Krajem kolovoza u Gradištu kod Županje u organizaciji tvrtke PMT – Poljoopskrba međunarodna trgovina  održana je ljetna prezentacija pod nazivom “Konzervacijska obrada tla sa strojevima Vaderstad i traktorima Valtra”.

Iako je za drugu polovinu kolovoza bio neuobičajeno vruć dan s 36 celzijevih stupnjeva na ljestvici termometra, što je uostalom pokazatelj neumitnih klimatskih promjena, na PMT-ovoj prezentaciji u Slavoniji okupio se velik broj poljoprivrednih proizvođača kojima se na dolasku, unatoč visokim temperaturama, zahvalio direktor tvrtke Adam Dominković i pritom naglasio osnovni razlog ljetne prezentacije strojeva Vaderstad i traktora Valtra.

Tvrtka PMT obilježava ove godine 15 godina od prvog predstavljanja Vaderstad strojeva u Hrvatskoj i 25 godina od prvog Valtra traktora u Hrvatskoj, a po čemu smo i najpoznatiji. Konzervacijsku obradu samim time svo ovo vrijeme propagiramo i predstavljamo poljoprivrednicima u Hrvatskoj. S obzirom na to da od ove godine Ministarstvo poljoprivrede u sklopu izravnih potpora ima i mjeru 31.06. Konzervacijska poljoprivreda htjeli smo prezentirati, a i uz pomoć profesora Danijela Juga i Bojana Stipeševića s FAZOS-a, približiti i dodatno pokušati odgovoriti na pitanja poljoprivrednika o tome što konzervacijska obrada i sjetva zaista jest. Što uostalom i radimo zadnjih 15 godina, istaknuo je Dominković i okupljenim poljoprivrednike predstavio cijeli asortiman Vaderstad strojeva za obradu i sjetvu zajedno s traktorima Valtra N, T i S serije.

Adam Dominković
Valjak Vaderstad Rollex

Predstavljeni strojevi

Vaderstad TopDown – multitiller odnosno višenamjenski stroj za duboku i plitku obradu tla za pripremu tla za sjetvu u jednom prohodu. Stroj koji svojim načinom rada u pripremi miješa zemlju, ne okreće je, s mogućnošću rada do 30 pa i do 40 cm dubine.

Vaderstad TopDown – višenamjenski stroj za duboku i plitku obradu i pripremu tla za sjetvu u jednom prohodu

Vaderstad Cultus – gruber za obradu tla miješanjem do 30 cm dubine

Okupljeni poljoprivrednici mogli su čuti zanimljive informacije o strojevima za konzervacijsku obradu tla

Vaderstad Carrier – prikazana su tri modela Carrier kratkih tanjurača, nošeni Carrier XT 425 model, vučeni Carrier 500 model i vučeni Carrier XL 425 model u različitim izvedbama veličine diskova i valjaka na samim strojevima. Stroj koji se koristi u predsjetvenoj pripremi, u obradi tla, u mehaničkoj kontroli korova, “prašenju” strništa itd.

Kratka tanjurača Vaderstad Carrier

Vaderstad Rollex valjak za valjanje u predsjetvenoj pripremi, za valjanje nakon sjetve za dodatno stvaranje kontakta između sjemena i tla, valjanje nakon nicanja.

Gruber Vaderstad Cultus

Vaderstad Tempo – visokoprecizna sijaćica za brzu sjetu okopavina koja je ujedno i najprodavaniji stroj PMT-a u Hrvatskoj jer se radi o sijaćica za rad u svim uvjetima.

Vaderstad Rapid – žitna sijaćica za rad u direktnoj sjetvi, reduciranoj obradi, a naravno i konvencionalnoj obradi tla. Rapid je ujedno i sijaćica koju je PMT prvu predstavio u Hrvatskoj 2008. godine i koja je izuzetno dobro prihvaćena u Hrvatskoj, što ne čudi s obzirom na njene velike mogućnosti.

Sijaćica Vaderstad Tempo

Vaderstad Spirit – žitna sijaćica za rad u reduciranoj obradi tla i naravno i standardnoj konvencionalnoj obradi tla. To je drugačiji koncept od Rapid sijaćice ali ovaj stroj je u utrci s ostatkom konkurencije na tržištu.

Sve Vaderstad strojeve odlikuje robusnost, kvaliteta izrade koja omogućuje rad u velikim brzinama ne samo zbog velikog učinka nego i zbog kvalitete posla koja se tada radi. Vaderstad je jedini proizvođač koji daje 2 godine garancije na sve strojeve.

Od Valtra traktora prezentirani su modeli N, T i S serije s kojima je PMT prisutan na domaćem tržištu zadnjih 25 godina i za koje osigurava održavanje, servisnu podršku i rezervne dijelove svim svojim kupcima.

Traktor Valtra s priključkom

Što trebate znati o konzervacijskoj obradi tla?

