Tržište rabljenih traktora u Hrvatskoj je u velikom porastu dok se tržište novoregistriranih traktora po broju prisutnih brendova stabiliziralo. I dalje se očekuje porast prodaje novih traktora u Republici Hrvatskoj. To pokazuju najnoviji podaci Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

U prvom polugodištu ove godine ukupno je pri stanicama za tehnički pregled u RH novoregistrirano 939 traktora što je za 380 komada (68 %) više nego lani kad je također zabilježen veliki porast u odnosu na isto razdoblje nekoliko prethodnih godina.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-3-747x1024.png

 Trend značajnog porasta

I kad se izuzmu novoregistrirani Belarus traktori, kojih je u prvih 6 mjeseci ove godine „registrirano“ čak 335 komada, prisutan je trend značajnog porasta. Rezultat je to prije svega korištenja EU potpora iz Ruralnog razvitka.

Kod uspoređivanja pojedinih brendova vidljivo je da najveću količinu novoregistriranih traktora čine traktori proizvedeni u zapadnoj Europi odnosno u EU. Pri tom su na čelu John Deere sa 114 komada i slijede ih Deutz sa 68 komada zatim Lamborghini sa 63 komada te New Holland s 44 traktora.

Mnogo brendova je dostiglo i prestiglo prodane količine u najboljim godinama uglavnom u 2008. i 2009. godini. Kao npr. već prethodno navedeni brendovi ali i npr. Claas, Carraro, Steyr i Valtra. Može se konstatirati da se tržište novoregistriranih traktora po broju prisutnih brendova stabiliziralo te se i dalje očekuje porast prodaje novih traktora u RH.

 Prosječna starost uvezenih rabljenih traktora u RH u 2018. godini bila je 20,71 godina,a prosječna snaga uvezenih rabljenih traktora bila je 73,49 kW.

Johnn Deer je među vodećim po prodaji traktora u RH u 2019. godini

  Nagli porast prodaje starih traktora

U prvih 6 mjeseci ove godine prvi puta je registrirano čak 2125 komada traktora. To je gotovo 2,3 puta više nego u istom razdoblju prošle godine i gotovo duplo više od ukupnih godišnjih brojki u razdoblju od 2014. do 2017. godine.  Tu je najviše registriranih traktora iz Istočne Europe odnosno s Istoka.

Najbrojniji su traktori IMT kojih je registrirano čak 412 komada. Ovi traktori se ne proizvode već 5 godina od kada je tvornica u Beogradu bankrotirala. Isto tako je registrirano više traktora iz tvornica koje su davno prestale proizvoditi traktore, kao npr. rumunjski Univerzal (registrirano 39 komada), poljski Ursus (86 kom), Renault iz Francuske (52 kom) te naši Torpedo (71 kom) i čak 79 traktora Tomo Vinković.

Uvoz - nabava rabljenih traktora u Hrvatskoj za razdoblje 2014.- 2019.
Uvoz – nabava rabljenih traktora od 2014. do 2019. u Hrvatskoj

Potrebno ograničiti starost uveženih traktora

Prema riječima Franje Dominkovića, potpredsjednika Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, veliki porast rabljenih traktora starijih od 20 godina štetno je i za poljoprivrednike i za RH ukupno.

I da nismo dužni zbog EU potpora čistiti ni EU skladišta rabljene mehanizacije, niti ona izvan EU!

Ako se ne može potpuno zabraniti uvoz-nabava na EU tržištu rabljenih traktora onda je hitno potrebno ograničiti godine starosti, barem do 5 godina starosti .  A i našim proizvođačima traktora bi pomoglo u prodaji na našem tržištu. Jer mi imamo dva proizvođača traktora, smatra Dominković.

I poznavatelje tržišta traktora u Hrvatskoj može iznenaditi količina „uvezenih“ traktora u prvih 6 mjeseci ove godine. Iako su podaci Agronomskog fakulteta, koji je ovlašten izdavati dozvole za uvoz rabljenih traktora, to najavljivali. Iz tih podataka za 2017. i 2018. godinu razvidno je da je prosječna starost tih traktora preko 20 godina, a dosta ih je starosti iznad 35 godina pa čak do iznad 50 godina. To su uglavnom traktori koje nabavljaju mali poljoprivrednici iz bespovratnih potpora od 15 000 EUR-a.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je slika-2.-Rabljeni-traktori-774x1024.jpg
Rabljeni traktori – gospodarski oglasnik
Prethodni članakZa kupnju steonih junica rapodijeljeno je 20 milijuna kuna
Sljedeći članakČista petica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.