Većina nas kad zamišlja robote misli na velike strojeve poput onih u tvornicama automobila ili čovjekolike robote. Međutim jedna velika grana robotike bavi se upravo suprotnim – robotima malih veličina inspiriranih kukcima. Mravi, pčele i termiti samo su neki kukci koji su  inspiracija za robote.

Mravi su porodica kukaca koja živi u velikim zajednicama. Kao individue ne mogu pretjerano puno postići, no zbog njihove osobine života u zajednici, nema zadatka koji im predstavlja problem. Razne studije provođene od strane fizičara te inženjera pokazale su da mravi mogu podići stvari 10-50 puta teže od težine svoga tijela. Mogu plivati, organizirani su (gradnja mravinjaka) te imaju izniman osjećaj za koordinaciju. Znajući sve to i više, neki od znanstvenika su odlučili krenuti korak dalje i ta bića “robotizirati”. Tako je nastao “The r-one” – robot mrav. Težak oko 30 grama, promjera 10 cm i visine 5 cm, povezan s unutrašnjim kompjutorom koji omogućuje međusobno komuniciranje, imitirajući kolonije mrava. Ovi roboti-mravi napravljeni su s ciljem istraživanja, spašavanja, mapiranja teško dostupnih terena, sanaciju, nadzor te sl. aktivnosti.

 class=

Pčele također žive u zajednicama – pčelinjacima. Poznate kao radilice i oslovljene kao “najbitnija bića na svijetu” bilo je samo pitanje vremena kad ćemo ih pokušati imitirati. Među ljudima koji su se odvažili na tako nešto je i Robert Wood s harvardskog mikrobiološkog laboratorija. Njegov robot “Robobee” najmanji je robot na svijetu težak svega 0,14 grama te rasponom krila nešto više od 1 cm. U sebi sadrži sustav za procesiranje slike, koji je inspiriran načinom na koji pčele vide sliku. Kontinuiranim “snapshotingom” daje informacije sustavu o okolini, smjeru kretanja i sl. Konstantnim usavršavanjem, znanstvenici se nadaju da ćemo jedan dan ove robote moći koristiti za oprašivanje biljaka te za bilježenje i prijenos informacija.

 class=

Termiti su mali do srednje veliki kukci (2,5 cm) kod kojih je razvijen zadružni život. Iako poznati kao uništavači i većina ih smatra destruktivnima, malo ljudi zna da su oni izvrsni graditelji. Tako mogu izgraditi humak visine do 12 m. Polazeći od toga, znanstvenica s Harvarda Radhika Nagpal, zajedno sa svojim timom fokusirala se na izgradnju umjetnih termita. TERMES predstavlja projekt robota termita.

Radi se o 17 cm dugačkim robotima. Oni mogu primiti manje objekte poput cigle, prebaciti na svoja leđa i zatim odložiti na željeno mjesto. Koliko je robot uspješan govori činjenica da je sa samo jednim robotom tim uspio sagraditi stubište od 10 cigli. S priključenjem još dva, sagradio je stubište od 80 cigli. Roboti su napravljeni da svaki može biti programiran da radi kao pojedinac ili u zajednici. Predviđeni su za rješavanje građevinskih projekata, no i uvjetima gdje je čovjeku otežan rad ili izvođenje gradnje.

Očigledno kukci su kroz povijest bili inspiracija mnogobrojnim znanstvenicima i inženjerima, no i običnim ljudima. Kukci ne samo da su bitni za ekosustav i njegov opstanak, nego su i vječni izvor ideja i rješenja za pokušaj rješavanja brojnih problema svakodnevnog života.