U organizaciji Grada Vodnjana i Udruge Agroturist Vodnjan, sredinom svibnja održana je tradicionalna 29. Smotra vina južne Istre i 29. Smotra maslinovog ulja.

Riječ je o jednoj od najstarijih manifestacija u Vodnjanu, odavno prepoznatljivoj diljem svijeta po vrhunskim maslinovim uljima. Posebnost ovogodišnjih  manifestacija bila je posjeta 350 ocjenjivača međunarodnog ocjenjivanja vina “Concours Mondial de Bruxelles”, ali i rekordan broj prijavljenih uzoraka maslinovih ulja te nikad bolji vinski rezultati.

Svečanu dodjelu nagrada otvorili su predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić te gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio. Sudionicima su se obratili Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu, Renzo Ceccacci, predsjednik talijanske udruge O.L.E.A. (koja već godinama obavlja organoleptičku analizu uzoraka) i Sanja Radeka, predsjednica komisije stručnog panela Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Čelni čovjek Udruge O.L.E.A. rekao je da su ovogodišnja maslinova ulja izvrsna. Zapravo svake godine sve bolja te da ih je sve više i sve je više ekoloških. Prijavljeno je čak 108 uzoraka, od čega je 65 posto osvojilo zlato!

O izvrsnoj kvaliteti vina južne Istre govorila je Sanja Radeka, predsjednica komisije stručnog panela Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

I pored dosta zahtjevne i sušne vinogradarske godine, ovo je najbolja izložba vina južne Istre. Od pristigla 32 uzorka dodijeljeno je čak 20 zlatnih medalja, 11 srebrnih i jedna brončana. Zaista mi je drago da su svi uzorci ocijenjenih vina u kategoriji visoko kvalitetnih i vrhunskih vina, istaknula je Radeka.

Šampion 29. Smotre maslinovog ulja Istre u Vodnjanu je Torač d.o.o. iz Poreča s blendom buže, istarske bjelice, bianchere i leccina. Šampionsko vino 29. Smotre je malvazija i OPG-a Siljan – Vina Siljan. U poretku iza porečkog Torča je ekološko ulje istarske bjelice iz proizvodnje OPG-a Lupieri iz Vodnjana koji je osvojio i zlato za ekološki blend. Stancija St. Antonio d.o.o. iz Vodnjana, također je ekološki proizvođač i osvojila je šest zlata na smotri!

 Zlato Mediterana

Vodnjan je posebno ponosan na tradiciju proizvodnje desertnog vina od prosušenog grožđa, popularni Vin de Rosa. U toj su kategoriji ove godine bila prijavljena četiri uzorka i sva su četiri osvojila zlato. Prvo su mjesto s istim brojem bodova podijelili Ecomuseum Istrian de Dignan te Babos. Slijede ih vina OPG-a Toffetti Lucio i OPG-a Burin Lorenza Biasiola.

Ulja vodnjanske smotre boduju se i za međunarodno natjecanje “Zlato Mediterana”, koje organizira O.L.E.A.. Tako su podijeljene i nagrade iz inozemstva najuspješnijima. Torač je sa svojim uljem osvojio 2. mjesto u kategoriji poljoprivredna gospodarstva. Prva tri mjesta za monosortno ulje u istoj kategoriji osvojili su redom: OPG Denis Kalčić iz Barbana, OPG Fiore Kristijan Mirković iz Vodnjana i OPG Ristić Valter iz Vodnjana. Zlatom Mediterana okitio se i OPG Lupieri. U kategoriji uljara osvojila su ga Uljara Baioco d.o.o. i Uljara Vodnjan – Vodnjanski Torč.