Zbog svojih geografskih obilježja, Bilogora spada među izvrsne destinacije za razvoj konjičkog turizma. Naime, na području Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar nalazi se Bilogorska konjička staza koja je otvorena krajem 2020. godine i riječ je o prvoj certificiranoj konjičkoj stazi u Republici Hrvatskoj duljine više od 90 kilometara. Bilogorska konjička staza sadrži brojne „horses welcome” punktove i brojne popratne sadržaje. Također, na obroncima Bilogore smjestilo se i sjedište ENGEA Hrvatska. Riječ je o međunarodnoj asocijaciji konjičkog turizma i nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča, pri kojoj djeluju 22 certificirana vodiča turističkog jahanja.

Važno je istaknuti kako Bjelovarsko – bilogorska županija na svom prostoru ima dugu povijest konjaništva. Kako bi dašak povijesti bio njegovan i u današnjem modernom dobu, za očuvanje tradicije konjaništva zaduženi su „Bjelovarski Graničari – Husari 1756“, vojna povijesna postrojba koja nastupa na brojnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu te na taj način prenosi duh tradicije i vojno – konjičke povijesti. Uz njih se veže zanimljiva i rijetka pasmina konja Gidran koji se koriste pri upoznavanju i istraživanju bilogorskog kraja. Konjički turizam i turističko jahanje relativno su slabo razvijeni u Hrvatskoj, a predstavljaju spoj ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i putovanjima, pa se može reći kako je to stil života putem kojeg se otkrivaju čari prirode, kulture i baštine turističkih mjesta.

Krajem prošle godine na izletištu „Vrata Bilogore“ u Maglenči pored Bjelovara održano je predstavljanje Bilogorske konjičke staze i svega najboljeg što bjelovarsko – bilogorski kraj u turizmu može ponuditi. Domaći proizvodi malih proizvođača i poljoprivrednika, bogata i živopisna baština bilogorskog kraja, Bilogorski doručak, odnosno uživanjem u okusima i mirisima tradicijske domaće hrane, priprema za jahanje i sedlanje, Bilogorski čardak Vidikovac te Bilogorski čardak iznad Šandrovca samo je mali dio ponude za jahače i posjetitelje. OPG Željko Ledinski s jabukama i božurima, Nino Kovačić s medom i bučinim uljem, Ankica Kraljić sa sirom, sirnim kuglicama i kvarglom, OPG Jasmina Bačak s povrćem, marmeladama, tikvama, sokovima, zatim OPG Vladimir Valenta s voćnim rakijama i likerima, Damir Sokolović s mješavinama i povrćem, OPG Rebić s kobiljim mlijekom i kozmetičkim proizvodima, Romska kuća – čuvari baštine autohtonih Roma Lovara, Graničari Husari 1756. sa svojim gidranima, ENGEA Hrvatska, Galopski klub Troja iz Velikog Trojstva, Konjička udruga „Konji gizdavi“ iz Ribnjačke, Konjogojska udruga Bilogora i Konjički klub Veliko Trojstvo neizostavne su lokacije koje bi svaki ljubitelj prirode, konja, konjaništva i domaćih gastro delicija trebao posjetiti i upoznati.

 class=