlasnik nekretnine uz pomoć adekvatne mehanizacije može i sam učiniti zadovoljavajućim. U nastavku teksta bit će navedeni strojevi i alati za uređenje okućnice. To su strojevi i alati koje svaki čitatelj uz malo tehničkog iskustva može sam nabaviti i uz upute za rukovanje pravilno upotrebljavati na svome imanju.

Značaj zaštitne opreme

U svakome vrtu velika potreba prije bilo kojeg alata je imati zaštitnu opremu. Osobna zaštitna oprema nezaobilazan je oblik zaštite pri radu. Sigurnost rukovatelja na prvom je mjestu, stoga je neophodno odabrati odgovarajuću zaštitnu odjeću i opremu. Izbor zaštitne odjeće i opreme u području hortikulture vrlo je širok, prisutan i razvijen. Najopasnija je faza u rukovanju određenim kemikalijama (pesticidima, insekticidima i slično) koje su potrebne za uspješnu i urednu okućnicu. Kako se često razrjeđuju 100 i do 1.000 puta, veća je opasnost u rukovanju koncentratom nego kasnije s već razrijeđenim sredstvom.

Prilikom rada dolazi do mogućnosti udisanja otrovnih para i kontakta s golom kožom. Stoga je cilj u potpunosti spriječiti kontakt ili udisanje. Za tu svrhu upotrebljava se raznovrsna zaštitna oprema. Upotrebljavaju se gumene ili plastične rukavice, gumene čizme, radno odijelo – kako bi se spriječilo onečišćenje svakodnevne odjeće, a u radu s opasnijim sredstvima potrebno je nepropusno ili čitavo odijelo, štitnik za lice od prozirne tvari koji sprječava udisanje kapljica ili čestica prašiva i njihov kontakt s licem, šešir sa širokim obodom ili kapa sa štitnikom za oči i respirator – potreban samo u primjeni nekih sredstava kod kojih je to posebno navedeno.

Odjeća i oprema radnika su najbitniji faktor za zaštitu pri radu. Gotovo je nemoguće izbjeći opasnosti i smanjenje kvalitete rada ako se ne koristi optimalna zaštita. Radna odjeća i oprema povećava produktivnost i kvalitetu rada. Vrlo je bitno odabrati optimalnu zaštitnu odjeću te obratiti pozornost na udobnost i praktičnost pri nošenju. Ljudska osjetila su potrošna i vrlo ugrožena prilikom rada bez obzira radi li se o dnevnom održavanju okućnice ili smjenskom radu na polju. Osjetilo vida kod čovjeka je prijeko potrebno te je upotreba zaštitnih naočala obavezna, naročito kod rada s rotirajućim alatima. Za sprječavanje povrede sluha od glasne buke prilikom rada s motornim uređajima potrebne su slušalice ili čepići za uši.

alati
Čepići za uši protiv buke

Ako se za potrebe uređenja okućnice mora obavljati neka kemijska zaštita, tada rukovatelj treba imati i kemijski respirator po mogućnosti sa zaštitom cijelog lica. Ništa manje bitno je zaštiti ruke s rukavicama za oblik rada koji se planira obavljati na okućnici; tako postoje vrtlarske zaštitne rukavice, pa sve do rukavica za zaštitu prilikom uređivanja krošnje stabla s dodatnim protektorima na ruci. Radna odjeća uvijek treba biti uredna i ispravno obučena kako bi se izbjegla opasnost uvlačenja odjeće u rotirajuće radne elemente. Ovisno o vremenskim uvjetima potrebno je imati radnu obuću, bilo radne cipele ili čizme. S gore navedenom opremom može se pristupiti radovima na okućnici.

