""Na natjecanju je ove godine sudjelovalo ukupno 57 orača iz 29 država svijeta, a među natjecateljima je ravnopravno sudjelovala jedina predstavnica nježnijeg spola, Barbara Klaus iz Austrije. Klasičnim plugom natjecalo se ukupno 27 natjecatelja, a plugom premetnjakom 30 natjecatelja.

Irci i Škoti najbolji

Pridržavajući se strogih kriterija svjetske oračke organizacije, trudeći se zadovoljiti sve zadane elemente natjecatelji su pokazali pravo majstorstvo u vještini oranja.

""Naš predstavnik u kategoriji natjecanja plugom ravnjakom, Tomislav Kuharić plasirao se na 20. mjesto, dok je Milenko Hrgović zauzeo 25. mjesto u kategoriji natjecanja plugom premetnjakom. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Eamonn Tracey iz Republike Irske u kategoriji ravnjaka, a Andrew Mitchell, stariji iz Škotske u kategoriji premetnjaka.

Natjecanje se odvijalo dva dana, prvi dan na strništu, a drugi dan na zatravnjenom terenu (tratini). Radi vrlo guste magle tijekom čitavog dopodneva drugog dana natjecanja, sam početak natjecanja na tratini odgođen je za gotovo puna dva sata. Vještina oranja na svjetskim se natjecanjima u oranju ocjenjuje zasebno za oranje strništa i zasebno za oranje tratine. Konačan plasman odnosi se na zbroj osvojenih bodova na natjecanju tijekom oba dana natjecanja. 62. svjetsko natjecanje u oranju održano je u organizaciji WPO i Organizacije mladih poljoprivrednika Danske (Landbo Ungdoms), te uz pokroviteljstvo danske Vlade. Natjecanje je posjetio princ Joachim, mlađi sin danske kraljice Margrethe II i princa Henrika, a otvorio ga je predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO), Tugomir Majdak. ""U svom govoru naglasio je značaj ove jedinstvene svjetske manifestacije koja slavi oranje i poljoprivredu, ali i gradi mostove prijateljstva i razmjenjuje iskustva. Također je istaknuo značaj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za održivu poljoprivredu u Europi i svijetu. Natjecanje je održano na 150 ha poljoprivrednih površina obitelji Jonna i Bjarne M Nielsena u Vestbou, blizu grada Thisteda, na sjeveru poluotoka Jutland. Ovaj je poljoprivrednik nekad i sam kao natjecatelj sudjelovao na svjetskim natjecanjima u oranju, a danas sa svojom obitelji godišnje utovi 52.000 odojaka, a osim toga proizvode mlijeko na farmi sa stotinjak muznih krava. Obitelj obrađuje oko 500 ha poljoprivrednih površina na kojima uzgaja žitarice (pšenica, ječam) i krmne kulture (trave, kukuruz za silažu). Ovogodišnji pobjednici Državnog natjecanja u oranju, održanog u Suhopolju, Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije i Tomislav Kuharić iz Krapinskozagorske županije tako su stekli pravo da iduće godine, u rujnu, predstavljaju Republiku Hrvatsku na 63. svjetskom natjecanju u oranju, u Engleskoj. Republika Hrvatska danas je ravnopravna članica Svjetske oračke organizacije čiji je slogan “Pax arva colat” (Neka mir kultivira naša polja).

Prethodni članakBijeli biskvit u oblatni
Sljedeći članakIrci oborili rekord
Avatar
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.