Iako se u RH kao najčešći sustav obrade tla koristi oranje uz uporabu različitih izvedbi plugova, sve češće se pojavljuju i primjenjuju sustavi koji se definiraju kao reducirani i/ili konzervacijski. Nekako je uvriježeno mišljenje (iako je ono i najčešće netočno) kako se o oranju sve zna i kako nema ozbiljne biljne proizvodnje bez kvalitetnog oranja (pod ovim se često podrazumijeva što je moguće dublje i što grublje oranje). Na svu sreću ovakva mišljenja su u dobroj mjeri iza nas i ovakve se tvrdnje čuju sve rjeđe.

Kod reducirane i konzervacijske obrade tla osnovno je pravilo izostaviti oranje, a obradu nekim od velikog izbora oruđa svesti na minimalnu mjeru – i to po dubini obradivog sloja, kao i po frekvenciji i broju prohoda po jedinici površine u pripremi tla za uzgoj planiranog usjeva. Osnovna, ali ne i jedina razlika između reduciranog i konzervacijskog sustava obrade tla je u količini biljnih ostataka koji ostaju na površini tla.

Ova se količina biljnih ostataka računa po principu da nakon svih zahvata obrade tla i nakon sjetve planiranog usjeva, površina tla ostaje permanentno pokrivena biljnim (žetvenim) ostatcima u razini od minimalno 30%. Što je postotna pokrivenost površine veća i bliža maksimalnoj pokrivenosti od 100%, to će konzervacijski učinak biti veći. Uobičajeno se računa da je obrada tla u kategoriji reducirane obrade ako je pokrivenost površine tla, utvrđena prema istom kriteriju, između 15-30%.

Često se može čuti pitanje „zašto je uopće potrebna konzervacijska obrada tla“? A pogotovo uz tumačenje kao npr. “zar nije jednostavnije sve poorati”, “slama samo smeta”, “slamu je jednostavnije zapaliti”, “tlo se ne može dobro pripremiti bez oranja”, “moje tlo nije pogodno za konzervacijsku obradu”. Ovakvih i sličnih pitanja ima podosta i često u takvim pitanjima ima i nešto istine. Međutim, prednosti konzervacijske obrade tla su u usporedbi s oranjem jednostavno nemjerljive. Kao najvažnije prednosti konzervacijske obrade tla valja navesti sljedeće činjenice:

  • veća količina biljnih ostataka (koja je uz izostavljanje oranja ujedno i preduvjet za konzervacijsku obradu tla) sprječava eroziju tla (vodom i vjetrom), a posebice na nagnutim terenima,
  • biljni ostatci na površini smanjuju jače temperaturne aberacije, odnosno temperaturne oscilacije i tijekom dana, ali i tijekom vegetacije, što ima pozitivan utjecaj na biljke u uzgoju, ali i živi svijet ispod površine tla,
  • bolje zadržavanje vlage tla i samim tim njena veća iskoristivost od strane biljke (posebice važno u uvjetima suše uzrokovane kratkotrajnim klimatskim varijacijama ili klimatskim promjenama),
  • konzervacijskom obradom tla podiče se biološka raznolikost tla (veća biološka raznolikost = kvalitetnije tlo = viši i stabilniji prinosi),
  • čuva se organska tvar tla i potiče formiranje humusa,
  • konzervacijska obrada tla je višestruko jeftinija i organizacijski učinkovitija od oranja,
  • bolja kontrola korova u usporedbi s oranjem,
  • intenzivnija sekvestracija organskog ugljika (pozitivan utjecaj na klimatske promjene).

Ovo su samo neke od najznačajnijih prednosti konzervacijske obrade tla u usporedbi s oranjem.

Konzervacijska obrada tla

Prvi put poticaji za konzervacijsku obradu tla

U RH se od ove godine po prvi puta uvodi i potiče konzervacijska obrada tla (kroz Eko sheme) od strane našeg resornog ministarstva. Na putu značajnijeg i obuhvatnijeg prihvaćanja koncepta konzervacijske obrade tla još je puno nepoznanica, ali valja naglasiti kako veliki iskaz interesa poljoprivrednih proizvođača budi optimizam za ozbiljnije pristupanje ovom konceptu. U RH već duži niz godina postoje proizvođači koji vrlo uspješno na svojim poljoprivrednim površinama primjenjuju konzervacijsku obradu tla, a u sljedećim godinama ovaj interes bit će višestruko veći.

Naša tla su vrlo degradirana, iako se volimo pohvaliti kako su među najkvalitetnijima u Europi (što je istina), no tom se konstatacijom ne smijemo zadovoljiti. Oranje i primjena pluga već su davno od strane znanstvenika proglašeni najdegradirajućim radnim zahvatom i najdegradirajućim oruđem od kada se čovjek bavi poljoprivredom. Konzervacijska obrada tla je koncepcijski održivi sustav i jedno od najkvalitetnijih rješenja u zaustavljanju daljnje degradacije naših tala, ali ujedno i za njihov opravak.