Potrošnja ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, znatno je porasla promidžbom zdrave i mediteranske hrane, ono je danas metafora za dobar, zdrav i dugovječan život.

Dok je na cijelom području (pri)obalne Hrvatske, maslinovo ulje oduvijek bilo (a to je i danas) lijek, začin i svakodnevna živežna namirnica, u kontinentalnim i sjevernim krajevima Hrvatske ono ima poseban, gotovo kultni značaj. Razlog tome nije samo čežnja stanovnika zemalja Sjevera za godišnjim odmorom na Mediteranu i asocijacija na more i sunce, već i svakodnevna edukacija i promidžba o vrijednostima maslinovog ulja.

Rijetko koji poljoprivredni proizvod priobalja ima tako dobar imidž kao maslinovo ulje, pa stoga ne čudi odluka maslinara da ga pune isključivo u staklenu ambalažu, koja jedino može dostojno prezentirati, ali i čuvati njegovu kakvoću. 

Primarna funkcija staklene ambalaže je zaštita samog proizvoda od vanjskih utjecaja: od mikrobiološke kontaminacije, procesa oksidacije i negativnog utjecaja svjetla, jer svjetlo potiče mnoge procese u maslinovom ulju, koji mogu negativno utjecati na njegovu kakvoću. Logistička i marketinška funkcija staklene ambalaže podrazumijeva racionalno skladištenje, transport, distribuciju i zbrinjavanje, a u novije se vrijeme pozicionira kao jedan od najvažnijih marketinških čimbenika koji će u očima potrošača presuditi u odabiru proizvoda.

Razne vrste maslinovog ulja u trgovini se moraju sami prodavati, naime često kupac uslijed optičkih podražaja samo u djeliću sekunde donosi odluku o odabiru i kupnji. Boca, ali i etiketa, svojim dizajnom naglašava kvalitetu proizvoda, a svojom originalnošću može poslužiti kao sredstvo diferenciranja od proizvoda konkurencije.  Dobar dizajn ambalaže na harmoničan način ispunjava zahtjeve vezane uz funkciju zaštite, logistike i marketinga.

Boja stakla daje ambalaži različitu propusnost svjetla, a ona ne odlučuje samo o estetici ambalaže, veći i o njenoj funkcionalnosti. Maslinovo ulje  treba učinkovitu zaštitu od svjetla i stoga tamniju nijansu boje stakla. Svjetlo djeluje različito na različite živežne namirnice i napitke, jer svjetlo nije ništa drugo nego energija, samim tim ono uzrokuje i ubrzava procese, koji loše djeluju na kvalitetu ulja. Moguće neželjene posljedice utjecaja svjetla su promjene boje, ubrzani proces oksidacije, gubitak vitamina, stvaranje pogrešnih aroma i smanjenje trajnosti.

Krivulje transmisije za pojedine boje pokazuju da boja cuvee i smeđa, kod stakla s debljinom stjenke od 2 mm, maslinovom ulju pružaju vrlo dobru zaštitu. Boje zelena i olive u istim uvjetima debljine stjenke pružaju srednju zaštitu od utjecaja svjetla, a prozirno staklo (uvriježen izraz “bijelo”) u načelu ne nudi zaštitu od svjetla, stoga možemo zaključiti da je staklo vrlo vrijedan ambalažni materijal.

Ono je i vrlo funkcionalno, jer ispunjava sve specifične zahtjeve za zaštitom proizvoda. Ako kao proizvođači dragocjenog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja razmišljate o novoj ambalaži, izaberite sve tri funkcije koje će vas dostojno predstaviti, promicati, zaštititi kvalitetu ulja i potaknuti kupca da izabere baš vaš proizvod.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje