""Sponzorirani prilog

 

 

 

 

Prema broju izlagača i prema ostvarenim rezultatima PROIZVODI HRVATSKOG SELA su najznačajniji seljački sajam u Hrvatskoj. Na ovom najvećem i najstarijem sajmu tradicijskih proizvoda u Hrvatskoj u proteklih je trinaest godina izlagalo više od četiri i pol tisuće proizvođača, a posjetilo ga je više od 120 tisuća posjetitelja.

PROIZVODI HRVATSKOG SELA su pomogli većem broju malih i srednjih proizvođača tradicijskih proizvoda da izađu na tržište i pronađu svoje kupce. Danas su većina od njih uspješni tržni proizvođači.

Temeljni ciljevi ove priredbe ostali su isti: promocija i prodaja proizvoda hrvatskog sela te opskrba potrošača s proizvodima do kojih teže dolaze. Naravno, nije se zaboravilo na kulturu i tradiciju. Ove godine na sajmu se očekuje oko 300 izlagača, iz svih krajeva Hrvatske, i oko petnaest tisuća posjetitelja.

Domaći suhomesnati proizvodi

Ovi proizvodi i nadalje najviše privlače pažnju posjetitelja i najviše se prodaju. Od samog početka sajma najbogatija je ponudu slavonskih delicija, slavonskog domaćeg kulena i kulenove seke, banijska kobasica, slavonske kobasice, slavonske slanine, slavonske šunke, svinjske masti, švargla i čvaraka. Jednaku pozornost posjetitelja sajma privlači drniški pršut, panceta te samoborska salama.

Domaći sirevi

Na sajmu se nudi široka paleta domaćih sireva, ovčji, kozji, kravlji i miješanih. Dobro su zastupljena sva proizvodna područja, od Dalmacije i Like do sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije. Posebno je atraktivna ponuda tradicijskih sireva kao što su škripavac, prgice, sušeni kravlji sir. itd. Sve više se nude sirevi u ulju i s različitim dodacima, a dobru kakvoću sira prate i atraktivna pakiranja.

Med i ostali pčelinji proizvodi

Prema broju izlagača, vrsti proizvoda i količini ponude najveća je izložba meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Na sajmu je moguće pronaći i rijetke vrste meda kao što su otočka lavanda, kadulja, naranča i drugi. Uz med se nudi i mnoštvo drugih pčelinjih provoda od propolisa, cvjetnog praha te maštovita pakiranja meda, primjerice sa saćem, sušenim voćem te tradicionalni proizvodi od meda, paprenjaci, medica, gvirc, te mnoštvo drugih proizvoda.

Eko proizvodi

Broj certificiranih ekološki proizvođača hrane na sajmu raste. Ponuda je raznovrsna od soje, pšenice, ječma, ječmene kaše, brašna i pšeničnog mesa, zatim marmelada, džemova i meda do kupinovog vina, likera, rakija, ljekovitog bilja.

Ulje i ocat

Maslinovo i bučno ulje spadaju među atraktivnije proizvode na sajmu. Od prirodnih octa nudi se jabučni i vinski, ali i ocat od meda.

Vina, rakije, likeri

Tu se mogu pronaći autohtoni moslavački Škrlet, Plešivički portugizac, slavonska Graševina, dalmatinski Plavac i Babić, a od aromatiziranih vina Bermet. Sve bogatija je ponuda voćnih vina, kupinovo, jabučno i druga. Među rakijama najviše se nude šljivovica, tepka, vilijamovka te travarica i loza. Likeri su većinom na bazi voća.

Ostali prehrambeni proizvodi

U ovu skupinu spadaju različite vrste domaćeg bekvasnog kruha, domaći kolači, domaći pekmezi i džemovi, svježe voće i mnogi drugi.

Proizvodi tradicijskih obrta

Na sajmu se mogu pronaći mnogobrojni proizvodi tradicijskih obrta i kućne radinosti: lepoglavska čipka, šlinga, zlatovez, domaće tkanje, štrikani stolnjaci, salveti, oslikane buće i domaći odjevni predmeti.

Najvažniji ciljevi sajma:
• Pomoć malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima u promociji i prodaji njihovih proizvoda
• Omogućiti posjetiteljima sajma kupnju tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer većine ovih proizvoda nema u trgovinama
• Obogatiti domaću turističku ponudu jednom atraktivnom manifestacijom na kojoj strani turisti mogu upoznati okuse i mirise Hrvatske i dio njenog kulturnog naslijeđa kroz proizvode kućne radinosti, tradicionalnih obrta te nastupe kulturno-umjetničkih društava.
• Upoznavanje djece s hrvatskim tradicionalnim proizvodima

Više na www.phs.hr

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBeze torta s kremom od čokolade
Sljedeći članak4 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete života u ruralnom području
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.