Ove godine za prestižnu nagradu traktora godine devet je proizvođača nominiralo 13 traktora. Zanimljivost ove godine jest da je indijski brend Solis po prvi puta nominiran u kategoriji voćarsko-vinogradarsko-brdskog traktora. Sve veći značaj dobiva i kategorija „Sustainable Toty“, odnosno nagrada za „najodrživiji“ traktor, s obzirom na to da se sve više radi na novim rješenjima i da proizvođači razvijaju strojeve na električni pogon da bi se smanjila emisija zagađenja i utjecaja na okoliš.

Tko će nasljediti prošlogodišnjeg pobjednika u kategoriji najboljeg traktora godine – Fendt 728 Vario, najboljeg u kategoriji višenamjenskog traktora – MCcormick X6.414 P6-Drive, najboljeg specijaliziranog – New Holland T4.120 F i tko će osvojiti nagradu „Sustainable Toty“ koju je prošle godine dobio JCB Fastrac 4220 iCon, predstoji vidjeti. Pobjednike ćemo saznati 12. 11. 2023. g na sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica u Hanoveru.

Kako se ocjenjuje na TOTY-u?

O pobjednicima TotY-a 2024 te načinu ocjenjivanja pitali smo Fabia Zammaretia, predsjednika izbora Traktora godine (TotY ) – međunarodne nagrade za najbolje traktore na tržištu, koju dodjeljuje 25 agrarnih medija, odnosno novinara, diljem Europe.

  • Je li vam teško odabrati pobjednika i što je odlučujuće za pobjedu?

Odabir pobjednika TotY nagrada je dugačak proces koji počinje odabirom traktora koji se natječu u sljedećim kategorijama: Tractor of the Year (Traktor godine), posvećen traktorima za otvoreno polje bez ograničenja; Best Utility, za traktore s više od 70 KS, 4 cilindra i maksimalnom radnom težinom od 10.500 kg; i Best of Specialized, za voćnjake, vinograde, i traktore za brdske terene. Među finalistima u ove tri kategorije biraju se kandidati za nagradu Sustainable TotY. Nakon što su kandidati odabrani, žiri ima priliku testirati ih na terenu i prikupiti sve potrebne informacije. Konačno, pobjednici se određuju kroz sustav bodovanja koji se temelji na nizu vrlo preciznih tehničkih parametara. Zaključno, ocjena se oslanja na novinarsku analizu tehničkih elemenata.

Fabio Zammaretti, predsjednik za izbor Traktora godine TotY 2024, međunarodne nagrade za najbolje traktore na tržištu
Žiri se sastoji od profesionalnih novinara koji predstavljaju vodeće medije za agrarnu mehanizaciju
  • Kako biste opisali TotY 2024, po čemu je specifičan?

TotY 2024 je vrlo važna prekretnica za nas dok slavimo našu 25. godišnjicu, značajno postignuće u našoj industriji. Tijekom godina svjedočili smo evoluciji poljoprivrednih traktora koji su postajali sve tehnološki napredniji. Ove godine imamo mnogo traktora koji se natječu, a po prvi puta imamo i nekoliko električnih traktora u konkurenciji. Svečana dodjela nagrada održat će se na Agritechnici 12. studenog, kad će biti poznati i pobjednici.

Kandidati za najbolji traktor godine

CLAAS XERION 12.650 – razvijen za potrebe velikih tvrtki

FENDT 600 VARIO – inovacija za širok raspon zadataka

VALTRA S416 – najjači predstavnik S serije

Massey Ferguson traktor – moderan, snažan i štedljiv

Kandidati za najbolji višenamjenski traktor

CLAAS AXOS 240 – robustan i kompaktan

SOLIS S 90 STAGE V – mali traktor visokih performansi 

MC CORMICK X5.120 P3 – Drive – svestrani traktor

Kandidati za najbolji specijalizirani traktor

Okretni, mali, prilagodljiv – TONY 11700 V

Pogon za budućnost – FENDT e100 VARIO

LANDINI REX 4-120 GT ROBOSHIFT DYNAMIC – Inovativno po tradiciji

Lagan, okretan i jak – METRAC H70

Pišu: Kristina Pawelitsch, mag. ing. agr.

& Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

Prethodni članakHrvatska ima veliki potencijal za sjemensku proizvodnju
Sljedeći članakCLAAS XERION 12.650 – razvijen za potrebe velikih tvrtki
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.