alati
Kemijski respirator

Radni alati

Od radnih alata bez korištenja električne energije svako kućanstvo za uređivanje okućnice bi trebalo posjedovati: vrtne škare, vrtne škare za travu, škare za grane, grablje, vrtni kramp, lopatu, motiku, sjekire (male i velike), vile, ručnu pilu, vrtna kolica poznatijeg naziva „tačke“ te ručne alate s mogućnošću produživanja prihvatnog dijela (teleskopske drške) poput teleskopskih pila. Prilikom rada s ručnim alatom bez upotrebe električne energije pozornost treba dati tehničkom održavanju istog alata. Alat uvijek treba biti skladišten na suhome mjestu i redovito nakon obavljenog posla očišćen od zemlje. Po potrebi ako ih alat ima, potrebno je pritegnuti vijčane spojeve i pregledati alat da nema nekakvo oštećenje koje može smetati pri daljnjem radu.

Veliku pozornost treba dati održavanju oštrice kod rezajućih ručnih alata poput škara za rezanje trave čije posmično kretanje osigurava pravilan rez. Ako su oštrice zatupljenje ili nepravilno namješten razmak, tada će umjesto rezanja doći do gnječenja tj. „žvakanja“ trave. Kod ručnih alata koji imaju drvene elemente poput motike ili sjekire treba obratiti pozornost koliko je držalo ispravno, odnosno da nije tijekom vremena popucalo. Tijekom rada s vrtnim kolicima potrebno je paziti na stanje pneumatika, tj. gume, odnosno je li pneumatik oštećen ili popucao od starosti. Tada je potrebno zamijeniti isti te ga premazivati sa sredstvima za održavanje pneumatika.

alati kramp
Vrtni kramp

alati pila
Ručna pila

Alati na druge izvore energije

Pojavom većih okućnica vlasnici su počeli dobivati zamor prilikom rada s ručnim alatima bez električne energije. Kako bi se olakšao rad, sve više se počinju koristi alati na električnu energiju, kemijsku energiju-gorivo (motorni alati) i bežični alati. Bežični alati su alati s baterijom poznatiji kao „aku alati“.

Prednost upotrebe električnih alata naspram ručnih je u većoj učinkovitosti. Električni alati su tiši u radu, imaju manju masu, stoga je lakše s njima raditi. Osobito je to slučaj ako je posao koji se obavlja na mjestu gdje je težak pristup poput zagušenih krošnji stabala i slično. Kao i svi alati, tako se i električni alati mogu podijeliti u skupine za hobiste koji će povremeno uređivati i profesionalce koji upotrebljavaju alat svakodnevno.

Glavni nedostatak električnih alata je ograničenost rada obzirom na električnu mrežu. Točnije, ako je okućnica mala, tada rukovatelj može kupiti električni alat jer s već par desetaka metara strujnog kabla može „pokriti“ svoje radove. Problem se javlja kod većih okućnica gdje je potrebno uređivati na mjestima gdje nema pristupa električnoj mreži (poput vikendica). Tada se uočava glavni nedostatak električnih alata. Od često korištenih električnih alata koji su potrebni za održavanje okućnice su: kosilice, lančane pile, škare za živicu, cjepači, drobilice grana i perači.

Kako odabrati pravu kosilicu?

Za početnike je prilikom izbora nabavke električne kosilice nužno poznavati veličinu površine te hoće li će se pokošena trava skupljati tijekom ili poslije košnje. Ako je potrebno kositi veću površinu, tada je bitno izabrati kosilicu koja ima veći radni zahvat prilikom košnje. Osnovni modeli električnih kosilica imaju radni zahvat oko 32 cm, električni motor snage 1 kW te mali spremnik obujma do 30 l. Takvi modeli su namijenjeni za košnju površine veličine do 250 m2. Njihova maloprodajna cijena je od 550,00 HRK do 650,00 HRK.

