Potrošnja ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, znatno je porasla promidžbom zdrave i mediteranske hrane, ono je danas metafora za dobar, zdrav i dugovječan život.

Dok je na cijelom području (pri)obalne Hrvatske, maslinovo ulje oduvijek bilo (a to je i danas) lijek, začin i svakodnevna živežna namirnica, u kontinentalnim i sjevernim krajevima Hrvatske ono ima poseban, gotovo kultni značaj. Razlog tome nije samo čežnja stanovnika zemalja Sjevera za godišnjim odmorom na Mediteranu i asocijacija na more i sunce, već i svakodnevna edukacija i promidžba o vrijednostima maslinovog ulja.

Rijetko koji poljoprivredni proizvod priobalja ima tako dobar imidž kao maslinovo ulje, pa stoga ne čudi odluka maslinara da ga pune isključivo u staklenu ambalažu, koja jedino može dostojno prezentirati, ali i čuvati njegovu kakvoću. 

Primarna funkcija staklene ambalaže je zaštita samog proizvoda od vanjskih utjecaja: od mikrobiološke kontaminacije, procesa oksidacije i negativnog utjecaja svjetla, jer svjetlo potiče mnoge procese u maslinovom ulju, koji mogu negativno utjecati na njegovu kakvoću. Logistička i marketinška funkcija staklene ambalaže podrazumijeva racionalno skladištenje, transport, distribuciju i zbrinjavanje, a u novije se vrijeme pozicionira kao jedan od najvažnijih marketinških čimbenika koji će u očima potrošača presuditi u odabiru proizvoda.

Razne vrste maslinovog ulja u trgovini se moraju sami prodavati, naime često kupac uslijed optičkih podražaja samo u djeliću sekunde donosi odluku o odabiru i kupnji. Boca, ali i etiketa, svojim dizajnom naglašava kvalitetu proizvoda, a svojom originalnošću može poslužiti kao sredstvo diferenciranja od proizvoda konkurencije.  Dobar dizajn ambalaže na harmoničan način ispunjava zahtjeve vezane uz funkciju zaštite, logistike i marketinga.

Boja stakla daje ambalaži različitu propusnost svjetla, a ona ne odlučuje samo o estetici ambalaže, veći i o njenoj funkcionalnosti. Maslinovo ulje  treba učinkovitu zaštitu od svjetla i stoga tamniju nijansu boje stakla. Svjetlo djeluje različito na različite živežne namirnice i napitke, jer svjetlo nije ništa drugo nego energija, samim tim ono uzrokuje i ubrzava procese, koji loše djeluju na kvalitetu ulja. Moguće neželjene posljedice utjecaja svjetla su promjene boje, ubrzani proces oksidacije, gubitak vitamina, stvaranje pogrešnih aroma i smanjenje trajnosti.

Krivulje transmisije za pojedine boje pokazuju da boja cuvee i smeđa, kod stakla s debljinom stjenke od 2 mm, maslinovom ulju pružaju vrlo dobru zaštitu. Boje zelena i olive u istim uvjetima debljine stjenke pružaju srednju zaštitu od utjecaja svjetla, a prozirno staklo (uvriježen izraz “bijelo”) u načelu ne nudi zaštitu od svjetla, stoga možemo zaključiti da je staklo vrlo vrijedan ambalažni materijal.

Ono je i vrlo funkcionalno, jer ispunjava sve specifične zahtjeve za zaštitom proizvoda. Ako kao proizvođači dragocjenog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja razmišljate o novoj ambalaži, izaberite sve tri funkcije koje će vas dostojno predstaviti, promicati, zaštititi kvalitetu ulja i potaknuti kupca da izabere baš vaš proizvod.

Izvor: Gospodarski kalendar