Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet organizator je znanstvenog skupa “5th Balkan Symposium on Fruit Growing“ pod pokroviteljstvom Međunarodnog društva za hortikulturnu znanost (International Society for Horticultural Science – ISHS). ISHS (www.ishs.org) je vodeća svjetska, neovisna, neprofitna organizacija hortikulturnih znanstvenika čiji je cilj promicanje istraživanja i obrazovanja iz područja hortikulture te transfer znanja na globalnoj razini putem simpozija, kongresa te znanstvenih i stručnih publikacija.

Simpozij o proizvodnji voća će se održati u Zagrebu od 18. do 21. lipnja ove godine u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, a očekuje se više od 100 sudionika iz renomiranih visokoškolskih i znanstvenih ustanova zemalja regije, Europe i svijeta. U sklopu simpozija bit će izloženo 29 usmenih predavanja te 75 postera, koji uključuju najnovije rezultate i znanstvene spoznaje iz područja voćarstva. Izlaganje radova podijeljeno je u 6 sekcija i to redom sekcija 1- Bioraznolikost, biljni genetski resursi i oplemenjivanje, sekcija 2 – Biotehnologija i fiziologija, sekcija 3 – Sustavi uzgoja i kontrola štetočina, sekcija 4 – Poslije berbe, kvaliteta voća i znanost o hrani, sekcija 5 – Održivost, ekonomija i menadžment i online sekcija.

Također najpoznatiji znanstvenici unutar svoje ekspertize kroz dva plenarna i šest predavanja iznijet će aktualnu tematiku u uzgoju voćaka, a sudjeluju znanstvenici iz Turske, Kanade, SAD-a, Njemačke, Cipra i Australije.

Na kraju svakog bloka predavanja sudionici simpozija bit će u mogućnosti postaviti pitanja predavačima. Cijeli simpozij moguće je pratiti uživo ili online. Sudjelovanje na simpoziju predstavlja idealnu mogućnost za unaprjeđenje i obogaćivanje znanja o aktualnim trendovima u voćarstvu. Svaki sudionik dobit će službenu potvrdu o prisustvovanju simpoziju. Detaljne informacije o programu i registraciji možete pronaći na službenoj stranici simpozija (https://www.5bsfg.com).

Prethodni članakPrestižno međunarodno ocjenjivanje vina u Poreču
Sljedeći članakBrza sreća
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.