Za potrebe košnje 600 m2 optimalna je nabavka kosilica koje imaju električni motor snage 1,5 kW s radnim zahvatom od 36 cm te obujmom spremnika od 40 l. Kod takvih kosilica se uočava mogućnost za prilagođavanjem visine košnje trave i to najčešće u 5 razina (od 25 do 65 cm). Cijena navedenih kosilica je do 1.000,00 HRK. Kad je potreba za košnjom većih površina od 600 m2, preporuka je nabavka električne kosilice radnog zahvata 43 cm s električnim motorom snage 1,7 kW. Takve kosilice imaju velike spremnike za pokošenu travu (52 l), dolaze s prozračivačem i cijena im je od 1.200,00 HRK pa na više. Tehničko održavanje električnih kosilica je vrlo jednostavno. Nužno je samo povremeno naoštriti nož te redovito nakon košnje oprati dio kosilice gdje dolazi do rezidbe te provjeriti zategnutost vijčanih spojeva na kotačima kosilice.

Na što obratiti pozornost kod izbora električnih pila i škara?

Kod izbora električne lančane pile potrebno je znati što se planira piliti. Točnije, potrebno je znati veličinu debla jer tako i cijena električne pile može varirati. Osnovne hobi pile za „sitne“ radove oko kuće i manje rezove nekih grana se mogu nabaviti za 600,00 HRK. Takve pile su uglavnom jačine električnog motora do 2,2 kW i duljine mača oko 35 cm. Njihov glavni nedostatak je nemogućnost reza velikih stabala jer imaju kratak mač. Kod takvih pila osim osiguranja električne energije potrebno je voditi brigu o razini ulja te o oštrini lanca. Oštrenje lanca je moguće obavljati samostalno uz nabavku male turpije za oštrenje lanca. Međutim, danas se to uglavnom radi kod trgovca gdje je kupljena pila. Cijena oštrenja lanca iznosi oko 20,00 HRK.

Ako se na okućnici ukazuje potreba za rezanjem manje količine drva za ogrjev, tada je nužno nabaviti električnu pilu veće snage motora i dužega mača. Takve pile su u maloprodaji od 1.000.00 HRK pa na više. One imaju bolji ergonomski i antivibracijski sustav, jači električni motor, te mač veći od 40 cm duljine za veće presjeke stabala.

Kod nabavke električnih škara za živicu, osnovno je poznavati što se planira rezati te hoće li biti na okućnici potrebe za oblikovanje živice. Osnovni model može se nabaviti za 400,00 HRK. On je optimalan za povremeno rezanje manje živice i idealan za oblikovanje živice u neke forme. Snaga električnog motora je oko 500 W, a duljina mača 46 cm. Velika prednost kod manjih električnih škara za živicu je njihova mala masa, svega 2,8 kg. To je vrlo bitno za rukovatelja ako se planira oblikovati živicu.

Kad je potrebno rezati veće duljine živice poput živih ograda koje često „dijele“ susjede, tada je potrebno nabaviti električne škare za živicu s duljim reznim mačem (od 52 do 65 cm). Takve škare za živicu imaju električne motore većih snaga, oko 600 W i njihova masa je do 3,8 kg. Osim dobre ergonomije uređaja, bitno je uzimati škare za živicu koje imaju dvije sklopke za početak rada jer time je rukovatelj prisiljen da za pokretanje rada ima obje ruke na uređaju.

Ako se u kućanstvu koristi drvo kao materijal za ogrjev, korisno je imati cjepač drva za sva debla koja su odrezana na potrebnu mjeru za cijepanje drva. Prije nego se drva cijepaju moraju se prepiliti na duljinu drveta ovisno o cjepaču koji se posjeduje. Tako postoje cjepači koji mogu primiti od 25 cm cjepanicu pa sve do 106 cm. Kod hobi cijepanja najčešće su to cjepači snage potiska cijepanja 4 t i duljine cjepanice do 50 cm. Snaga motora takvih cjepača je od 1,1 kW do 3,0 kW. Kod održavanja potrebno je paziti na razinu ulja koja je kod slabijih cjepača 2,4 pa do 3,0 l kod jačih cjepača.

Početni modeli cjepača za manje cjepanice su maloprodajne cijene oko 1.700,00 HRK, pa sve do snažnijih modela koji mogu cijepati veće cjepanice do 3.900,00 HRK. Sve što se ne može cijepati, a ostalo je nakon rušenja stabla poput grana, može se drobiti u drobilicama. Prilikom nabavke drobilica potrebno je vidjeti koji uređaj je optimalan izbor za rad na okućnici. Drobilice se prodaju prema snazi električnog motora i prema veličini poprečnog presjeka grana koju mogu uvući i drobiti.

Na tržištu su najčešće drobilice snage motora 2,5 kW za poprečni presjek od 40 do 45 mm. To su uglavnom modeli manjih dimenzija te je njihova maloprodajna cijena od 1.400,00 HRK pa na više, ovisno o proizvođaču. Pogodnost ovih hobi drobilica je niska masa stroja (13 kg) te mogućnost laganog transporta zbog vlastititih kotača. Prilikom rada na stroju nužno je imati zaštitu za oči i zaštitu protiv buke koja može dostizati zvučnu snagu do 93,5 dB(A).

Od električnih alata koji se također koriste prilikom rada na okućnici su i visokotlačni perači. Za povremenu upotrebu visokotlačnog perača za površne mrlje i prljavštine, pranje ručnog alata i održavanje čiste okućnice poput pranja ukrasnog kamena optimalan je izbor visokotlačni perač snage motora do 1,4 kW i radnog tlaka 70 bar.

Prednosti malih hobi visokotlačnih perača su mala masa (6,5 kg) i visoki protok vode (408 l/h) što je potrebno kod manjih čišćenja (poput čišćenja kosilice i slično). Osnovni modeli dolaze sa tzv. turbo mlaznicom, spremnikom za deterdžent i pročistačem (filter) za vodu. Ako je potrebno veće održavanje i čišćenje pomoću visokotlačnog perača tada je nužno izabrati visokotlačni čistač sa snagom motora 2,1 kW i većim radnim tlakom (120 bar). Takvi perači uglavnom imaju svoj ugrađeni sustav namotavanja crijeva zajedno s mogućnosti zaključavanja, većom duljinom crijeva (8 m) te su većih dimenzija, a masa im je do 19 kg.

Raznovrsnost kosilica

Kod održavanja okućnice veće površine i bez električne energije tada je dobar izbor motorni alat. Svi gore nabrojani električni alati imaju svog motornog „sljedbenika“. Kod nabavke motorne kosilice bitno je poznavati osim veličine površine i nagib površine koja će se kositi. Kod motornih kosilica osim snage motora, radnog zahvata, načina spremanja pokošene trave postoji opcija izbora klasične kosilice gdje rukovatelj ujedno i gura/vuče kosilicu te kosilice koja ima vlastiti pogon (samohodna kosilica).

Kosilice bez vlastitog pogona su uglavnom manjeg radnog zahvata, oko 40 cm, te mogu biti sa spremnikom za pokošenu travu (45 l), bez spremnika, kad pokošena trava ostaje nakon prolaska ili s bočnim otvorom za izbacivanje. Snaga motora je oko 2,2 kW dok je obujam od 132 cm3 pa na više ovisno o modelu. Oštrice kod ručno guranih kosilica su jednostruke te im je visina reza od 3 do 8 cm. Cijena ovakvih slabijih kosilica za manje površine (oko 500 m2) iznosi u maloprodaji od 1.200,00 HRK pa na više ovisno o proizvođaču. Kod održavanja travnjaka većih površina, oko 1.400,00 m2, nužna je nabavka samohodne kosilice većeg radnog zahvata (46 cm).

