Zbog svojih geografskih obilježja, Bilogora spada među izvrsne destinacije za razvoj konjičkog turizma. Naime, na području Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar nalazi se Bilogorska konjička staza koja je otvorena krajem 2020. godine i riječ je o prvoj certificiranoj konjičkoj stazi u Republici Hrvatskoj duljine više od 90 kilometara. Bilogorska konjička staza sadrži brojne „horses welcome” punktove i brojne popratne sadržaje. Također, na obroncima Bilogore smjestilo se i sjedište ENGEA Hrvatska. Riječ je o međunarodnoj asocijaciji konjičkog turizma i nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča, pri kojoj djeluju 22 certificirana vodiča turističkog jahanja.

Važno je istaknuti kako Bjelovarsko – bilogorska županija na svom prostoru ima dugu povijest konjaništva. Kako bi dašak povijesti bio njegovan i u današnjem modernom dobu, za očuvanje tradicije konjaništva zaduženi su „Bjelovarski Graničari – Husari 1756“, vojna povijesna postrojba koja nastupa na brojnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu te na taj način prenosi duh tradicije i vojno – konjičke povijesti. Uz njih se veže zanimljiva i rijetka pasmina konja Gidran koji se koriste pri upoznavanju i istraživanju bilogorskog kraja. Konjički turizam i turističko jahanje relativno su slabo razvijeni u Hrvatskoj, a predstavljaju spoj ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i putovanjima, pa se može reći kako je to stil života putem kojeg se otkrivaju čari prirode, kulture i baštine turističkih mjesta.

Krajem prošle godine na izletištu „Vrata Bilogore“ u Maglenči pored Bjelovara održano je predstavljanje Bilogorske konjičke staze i svega najboljeg što bjelovarsko – bilogorski kraj u turizmu može ponuditi. Domaći proizvodi malih proizvođača i poljoprivrednika, bogata i živopisna baština bilogorskog kraja, Bilogorski doručak, odnosno uživanjem u okusima i mirisima tradicijske domaće hrane, priprema za jahanje i sedlanje, Bilogorski čardak Vidikovac te Bilogorski čardak iznad Šandrovca samo je mali dio ponude za jahače i posjetitelje. OPG Željko Ledinski s jabukama i božurima, Nino Kovačić s medom i bučinim uljem, Ankica Kraljić sa sirom, sirnim kuglicama i kvarglom, OPG Jasmina Bačak s povrćem, marmeladama, tikvama, sokovima, zatim OPG Vladimir Valenta s voćnim rakijama i likerima, Damir Sokolović s mješavinama i povrćem, OPG Rebić s kobiljim mlijekom i kozmetičkim proizvodima, Romska kuća – čuvari baštine autohtonih Roma Lovara, Graničari Husari 1756. sa svojim gidranima, ENGEA Hrvatska, Galopski klub Troja iz Velikog Trojstva, Konjička udruga „Konji gizdavi“ iz Ribnjačke, Konjogojska udruga Bilogora i Konjički klub Veliko Trojstvo neizostavne su lokacije koje bi svaki ljubitelj prirode, konja, konjaništva i domaćih gastro delicija trebao posjetiti i upoznati.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje