Zadnjom novelom Zakona o mirovinskom osiguranju (“Narodne novine”, broj 121/10. – pročišćeni tekst objavljen u “Narodnim novinama” broj, 130/10.) propisano je da su obvezno osigurane osobe koje obavljaju obrt kao domaću radinost ili kao sporedno zanimanje, ako nisu korisnici mirovine, osim korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, ili nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi.
Zakonom o obrtu (“Narodne novine”, br. 77/93., 90/96., 102/98., 64/01., 71/01., 44/93. i 68/07.) propisano je da fizičke osobe mogu obavljati obrtničku djelatnost i kao domaću radinost (izrada pojedinih proizvoda koje obavlja fizička osoba kod kuće) ili sporedno zanimanje (obavljanje određenih usluga održavanja i popravka) samo osobnim radom. Lista proizvoda koji se mogu izrađivati u domaćoj radinosti i lista usluga koje se mogu obavljati kao sporedno zanimanje objavljena je u Pravilniku o obliku i načinu vođenja odobrenja za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja i lista proizvoda i usluga (“Narodne novine”, br. 100/07., 132/08., 93/09. i 7/11.). Fizičkim osobama za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja Ured državne uprave u županijama i njihovim ispostavama te Ured grada Zagreba izdaje odobrenje na temelju Zakona o obrtu i spomenutog Pravilnika, ali prethodno donosi rješenje o upisu domaće radinosti ili sporednog zanimanja u evidenciju odobrenja i ovo rješenje po službenoj dužnosti dostavlja Zavodu. I za ovu novu kategoriju osiguranika – osobe koje obavljaju obrt kao domaću radinost ili sporedno zanimanje, također je propisana obvezna dokumentacija koja se dostavlja Zavodu u postupku priznanja, odnosno prestanka svojstva osiguranika, i to: radna knjižica, preslika osobne iskaznice, prijava o početku osiguranja (tiskanica M-1P) i prijava o početku poslovanja obveznika
doprinosa (tiskanica M-11P). Ovi osiguranici obvezno se osiguravaju na mirovinsko osiguranje najranije od 1. studenoga 2010.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakReferentno razdoblje za ostvarivanje prava na potpore u 2012.
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.