U našoj zemlji bolen ili bucov (Aspius aspius) živi u slijevu Dunava, pretežno u nizinskim vodama, dok se u prijelaznim rijetko sreće. Ponajprije je riječna riba, iako ga ima i u stajaćim vodama, osobito onima koje imaju stalnu ili povremenu vezu s tekućicama.

Možemo ga naći u mirnoj, plitkoj vodi, gdje svojom leđnom perajom, koja često viri iz vode, podsjeća na malog morskog psa, no nađe se i u jakoj vodenoj struji i dubokoj vodi.

Bucov je jedna od naših najljepših riba. Tijelo mu je jako izduženo i u bokovima jako spljošteno. Prednja i prilično velika usta odaju grabljivicu, jedinu iz obitelji šarana, koja u zrelosti prelazi na pretežno grabežljivi način života. Ima oštro iskrojena peraja i krupne oči. Leđa su plavičastosiva, bokovi bijeloplavkasti, a trbuh bijel. Leđna i repna peraja je siva s plavim preljevom, ostale su svijetlosive s crvenim preljevom. Krljušt je velika i lako ispada. Mužjaci spolno sazrijevaju u trećoj, a ženke u četvrtoj godini života.

Bucov spada među najplodnije vrste – krupnije ženke imaju do 500 tisuća komada ikre. Mrijesti se u proljeće na dijelovima s polako tekućom vodom, na pjeskovitom ili šljunčanom dnu. Mlađ se hrani mikrofaunom, a svoju pravu prirodu grabežljivca bucov pokazuje kad dostigne težinu od 250 g. Odrasli se hrane sitnom bijelom ribom, osobito onom duguljastog tijela, zatim crvima, kukcima i raznim sitnim životinjama koje žive ili dospiju u vodu. Jede i biljnu hranu, a u tekućoj vodi se nekada može uloviti na voće. Ne koristi zaklon nego aktivno progoni plijen.

Naraste do 20 kg

Zahvaljujući svojoj velikoj proždrijivosti, raste brže od ostalih pripadnika obitelji šarana. Naraste do težine od 20 kg. Bucova možemo loviti praktično cijelu godinu. To je u prvom redu dnevna riba. Voli svjetlost, prostor, a dubine se jedino drži noću i kad se tamo povuče bijela riba. U ostalim prilikama nakon obilnog hranjenja ima stanku od nekoliko sati.

Prvi odmor mu je u osvit zore. Tri do četiri sata kasnije ponovno se javlja, a zatim tek poslijepodne i predvečer. Manji bucovi u jatu kreću za plijenom, dok krupniji krstare pojedinačno, prateći jata sitnijih riba do same obale.

Bucovi

Slika 1.

Izbacivanje bucova iz vode znači da je uletio u jato bijele ribe i da je snažnim udarom repa i bukom zaglušio te omamio jednu ili dvije ribice koje je sigurno i progutao. To je jedinstven način lova među našim ribama. No, bucov ne ulovi svaku omamljenu ribu. Zato smuđ voli biti iza “lovišta” bucova i okoristiti se. Dobro je to znati za ribolov smuđa. Iako bucov bučno lovi, spada među naše najopreznije ribe, jer dobro i daleko vidi, pa se za njegov ribolov treba specijalizirati.

Ulovi su inače rijetki i slučajni. Primjerice, ako odmah poslije uzimanja mamca ne trgnemo, bucov ga ispusti, ako se žestinom naleta nije već sam zakvačio. Ulov lijepih primjeraka moguć je zimi i u rano proljeće. U to vrijeme bucov se lovi na dnu, gdje se nude razni mamci: komadići crijeva peradi, gujavice, ribice i riblje meso. Lovi se dubinski s težim olovom, bez plovka s malim olovom ili s plovkom bez olova. Lovi se tako da se mamac s udicom pušta da ga struja vode nosi do zaljeva, gdje voda kruži, a zatim se pušta da ga voda nosi nazad.

Ulovljeni bucov na varalicu

Izvrsna sportska riba koja pruža snažan otpor

Ako u ostalo vrijeme godine lovimo bucova živim ribicama, koristimo mali, neuočljivi plovak s malo olova ili bez njega, ili ga ne koristimo uopće. Ribicu, ne veću od 5 do 6 cm, puštamo strujom vode i pri tom je ne smijemo zaustavljati,. Tako ili dubinski na živu ili mrtvu ribicu, riblje meso ili gujavicu lovimo u plićoj vodi rano ujutro i navečer.

Zanimijiv je ribolov bucova klasičnim varalicama i drugim leptir varalicama te nekim posebnim za njega. Ribolov varalicom može biti učinkovit za lijepog vremena sve do kasne jeseni. Za toplijeg vremena varalica se povlači blizu površine vode, a za hladnijeg se spušta dublje. U novije vrijeme koriste se i vobleri i to oni, koji imitiraju ukliju, najčešći plijen bucova, te tvisteri i neki drugi plastični mamci. U proljeće, ljeti i u ranu jesen bucov se može uspješno loviti velikim umjetnim mušicama, a osobito je dobra “black zulu” i mušice svijetle boje.

Loviti se može klasičnim mušičarskim štapom i konopom ili pomoću štapa za varaličarenje s vodenom kuglom, a        ako je nema, može se uzeti neka neupadljiva bočica od lijeka ili druga. Učinkovita je kombinacija varalice i jedne mušice ili varalice, koja se vuče blizu površine vode s dvije do tri mušice iza nje. Pri tom je dobro da mušica, koja je najdalje od varalice, poskakuje po površini vode. Pri svim ovim načinima ribolova važno je da je ribolovac podalje od bucova ili da je sakriven. Danas je to lako postići, jer postoje tanke uzice velike nosivosti, s kojima se može daleko zabaciti. Bucov na udici pruža snažan otpor, slično pastrvi, i po tome spada u izvrsne sportske ribe, a meso mu je uksuno.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje