Kako će aromatski mirisati salata koju ćete začiniti timijanom, ili zamislite samo kakav će biti okus pečenog krumpira koji ste posipali listićima ružmarina? Posipate li složenac listićima izopa, svakim ćete se zalogajem iznova prisjetiti ljeta… Volite li pripremati egzotična jela u voku (posebna zaobljena posuda poput visoke tave koju koriste Kinezi za kuhanje) začinite ih korijandrom.
Za boravak u grijanom zimskom vrtu pripadne su vrste s drvenastim stapkama koje i u loncima izgledaju lijepo, ne rastu prejako a intenzivne su arome. Ove se biljke osjećaju dobro ako su u stakleniku zadovoljeni uvjeti koji podsjećaju na njihovo prirodno toplo (južno) stanište.
Uvjeti za rast
Kako bi biljke rasle, i kako biste imali berbu, potrebno im je omogućiti odgovarajuće uvjete – toplinu, svjetlo, vlagu i gnojivo. Ograničavajući čimbenik u našim uvjetima moglo bi biti svjetlo – kratki dani i sivo nebo. Zbog toga se pobrinite da biljke, usprkos tome, dobiju više svjetla. Pripazite da ne budu na sjenovitu mjestu gdje slabo dopire svjetlo. Priredite im mjesto u prvom redu pa se pobrinite za svjetlu okolinu. Lonce stavite na svijetli šljunak ili bijeli karton, a tlo prekrijte sitnim bijelim šljunkom. Najbolje bi bilo da ih stavite na policu, jer je uz tlo uvijek manje svjetla. Teglu često okrećite kako bi biljka sa svih strana dobivala dovoljno svjetla. Što su dani tmurniji i temperatura zraka treba biti niža. Zalijevajte samo kada su dani svijetli i topli. Vlažna zemlja biljkama zimi ne odgovara nego im čini loše. Ove biljke u svom prirodnom okolišu rastu na suhom, kamenitom tlu koje vrlo brzo propušta kišu. Stoga, ne stavljajte u tegle humusnu zemlju za cvijeće već ih napunite mješavinom suhe zemlje, pijeska i glinenoga granulata. Presađujte ih tek u proljeće jer će dobro ukorijenjene biljke lakše podnijeti zimu.
Ove biljke vrlo cijene vlagu jer suhi zrak predstavlja povoljan uvjet za pojavu uši i bijelih mušica. Jednostavnim higrometrom možete kontrolirati postotak vlage u stakleniku. Vrijednosti između 40 i 50 % pritom su idealne. Takva klima dobra je i za ljude koji zimi teško podnose suhoću zraka uzrokovanu centralnim grijanjem. Biljke koje uspijevaju u hladnim staklenim sandučićima malo su zahtjevne. Prilikom berbe, ovakve su biljke puno izdašnije, to su zimska kreša, žličnjak (Cochlearia), vlasac i dr. zaštićene staklenikom ili snježnim pokrivačem, ove biljke rastu i dalje kada im to dopuste temperatura i svjetlo. Upotrijebite ih kao dodatak salatama, juhama, umacima ili kravljem siru. Kako biste ove biljke što bolje opskrbili vodom, gnojivom i svjetlom, nemojte ih zasaditi na gredicu, držite ih u teglama ili balkonskim sandučićima. Očekujete li jači napad mraza, tegle umotajte slamom i stavite u drveni sandučić.

Prethodni članakStanje na tržištu stoke
Sljedeći članakStanje na tržištu stoke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.