Takva kosilica svojim jednocilindričnim četverotaktnim motoromgenerira veliki okretni moment, dok odvojivi pogon na stražnjim kotačima osigurava kontinuirani napredak kotača. Nedostatak ovakve kosilice je njena masa (do 30 kg) te velike dimenzije što može predstavljati problem tijekom transporta. Prilikom nabavke motornih kosilica treba obratiti pozornost, ne samo na proizvođača kosilice, nego i na marku motora koji se ugrađuje na kosilicu. Poznatije marke motora za kosilice su: Honda, B&S, Iskra, MTD. Održavanje jednocilindričnih četverotaktnih motora na kosilicama je ipak složenije nego kod električnih. Nužno je poznavati princip rada četverotaktnog motora koji se temelji na 4 takta (Kratki princip rada: 1. takt – Usis: usisni ventil je otvoren, ispušni zatvoren; 2. takt – Kompresija: oba ventila su zatvorena i klip sabija smjesu; 3. takt – Ekspanzija: iskra svjećice pali smjesu i plinovi se šire potiskujući klip; 4. takt – Ispuh: ispušni ventil je otvoren, usisni ventil je zatvoren).

Kod motornih kosilica treba obratiti pozornost na razinu ulja u sustavu te redovito prema uputama proizvođača mijenjati i održavati pročistač zraka (filter) čistim. Još je potrebno pregledavati čistoću svjećice zbog lakšeg paljenja, naoštriti oštrice prema potrebi, očistiti prostor kod oštrice nakon košnje.

alati kosilica
Motorna samohodna kosilica

Motorni trimeri za teže dostupne terene

Za košnju neravnih terena ili terena pod velikim kutem teško dostupnih za podnu kosilicu, upotrebljavaju se motorni trimeri. Pogonjeni su smjesom goriva i ulja te imaju električno paljenje. Cijene osnovnih motornih trimera za uređivanje malih površina su do 1.000,00 HRK. Pri tome se mora obratiti pozornost da su to trimeri s motorom snage 1,27 kW, malog radnog zahvata (do 25 cm), malog poprečnog presjeka rezne niti (0,8 mm) bez mogućnosti izmjene radnog organa te košnja s jednom reznom niti što upućuje na nisku učinkovitost.

alati trimmer
Motorni trimer

Za košnju većih površina (veće od 1.500,00 m2) potrebna je nabavka motornog trimera snage motora 1,6 kW s mogućnosti izmjene glave (radnog elementa) za različite košnje (košnja s reznom niti ili s nožem). Kod navedenog motornog trimera poprečni presjek rezne niti iznosi 2,7 mm te na radnoj glavi ima dvije rezne niti što povećava radnu učinkovitost. Maloprodajna cijena ovakvih motornih trimera za veće okućnice iznosi oko 4.900,00 HRK.

Pri nabavci motorne pile nužno je poznavati okoliš koji se treba rezati i koja stabla piliti. Motorne benzinske pile se danas mogu na tržištu kupiti već od 800,00 HRK. Njihova upotreba ograničena je na hobi aktivnost uz snagu motora od 1,2 kW te obujam motora od 37 cm3. Motorne benzinske pile su dvotaktni motori zračno hlađeni, što za hobi rukovatelja znači kako će morati praviti smjesu goriva s točnim omjerom benzina i ulja jer dvotaktni motori nemaju zasebno podmazivanje već se podmazuju kroz gorivo.

alati motorna pila
Motorna pila

Benzinske pile navedenog cjenovnog ranga su najčešće duljine mača oko 35 cm i manjih masa (oko 4 kg). Idealne su za povremene radove na okućnici i rezanju manjih grana. Kod potrebe za ozbiljnim radovima poput pripremanja drva za ogrjev za zimu, potrebna je nabavka veće i snažnije benzinske pile. Takve pile služe za dugotrajni i teški rad, imaju mač duljine 50 cm, snaga motora pile iznosi 4,4 kW te obujam 78,5 cm3. Nedostatak ovakvih pila je u velikoj masi (6,6 kg) koja umara rukovatelja.

Motorne škare za živicu

Prilikom nabavke motornih škara za živicu prvi modeli mogu se na tržištu nabaviti po maloprodajnoj cijeni od 1.875,00 HRK. To su lagane motorne škare za optimalnu njegu živice oko kuće. Pokretanje je moguće bez naglih vršnih sila zahvaljujući amortizacijskom učinku ručke. Lagano rukovanje i oblikovanje