Krajem siječnja na stručnom skupu u Križevcima, u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, koja tradicionalno svake godine nagrađuje najuzornije proizvođače mlijeka u Republici Hrvatskoj, dodijeljene su godišnje nagrade Mljekarskog lista, koji ujedno obilježava 60. obljetnicu djelovanja.

Mljekarski list mjesečnik je s dugogodišnjom tradicijom. Svojim kontinuitetom i redovitošću izlaženja već je dugo u samom vrhu stručnih, edukativno-informativnih časopisa u Hrvatskoj. Namijenjen je poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom mlijeka. Putem Mljekarskog lista uspostavljena je kvalitetna suradnja s udrugama uzgajivača goveda, udrugama proizvođača mlijeka te stručnim službama Ministarstva poljoprivrede, kao i s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Na skupu su sudjelovali državni tajnik Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać. Također, sudjelovao je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Ona je bila pokrovitelj, a domaćin ovogodišnjeg skupa bilo je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.

Nagrađeni poljoprivrednici

Mliječna farma godine je farma obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju. Najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka je Marko Ivančan iz Novačke u Prekodravlju. Murkovići su iz podmjere 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja realizirali dogradnju postojeće staje  s ciljem poboljšanja dobrobiti mliječnih krava. Izgrađena su i spremišta za stočnu hranu i mehanizaciju. Također, nabavljena je nova poljoprivredna mehanizacija. Na farmi je danas ukupno 340 grla različitih kategorija. Od toga je 186 krava holstein pasmine, a obrađuju 126 ha poljoprivrednog zemljišta.

Sa 150 krava i prosječnom proizvodnjom od 8300 litara po kravi obitelj Ivančan pripada najuspješnijim proizvođačima mlijeka. Razlog tomu je racionalno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i poštivanje sjetvene strukture kultura podređenih hranidbi visokomliječnih krava. Također i pravilno i postupno ulaganje u proizvodnju uz slušanje savjeta struke. Iz podmjere 4.1.1 Programa ruralnog financirali su tri robota za mužnju i nadogradnju farme i nabavu opreme za farmu, traktora i priključne mehanizacije. Iz podmjere 4.1.2. financirali izgradnju lagune za stajski gnoj.

Državni tajnik Tušek istaknuo je kako je kroz Program ruralnog razvoja do sada za mliječno govedarstvo ugovoreno 810 projekata vrijednih 109 milijuna eura. Od toga toga je isplaćeno 90 milijuna eura. Naglasio je i kako je 2022. godine proveden poseban natječaj vrijedan gotovo 20 milijuna eura u sklopu operacije 4.1.1. On se odnosio na ulaganja u sektor mliječnog govedarstva.

U okviru 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana za razdoblje 2023. do 2027. godine zadržana su proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka i za uzgoj krava dojilja te su dodana plaćanja za krave prvotelke. Zadržane su sve dosadašnje operacije dobrobiti, uz novu potporu za rasplodne junice, kao i povećanje iznosa za obogaćena ležišta. Cilj svih mjera je zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 % do 2030. godine.

U suradnji s proizvođačima izrađuje se i specifikacija za oznaku „Dokazana kvaliteta za mlijeko i mliječne proizvode“. To će hrvatskim potrošačima značiti da je riječ o mlijeku proizvedenom i prerađenom u Hrvatskoj. Pri tome su standardi proizvodnje viši od propisanog.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakEn Primeur Graševine Croatice 2023.
Sljedeći članakNovi sustavi držanja krmača u boksovima s ograničenim uklještenjem krmača
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.